Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Parkosítják a Gutenberg utcát

Szeged - Már lehet korzózni a szegedi Gutenberg utcán, bár még parkosítják. Egy héten belül az autósoknak is szabad lesz az út a Bolyai utca és a Tisza Lajos körút között. Parkolni csak az ott lakóknak szabad, engedéllyel.
A járókelők és az ott lakók már használják az átépített Gutenberg utcát a Tisza Lajos körút és a Bolyai utca között. Ha az utolsó simításokat befejezik a héten, a kivitelező visszaengedi az autósokat a Bolyai utcai kereszteződésbe, és járható lesz a Gutenberg utca kiskörúti torkolata. Fellélegezhetnek egy kicsit az autósok – de nem lehet majd zavartalanul korzózni a faltól falig díszburkolatos utcán. A Gutenberg utca ugyanis Szegeden elsőként vegyes forgalmú lesz, azaz olyan sétálóutca, ahová – legfeljebb 30-cal – autósok is bemehetnek. Az utca végig egyirányú lesz a
Tisza Lajos körút felé, a biciklisek viszont mindkét irányból behajthatnak. A sebességet pihenő- és parkolóhelyek fékezik.

– Biztonsági okokból minden fát el kellett távolítani, helyükre 116 kisebb gyökérzetű és jobban ideillő lombkoronájú ezüst hársfát telepítünk – mondta a belváros-rehabilitációs programot irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatója, Máté Tamás. A szabálytalan alakú füvesített zöld szigetekre cserjét ültetnek. Az ágyások közé összesen 96 támlás pad kerül. A 44 biciklitámaszt a kereszteződések és forgalmasabb pontok közelébe állítják. Az iskolát és a gyalogosokat 183 forgalomkorlátozó bábu választja el az autósoktól.

A járókelők és az ott lakók már birtokba vették a Gutenberg utcát. Fotó: Veréb Simon
A járókelők és az ott lakók már birtokba vették a Gutenberg utcát.
Fotó: Veréb Simon

A 33 parkolóhelyre, amelyeket sötétebb árnyalatú díszburkolat jelöl, az ott lakók kapnak parkolási engedélyt, más nem teheti le az autóját. Megírtuk, négy ivókútnál lehet felfrissülni Szeged új korzóján, amelyet a kivitelezőnek a hónap végére kell befejeznie.

Parkosítják a Gutenberg utcát. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Hotel, étterem

Az uniós támogatással zajló belváros-rehabilitációnál előírás, hogy magánberuházásokat is vonzzon. A Gutenberg utcában, az egykori Bajor pékség helyén négycsillagos szállodát és éttermet tervez nyitni jövőre Varga Róbert, a szegedi Clean Star Complex Kft. tulajdonosa, akinek ez lesz az első ilyen jellegű vállalkozása. A 23 szobás hotelben mélygarázs, wellnessrészleg, rendezvényterem épül, belső és az utcára néző terasszal.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Tope2006 2010. október 22. 11:38
  „Ingatlanos körökben ez az alacsony lakásárakra vonatkozik és nem kultúra kérdése. Én is éltem ott nem kevés időt, én ezen nem sértődöm meg.”
 • 81. vári 2010. október 21. 09:36
  „Tope2006

  "Nem kellene elfeledni, hogy drága belvárosi áron vettünk lakásainkat és nem a panel gettóban ezért elvárható lenne a kulturált egymás melletti élet"

  Ez az odavetett panelgettózás nem valami kulturált.”
 • 80. Tope2006 2010. október 21. 09:25
  „A növényekről annyit, hogy az utca jelenlegi tervezői is jelentősen hozzájárulnak a világ globális felmelegedéséhez. Tehát nem túl öko ha szabad így fogalmaznom. Én kertész végzettséggel láttam 2-3 éve ahogyan az illetékesek akik ugye törvényesen hozzányúlhatnak a köztéri fákhoz milyen szakszerűtlenül nyesték meg (gyakorlatilag felkopaszították) ami után lehetett hivatkozni, hogy miért kell őket kivágni. Mielőtt a sok hozzászóló Grimm meséket gondol az új fáknak is van lombjuk, termésük melyet szintén valakinek fel kell takarítania és az eddig sem a környezetgazda volt. A város növényvilágát is meg lehet nézni pl. nagyanyáink idején a Széchenyi téren is angol park volt most pedig az a szánalmas sok öreg fa melyeknek már kérge sincs ha biológia órán emlékszünk ez szállítja a vizet a lombkoronának. Nos ezeket a fákat is rongáljuk folyamatosan a hetente kiépülő szánalmas bódésorokkal. Szóval aki szerint a régi fák undorítóak voltak azok az emberek a természetet és magát az életet szólják le. El kellene gondolkodni azon, ha minden fát, füvet kiirtunk és nyáron dönget az a sok nagy teljesítményű klíma a kődzsungelben akkor Szeged a szülővárosunk nem a napfény, hanem a hőség és hőguta városa lesz. A régi városi szökőkutakat is felszámolták pedig városunk a vizek városa. Bizti sokat fogyasztanak a város áramszámlájában. Volt kút a Novotelnél, már nem működik, a gyerekklinikánál homokozót csináltak belőle és még folytathatnám akkor ezek az új kutak mire valóak. Épp pár napja olvastam már az Anna kútnál is majdnem verekednek az emberek mert az ivókútnál valaki cipőt mos. Itt a Gutenbergbe majd a kutyák és azok sétáltatói fogják majd megtisztelni. Az itt lakók közül csak igen kis számú az pl. aki zacsival viszi a kutyi-mutyit kakiltatni. Párizsban minden reggel és este az utcákat végig mossák. Nálunk örülhetünk ha az utcaseprő gép elmegy évente 1-szer akkor már sokat mondtam.”
 • 79. joy 2010. október 21. 09:05
  „A rendezett környezet sétáló forgalmat, a forgalom üzleteket vonz.

  Én a Jósika u-Nagykörúti szakaszra leszek igazán kíváncsi!
  :o)”
 • 78. Tope2006 2010. október 21. 09:05
  „Mi laknánk fiatalként a lakásunkban ebben az utcában de a hajnalig tartó részegek üvöltözése a környező vendéglátó helyeken főleg nyáron amikor kiülnek és nem törődik senki sem a csendrendelettel az nem csak az idősöknek dühítő és zavaró. Nem tudom hogyan tud az teljesíteni a munkájában amikor nem tud aludni. Az még hagyján, hogy nyáron hallgatjuk a szabadtérit de a mindennapi ordítozás és senki sem tesz semmit kihívtuk a polgárőrt nem tud mit csinálni, hívtuk a rendőrt nem tud mit csinálni végül felhívtuk az étterem családját ha mi nem tudunk aludni ők se tegyék. Nem kellene elfeledni, hogy drága belvárosi áron vettünk lakásainkat és nem a panel gettóban ezért elvárható lenne a kulturált egymás melletti élet mint például a Spanyoloknál, vagy a Franciáknál. A régi fákat kár volt kivágni a külhoni étterem tulaja eddig sem törődött a fák körüli szeméttel, lombbal ezután a díszkövön sem fog seperni és marad a pocsolya. Tavaly előtt figyeltük 1.5 év múlva is ott volt a szilveszteri törött pezsgős üveg, szerpentin stb. A fák miatt hangulata volt az utcának amit a szökőkúttal és a díszkővel sem lehet pótolni. A díszkőről meg annyit, hogy a Tisza L. krt-on is több helyen feljött hiszen csak homokot szórnak köré amit az eső hamar kimos. Valamint arra nem gondoltak a tervezők, hogy pl. egy lakó költözik a nagy kamionról kézben vigye fel a lakásába pl. a hűtőt, szekrénysort? Mert azok a vékony kis kövek már egy nehezebb teherautó alatt is eltörnek. Örülünk ha szépül a belváros de, hogy minden évben javítani kelljen a drága pénzen elvégzett munkát. Valamint vártuk volna a Vízműtől a számlánkon a jóváírást hiszen a felújítás miatt minden héten több napon reggel 8-délután 3-4 óráig el volt zárva a víz, pedig mi minden napra kifizettük az alapdíjat, de semmilyen kárpótlást nem kaptunk, nem beszélve a koszra, piszokra ami a házainkba, lakásainkba bejött, valamint a károkra amit a házakban okoztak, + a házakba való bejutás ami sokszor igen körülményes volt, a munkások, a sártenger, vagy a munkagépek miatt.”
 • 77. Csirén 2010. október 21. 09:00
  „Ki vágyik arra, hogy a Gutenberg utcában korzózzon? Egyáltalán mi a látnivaló az ócska lepusztult házakon.
  Kizárólag a Zsinagóga amit érdemes megnézni, de ha valaki azt akarta megnézni, díszburkolat nélkül is odament.
  Egyetlen pozitív hozadéka a dolognak, hogy azt az undorító fasort eltávolították.”
 • 76. gubanc 2010. október 21. 08:55
  „meska
  Tudod nem környezet és természetvédő az, aki a nagyvárosban is vissza akarja zavarni az embert a fára, mint a majmot.”
 • 75. meska 2010. október 21. 06:29
  „Macs, jelentem, jártam Pécsett, nyáron. A főtéren olyan fátlan , rekkenő hőség volt , hogy a napsütés miatt kifakult a hátamon a kedvenc pólóm. Ennyit a Pécsről. A fanyalgásról meg annyit, hogy igazatok van, hajrá, aszfaltozni, díszburkolatozni, azok a csenevész növényök, csemeték, mög majd mögszokják:). A lakók is fellélegezhetnek, hisz az ezüstnyár se allergén. Annyira;).”
 • 74. gubanc 2010. október 21. 00:14
  „Ugyan már! Ugyan már!
  Fanyalogni, fikázni, lebecsmérelni, belekötni, elgáncsolni könnyebb, mint dolgozni.
  Ehhez csak vastag arcbőr és hatalmas pofa kell.”
 • 73. macs 2010. október 20. 23:44
  „Nagyapám mesélte, hogy a múlt század elején a szegedi járdákat téglából csinálták. Helyben volt az alapanyag.
  Amikor az újjá épített utcákon járok ez mindig eszembejut.
  A fanyalgoknak javaslom, menjenek el Pécsre és nézzen szét a Belvárosban.”
 • 72. vári 2010. október 20. 22:49
  „Miracala

  Mert az aszfalt meg a beton olyan szép, ugye?”
 • 71. Logaritmus 2010. október 20. 22:40
  „Miracla, nyomjad csak a silany fideszes szoveget, ez kell! Diszko helyett aszfaltot mindenhova!!!”
 • 70. THE 2010. október 20. 22:32
  „Nem adok neki 2 hónapot, hogy a huligánok kirugdossák a fákat esténként...”
 • 69. Miracala 2010. október 20. 21:36
  „Térkövezzük le az egész várost, legalább a Nagykörút vonalán belül! Minden egyes utcát, belső udvart! Sőt a project munkahelyteremtésre is jó volna, épülne valahol a város határában egy 50.000 m2-es térkőgyártó üzem ahol a nap 24 órájában középvezetői bérezéssel dolgoznának szalagmunkások, akiket az alig 8%-nyi Szegeden nyílvántartott munkanélküliek alkotnának. Itt Evelyn_26 volna a műszakvezető, sorvezető, marketingtanácsadó, PR munkatárs, 3D-s térkőtervező, és tulajdonos is egyben.”
 • 68. vári 2010. október 20. 21:06
  „rouge

  "Ennek a sétáló utcának sok terasszal, üzlettel lenne értelme."

  Akkor meg azért lenne nyígás, mert hangzavar van és az utcában lakó nyugdíjasok nem tudnak pihenni.”
 • 67. gubanc 2010. október 20. 20:23
  „vuk 2010.10.20. 17:17
  Akkor veled csattantam a Múzeum előtt?”
 • 66. kispacni 2010. október 20. 20:08
  „amúgy az engedélyezési látványtervben ott vannak még a régi fák.

  http://ingatlan.net/magazin/wp-content/uploads/2010/04/gutenberg-u.jpg”
 • 65. kispacni 2010. október 20. 20:06
  „60. Segít megérteni ha tudod, hogy 4000 millió forintba került ?”
 • 64. antikos 2010. október 20. 19:34
  „48. Én egy szép, színes és egybe giccses Botka szoborra adnék be pályázatot. Lehetőleg a prefektusi iroda elé legyen felállítva. Kinyújtott kezével mint egy napóra mutassa az időt és a helyes utat városunk lakóinak...
  Ilyen van Üzbegisztánban... :D”
 • 63. Zsoltee0716 2010. október 20. 19:13
  „A suli előtt van egy nagyon komoly szobor egy kis diákkal és talán egy ivó kúttal!

  Kár, hogy odáig nem jutott el az újságíró!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságadó: a Magyar Telekom és a Tesco is a legtöbbet fizetők közt

A Mol, az E.ON, a Magyar Telekom, a Telenor és a Tesco fizeti a legtöbbet a magyar államkasszába. Tovább olvasom