Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Piros sajt, negyven tojásos tészta és búgató poros lecsó is volt Kisteleken

Kistelek - Sajtból keveset, egyéb ételből viszont annál többet láttunk az idei kisteleki sajtfesztiválon. Inkább gasztronómiai fesztivál lett a rendezvényből, ahol idén is több száz adag meleg ételt osztottak szét. A legveszélyesebb ételnek idén a lecsó tűnt.
Munkanap ide vagy oda, a jó idő sokakat kicsalt már délelőtt is a szombati kisteleki sajt-és gasztronómiai fesztiválra. Előbbiből idén már csak nagyon keveset láttunk: a tornacsarnokban mindössze három helyen árulták a kézműves tejterméket. Ezeknél a standoknál azonban igazi különlegességeket kínáltak. Volt piros sajt, ami bizarrnak tűnt, de kiderült, csak a viasz színes a tetején. Az pedig azért kell rá, mert így nem szárad olyan gyorsan ki. Azért az aszalt szilvás-áfonyás-diós sajt mindenesetre sokkal étvágygerjesztőbbnek tűnt. Egy másik árustól a juhgomolya pontos definícióját ismerhettük meg: már nem túró, de még nem sajt.

De nem csak sajtból találtunk különlegeset, hanem száraztésztából is. – Negyven tojásos – mutatta Szetlik Ádám. Asztalára nézve azonban nem kellett sokat agyalnunk rajta, vajon hogy préselnek bele ennyit: fürjtojással készült. Az üvegekben pedig ott sorakoztak a főtt tojások céklában, hagymában, zöldfűszeres olivában. – Kicsit idegenkedem tőle – utasította vissza a kóstolót egy fiatal nő, pedig ez sem különbözik ízre a tyúktojástól. Csak kisebb. És sokkal drágább. Cserébe viszont nincs benne se szalmonella, se koleszterin.

Piros sajt, negyven tojásos tészta és búgató poros lecsó is volt Kisteleken. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A sportcsarnok előtti téren már délelőtt rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek. A leggyorsabbak az Árpád Fejedelem Gimnázium diákjai voltak: ők már 11 órakor meg tudták vendégelni a látogatókat. – Ha már tanítási nap van, úgy gondoltuk, legalább érezzék jól magukat – magyarázta Tóth Gabriella igazgató, miért kapcsolódtak be a rendezvénybe. Minden osztály mást készített: volt gyros, sült csirkeszárny, tócsni, kaszinótojás és palacsinta is.

A szatymazi fakanál klub 130 adag babgulyást, a kisteleki önkormányzat pedig hasonló mennyiségű paprikás krumplit és szilvás gombócot főzött, melyet aztán szétosztottak. Utóbbiról legnagyobb bánatunkra fél 12-kor még mindig csak beszéltek, hogy hamarosan elkezdik gyúrni, így lemaradtunk róla. Ahogyan a Kertbarát Kör lecsójáról is.

- Van benne darált hús, rizs és búgató por – sorolta az összetevőket Sisák Lászlóné Valika. Hogy férfiakra vagy nőkre hatott jobban, arról nincsenek információink. Azt azonban tudjuk: a mustkészítő standnál inkább a nők sorakoztak. A férfiak számára abban kevésnek bizonyult az alkohol, így ők inkább a forralt bort választották ételük kísérőjéül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figaro házassága a Metből

A szegedi Belvárosi moziban ma 19 órától Mozart népszerű operájával, a Figaro házasságával folytatódik a New York-i Metropolitan Opera HD-Live közvetítéssorozata. Tovább olvasom