Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Percenként egy szúnyogcsípés

Szeged - Hiába permetezik a szúnyogokat, az árvíz, a belvíz és a csapadék miatt lárvautánpótlás van bőven. Legutóbb 2006-ban volt olyan invázió, mint most. A kritikus helyzeten összehangolt irtással lehetne javítani.
Percenként minimum egy csípés – panaszkodott a szerkesztőségünket megkereső tiszaszigeti olvasónk. Este 8 óra után nem lehet kimenni az utcára, a szabadtéri programokat el kell felejteni, ha nem akarnak a vérszívókkal küzdeni – osztotta meg tapasztalatait Filip László. A 21 éves fiatalember szerint hiába fújják be magukat szúnyogriasztóval, az csak rövid ideig jelent védelmet. Nem érti, miért nem irtják a rovarokat.

Szegeddel összehangoltan végzik a feladatot – hallottuk a tiszaszigeti önkormányzatnál. A megyeszékhelyen is ezt szorgalmazzák, máshogy ugyanis nincs sok értelme. Szabó Ferenc, a szegedi környezetgazdálkodási kft. igazgatója a 2006-os – az ideihez hasonló – kritikus helyzetet említette. Akkor az árvízi vis major keretből a kormánytól 150 millió forintos támogatást kaptak a rovarok irtására. Most is szeretnének anyagi segítséget kérni, így a Tisza és a Maros menti településeken összehangoltan végeznék a munkát.
A megyeszékhelyen 80 millió forintot különítettek el a feladatra, ebből 45 milliót már felhasználtak – tudtuk meg Szabó Ferenctől. Az árvíz, a belvíz és a csapadékos időjárás miatt folyamatosan, hetente irtanak. A küzdelem hiábavalónak tűnik, hiszen bőven van utánpótlás, több millió lárva él a vizes területeken.

Szepesszentgyörgyi Ádám biológus a hattyasi holtágnál 300 szúnyoglárvát számolt egy liter vízben. Fotó: Karnok Csab
Szepesszentgyörgyi Ádám biológus a hattyasi holtágnál 300 szúnyoglárvát számolt egy liter vízben.
Fotó: Karnok Csab

Az elmúlt évekhez képest rengeteg a szúnyog a tocsogókban. Nem beszélve arról, hogy fajtától – a gyötrő és a mocsári – függően 5–10 kilométerre is elrepülnek a költőhelyüktől – mondta el Ékes József, a vásárhelyi polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának vezetője. Vásárhelyen és környékén legutóbb két hete irtottak. A légi permetezés a többi rovart, így a méheket is megöli, ezért egyeztetni kell a méhészekkel, hogy mikor lesz az akció.
Allergiás reakció

Számos rovar, így a szúnyog csípése is okozhat különböző fajtájú, erősségű allergiás reakciót – mondja Kovács László vásárhelyi bőrgyógyász főorvos. A csípés fertőzéses, gyulladásos tüneteket is kiválthat a kórokozók miatt. A legtöbb esetben házilag, hűtőkészítményekkel lehet kezelni ezeket. Vannak azonban, akik a szúnyogcsípésre is anafilaxiás sokk – eszméletvesztés, légzési nehézség – tüneteivel reagálnak. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.


Tavaly alig kellett irtani a vérszívókat Csongrádon és környékén. A csapadékos idő miatt viszont most két hete rendszeresen permeteznek. Bodor János, a városgondnokság igazgatója szerint is a Tisza menti települések összehangolt irtásával lehetne csak megállítani a szúnyogáradatot.

Tobzódnak a szúnyoglárvák a hattyasi holtágon

Szegeden már a belvárosi kávézók és fagylaltozók teraszain sem lehet letelepedni anélkül, hogy az embert néhány perc alatt ne támadják meg a szúnyogok. A Kárász utcai Corso Café üzletvezetője elmondta: a kávézó történetében most fordult elő először, hogy szúnyogriasztó spray-t kellett vásárolniuk a vendégeknek. Naplementekor ez sem elég; a teraszról egyre többen menekülnek be a kávézóba. Az egyik szegedi hipermarketből is elkapkodták az emberek a szúnyogriasztó szereket. Szepesszentgyörgyi Ádám biológus, szúnyogszakértő szerint jóval hamarabb kellett volna elkezdeni a vérszívók irtását. – Két hete jártam a hattyasi holtágnál, ahol 300 szúnyoglárva volt egy liter vízben. Ez 1 hektárra számítva 300 millió lárvát jelentett. Most még ennél is több úszik a vízben – mondta a biológus. A szakember szerint a kémiai, repülőről leszórt idegméreg drágább és jóval károsabb – nemcsak a szúnyogokat, hanem a többi rovart is megöli. – A 70-es évek végén egy magyar származású feltaláló olyan biológiai módszert fejlesztett ki, amely csak a szúnyoglárvákat öli meg, miután a szer az emésztőcsatornájukba jut. Az anyag itt fejti ki a hatását, a többi élőlényre tehát veszélytelen. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a lárvák a vizek partjaitól maximum 1 méterre élnek. Így akár gyalog, a fertőzött területekre koncentrálva lehetne kezelni a vízfelületeket, ami a repülőgépes gyérítésnél sokkal olcsóbb megoldás – véli Szepesszentgyörgyi.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Zseboroszlán 2010. június 20. 07:34
  „Tegnap be kellett mennem a bőrgyógyászati ügyeletre, mert a bal lábamon 11 gennyes és gyulladt csípés volt, a jobbon meg 7. Aznap délután én voltam a 16. szúnyogcsípéses, akit el kellett látni. Utánam már jött is a 17. A doktor azt mondta, volt akinek teljesen bedagad a szeme/térde egyetlen csípéstől. Az előbbi nem látott, utóbbi sántikált. Nem tudják, mi van a szúnyogokkal. Erős szteroidos kenőcsöt kaptam a már szedett antihisztamin mellé és kedves szavakat. Szegény doki már eleve úgy köszönt: "Csípés?" Valószínűleg a szúnyogok már rezisztensek erre az irtószerre. Én enyhébb eset voltam, de mi lesz, ha valaki egyszer allergiás sokkot kap??? Önkormányzat/ állambácsi kifizethetné a kezelést, meg nekem is az 1300 forintos krémet. Csináljatok valamit!!!”
 • 27. diverfrog 2010. június 18. 10:03
  „Az elszíneződött, nagyra duzzadó csípésekkel mi is találkoztunk, igaz a gyerekek a Vadasparban kirándultak.
  A permetes szúnyog csípése okozta ezeket a hatalmas, lilában játszó puklikat a bőrgyógyászunk szerint.
  Fenistil gél + jég azonnal, ha van rá lehetőség. Mást nem tudott ajánlani, esetleg allergia elleni szteroidos krémet. Calcium pezsgőtablettát, esetleg 1/2 Claritint éjszakára.”
 • 26. Zacc10 2010. június 17. 10:04
  „24. hozzászólás Környezetvédő 2010.06.16. 20:51
  Teljesen egyetértek!!”
 • 25. Nakivagyok 2010. június 16. 21:34
  „Milyen kamu ez már. Fizetnek egy cikket, aztán meg lenyúlják a lóvét. Tény változtatni kéne már. Ezeket a meséket el kellene felejteni...”
 • 24. Környezetvédő 2010. június 16. 20:51
  „Persze, hogy hiába permetezik, ha rosszul. Olyan érzésem van, mintha direkt csak látszat tevékenység folyna, nem az a cél, hogy hatékony is legyen.

  Ugyanis, a repülő, Rókuson látványosan röpköd, Plaza közeli területeken, körtöltés tájékán, s az is látható, hogy szór valamit. (Azt nem tételezem fel, hogy sima vízzel, a permetszerrel vélhetően nincs baj)

  Érdekes módon, amikor szórták pár napja is, még igen meleg, szép idő volt este felé. Évekkel ezelőtt, mindig, szürkületkor szórták. Szinte már-már be sötétedett, olyankor.

  És most, amikor szórta a gép, 1-2 szúnyog szállt csak rám. Ezzel szemben, amikor a gép, már nyugovóra tért, nem volt láthatáron sem, kb. 1-1,5 órával a szórás után, szürkületkor, nem bírtam rövid újjuban odakint megmaradni, teljesen beleptek a vérszívók. Nem inkább ekkor kellett volna elindítani a gépeket a permettel ?

  Régen jelen médiumban, szakember azt nyilatkozta, hogy ez a permet, a röpködő rovarokra hat. Szóval, fentiek alapján, a repülőről szórják a nagy semmit, majd a szórás befejeztével, vigyorogva előbújik a szúnyogok tömkelege.

  Most, akkor valójában, megfelel ez az irtási mód, illetve annak végrehajtásának időpontja ennek a célnak ???”
 • 23. varosi 2010. június 16. 19:45
  „Remélem a szúnyogügy lesz a veszte a bottkának és magával rántja a kaméleon szabóferit.Róla ugyebár tudható ha kell fideszes, ha kell szadaszes, és ha kell akkor szoci. Remélem ez volt az utolsó átváltozása a kht élén”
 • 22. Mike3 2010. június 16. 14:13
  „21: Nem zümmögték a füledbe, hogy segíllyen mán? Ha nem segítettél ne csodálkozz, hogy megszúrkáltak! :)”
 • 21. antikos 2010. június 16. 13:50
  „98-ban volt, az önkormányzati választás évében. Szalay ezért bukott és lett Bartha a mester:)
  De lényegtelen ez már, szóval helyzet van, és iszonyatosan sok a szúnyog. Tegnap füvet vágtam. Gyepet.:)

  Azt hittem meghalok amire a végére éltem, basszus még a szememet is csípték!!!! Olyan agresszivítással, mintha csak a pénzt akarnák lenyúlni...”
 • 20. körszakáll 2010. június 16. 13:47
  „Én is allergiás vagyok a csípésekre, feldagad sőt volt egy csípésem ami el is színeződött, lila volt... :S”
 • 19. Hell-icon 2010. június 16. 11:58
  „9. hozzászólás pt 2010.06.16. 09:24

  A kettes kérdésedre a válasz az, hogy alkalmazzák, de leginkább csak lárvák gyérítésére.
  Biztos hallottál már a Bacillus thuringiensisről.

  http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=189%3Aa-bacillus-thuringiensis-csalad&catid=112%3Abionovenyektermesztese&Itemid=43&lang=hu”
 • 18. P.P. 2010. június 16. 11:50
  „Az irtószertől a szúnyogok is sokkal agresszívabbá váltak. Hiába a permetezés. Arról nem is beszélve, hogy sok ember allergiás is rá. Mi a szúnyog természetes ellensége? A békák? A madarak?”
 • 17. gróf 2010. június 16. 11:47
  „én 96-ból emlékszem a szúnyoginvázióra...lehet, hogy 98-ban is volt, de arra nem emlékszem...azt az évet végig ittam.”
 • 16. Mike3 2010. június 16. 11:35
  „én meg a 96-osra, mert akkor volt!”
 • 15. morci 2010. június 16. 11:18
  „antikos..igen..én emlékszem az 1997esre..mert,hogy akkor volt..”
 • 14. antikos 2010. június 16. 11:13
  „Emlékezik valaki az 1998-as óriási szúnyoginvázióra??? Mibe is bukott bele a szúnyogos Szalay??? Aki egyébként a mai napig az egyetlen számomra elfogadható, szimpatikus politikus volt a város élén...”
 • 13. 1131 2010. június 16. 10:41
  „A jó anyjukat!!!!

  Valaki mondja már meg nekem minek vannak szúnyogok ?!?! KÖszi.”
 • 12. Zseboroszlán 2010. június 16. 10:21
  „Nagyon kéne őket irtani, de azzal a szerrel, amit a biológus mond. Én allergiás vagyok a csípésükre ( ökölnyire dagad és vízhólyag szerű lesz), úgyhogy külön élvezem, hogy vastag farmer nadrágon keresztül is képesek csípni...De a mostani méregre is érzékeny a bőröm: a héten valamelyik este a Tisza parton sétálva húzott el felettem a repülő, és 5 perc múlva viszketett és pirosodott karom meg a nyakam :S Valami hatásosabb és inkább emberkímélőbb szer kellene.”
 • 11. Brumee 2010. június 16. 10:01
  „A biológus úr üljön le egy busz megállóban a padra a Kossuth lajos sgt.-n egy perc alatt magán is összeszámolhat 300 db szúnyogot.Varosi a politikát ne keverd a szúnyog irtásba.A kht igazgató már a fityesz önkormánnyal is bratyizott, nehogy kicsússzon a koffere alól a selyempárna.”
 • 10. gróf 2010. június 16. 09:52
  „Percenként 1 csípés? Az semmi...az 60 csípés óránként.

  "Ellepték a szúnyogok a Dunakanyart!

  2009. július 20. 11:10

  A szúnyogszámláló önkéntesek karját óránként 300-400 vérszívó lepte el, ez pont kétszerese az egy évvel ezelőtti mennyiségnek"

  Szerintem verjünk le még több fecske fészket és szüntessük meg a denevérek odúját is a panel programmal :D”
 • 9. pt 2010. június 16. 09:24
  „"A szakember szerint a kémiai, repülőről leszórt idegméreg drágább és jóval károsabb - nemcsak a szúnyogokat, hanem a többi rovart is megöli. - A 70-es évek végén egy magyar származású feltaláló olyan biológiai módszert fejlesztett ki, amely csak a szúnyoglárvákat öli meg, miután a szer az emésztőcsatornájukba jut."

  1. Valószínűleg nekünk embereknek sem túl egészséges, ha ilyet kapunk a nyakunkba.
  2. Ha már feltaláltak egy jó szert, ami csak a szúnyogokat öli, mért nem alkalmazzák?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partfalnak ütközött a Szabadság bejáróhídja

Uszadékfa okozott gondot a Szabadság úszóháznak: a bejáróhíd a partfalnak ütközött. Ha az építmény visszaköltözhetne eredeti helyére, ilyen nem fordulna elő. Tovább olvasom