Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Pénzt kaptak a pórul járt vállalkozók

Csongrád megye - Ha késve is, de pénzt kaptak az M43-as építésében részt vett cégek, amelyeknek 707 millió forinttal maradt adós 2011-ben az autópálya egyik fővállalkozója.
– Megkaptuk a követelésünk 70 százalékát, így most már azt mondom, végül is érdemes volt hajtani a pénzünkért. Elmentünk a felszámolt fővállalkozó nyomán egészen Spanyolországig. Azt persze most már hiába firtatjuk, ki az, aki odaengedett egy ilyen céget egy állami beruházáshoz – hallottuk Kiss Árpádtól, a győri Növénycentrum Kft. ügyvezetőjétől.

Ez az a vállalkozás, amely az M43-as autópálya parkosítását vállalta 2011-ben, de nem kapta meg a 30 millió forintját az adott szakasz fővállalkozójától, így egy idő után nem folytatta a munkát, szerződést bontott környékbeli dolgozóival. A fák öntözés híján kiszáradtak, a 47-es és az M43-as kereszteződésében lévő kettős körforgalom közepére ültetett cserjék elgazosodtak. A kft.-vel együtt jó néhány hazai vállalkozás várta a pénzét a Tisza M43 Konzorciumtól, amelynek két tagja, a Szeviép Zrt. és a spanyol Ezentis Infraestructuras csődbe ment. Az összesen 707 millió forint követelés behajtására ügyvédet fogadtak, a nyilvánossághoz és a kormányhoz fordultak.

Az állam cége, a NIF Zrt. segített az ügyben, de a kifizetést akadályozta, hogy az Ezentisnél talált dokumentumok alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, jogosak-e a követelések, így bírósági eljárásokra volt szükség.

A NIF kérdésünkre úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt egy évben mindent megtettek azért, hogy az alvállalkozók megkapják, amiért megdolgoztak. A projektre szánt uniós forrásból – miután a bíróság megállapította, hogy tényleg őket illeti a pénz – 20 alvállalkozónak fizettek. Egy további cégnek ezután utalnak, két másik ügyében még egyeztetnek. A hazai forrásból fizettek hét alvállalkozónak, „egy esetében bírói letét útján teljesítettünk. A NIF Zrt. bízik abban, hogy a vitás kérdések mielőbbi rendeződnek, és a bírói letétbe helyezett vállalkozói díjak kifizetése mihamarabb megvalósulhat" – írta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyufa okozta a tüzet a gyárban

Leborult egy raklapnyi csomagolás nélküli gyufa, ez okozhatta a hétfői tüzet – mondta lapunknak a szegedi gyufagyár igazgatója, Török György. Tovább olvasom