Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Pólusok: válságban is nyerni akarnak

Szeged - A válság tiszta lapot teremt a gazdaságban, újraoszthatók lesznek a piacok. Az ezért induló versenyre az készül okosan, aki fejleszt. A kutatás-fejlesztést szolgáló pénzforrás idén közel 167 milliárd forint. Nem túlzás, hogy a Dél-Alföldön élők, mindannyiunk sorsát meghatározza: a kutatás-fejlesztési, és innovációs bumm idején milyen Szeged, a pólusváros helyzete, forrásfogadó képessége.
– A válság, a recesszió az okos embereknek való, mert az ilyen nehéz helyzetet meg is lehet nyerni! – néz bizakodva a jövőbe Szabó Gábor akadémikus. A szegedi professzor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint a recesszió lenullázza a gazdasági számlálókat, elmossa a régió országai közti különbségeket. De az összes világméretű megrázkódtatásnak, beleértve a háborúkat is, mindig fellendülés a következménye, aminek a lényege, hogy újraosztják a piacokat. A piacokból viszont csak az tud részesedést kihasítani magának, akinek van új terméke. Hogy nyertesei lehessünk az újraelosztásnak, a kutatás-fejlesztési ráfordításokkal nem szabad spórolni.

A fejlesztési forrásokból milyen Szeged részesedése? A 2005 végén elfogadott területfejlesztési terv az ország „vízfejűségének", vagyis Budapest túlsúlyának kiegyenlítésére hangsúlyozza a Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Pécs, illetve a Székesfehérvár–Veszprém tengelyt. Az említett pólusvárosok egyetemi, így kutatási központok. A pólusokba azonban a Magyarországon tavaly kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított 110 milliárd forintnak csak a 34 százaléka jutott, a pénz 66 százaléka a fővárosi intézményeket és cégeket erősítette. A Szeged központú Dél-Alföld régió – Debrecennel azonosan – a K+F-források 8 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen a Pécs központú Nyugat-Dunántúl végzett, 6 százalékkal – tudtuk meg Kolbert Istvántól.


– Jelentős változás a régiók szempontjából, hogy a többinél fejlettebbnek számító, Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régió a 2009–2010-ben biztosított fejlesztési forrásból csak 25, míg hazánk többi része 140 milliárd, illetve az Európai Területi Együttműködésben részt vevő határ menti megyék további 10 milliárd forintot költhetnek el – magyarázta az innovációs jövőképet kidolgozó tárca nélküli miniszter. Molnár Károly azt is hangsúlyozta: a meglévő fejlesztési források negyedét egyébként is kötelező a közép-magyarországi térségen kívül fölhasználni.

– A vállalkozásnál vagy a piacon új, vagy jelentős mértékben továbbfejlesztett termék, eljárás bevezetését nevezik innovációnak. Az ilyenfajta képesség Szegeden viszonylag nagy, de az itteni kutatást gyakorlati irányba kellene tessékelni – véli Szabó Gábor, aki szerint az itteni erősségek: a biotechnológai (az SZBK, a két Bay Zoltán Intézet és a vállalatok együttműködéseként), az egészségipari (a tudományegyetem orvosi karán folyó), az agráriumot érintő (a gabonakutató kht. által fölmutatott), illetve az informatikai (az egyetem természettudományi karán végzett) kutatások. Probléma, hogy a meglévő, a gyakorlat számára is hasznosítható kutatási eredmények ellenére a térségbe nem települnek csúcstechnológiájú iparágak.

Pontok a térképen

A második legerősebb fejlesztési pólus Szeged – a térképünkön ábrázolt pontok alapján. Az országban létező 12 klaszter közül 4-et, illetve a 7 húzóágazati klaszter közül 1-et itt találunk, vagyis Budapest után itt a legmagasabb a kölcsönösen együttműködő cégek, szolgáltatók, intézmények földrajzi koncentrációja. De az is kell az ezüstéremhez, hogy a 19 hazai kooperációs kutatási központ (KKK) közül itt 2 virágzik, illetve a 19 regionális egyetemi tudásközpont (RET) közül is 2-t mondhat magáénak Szeged.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. március 30. 22:49
    „A válságban a gazdagok általában gazdagabbak lesznek, a szegények pedig szegényebbek.
    Az biztos hogy most lenne lehetőség a magyar arány erősítésére a hazai gazdaságban, csak hát ehhez szakemberek és mindenek előtt normális kormány kéne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja a patikák javaslatait az ÁNTSZ

Szeged - Két hetük van arra a szegedi gyógyszertáraknak, hogy javaslatokat tegyenek az ÁNTSZ-nek:… Tovább olvasom