Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Rákgyógyításban segít a szegedi lézerközpont

A jelenleginél hatékonyabb sugárterápia elterjesztésében is segít az ELI – mondta hétfőn a lézerközpont és az egyetem együttműködési szerződésének aláírásán Szabó Gábor rektor.
– Az ELI tudományos csapatában már dolgozik egy szegedi onkológus, aki a sugárterápiás módszerek kutatását készíti elő – mondta hétfőn Szabó Gábor az ELI-ALPS sajtótájékoztatóján. A Szegedi Tudományegyetem rektora Lehrner Lóránttal, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával írta alá az együtműködési szerződést arról, hogy a lézeres kutatóközpont és az egyetem munkatársai közösen vesznek részt egyebek mellett kutatási projektekben.

Szabó Gábor Lehrner Lóránttal írta alá az eggyütműködési szerződést.
Szabó Gábor Lehrner Lóránttal írt alá együtműködési szerződést.

– Az ELI részecskegyorsítójában olyan sugárnyalábokat is elő tudunk állítani, amit az onkológiai terápiában hasznosíthatnak. A lézer fiziológiai hatása ismert, csakhogy nagyon sokba kerül az előállítása. Az ELI-vel alacsonyabb költségek mellett is létre tudjuk hozni a sugárnyalábot. Ennek eredménye, hogy a világ nem csak 20 kórházban, hanem ennél sokkal több helyen is hozzáférhetnek a betegek a terápiához – árulta el Szabó Gábor.

Az SZTE rektora a szegedi lézerközpontról úgy fogalmazott, hogy az egyetem munkatársai kötik össze a különböző tudományok területeit a lézerrel. – Évtizedekre tervezünk. Az ELI nem működhet szigetként, a régió gazdaságát segíti a központ köré települő science-park A lézerközpont több mint 200 kutatót és több száz főnyi kiszolgáló személyzetet foglalkoztat majd, a beruházás helyi gazdaságra gyakorolt hatása mintegy 12,5 milliárd forintra becsülhető. Az SZTE és az ELI együttműködése új pályára állítja a régió gazdasági fejlesztését – mondta Szabó Gábor.

A a kivitelező 823 oszlop fúr le a mélybe.
A kivitelező 823 oszlopot fúr le a mélybe.

A vezető kutatók Európából érkeznek, azért, mert itthon még nincs megfelelő mennyiségű szakember. – A fiatal tudósokat már elsősorban itthonról várjuk. – tette hozzá az SZTE rektora.

Az egykori szovjet laktanya mögött épülő tudásközpont építése jól halad. – Elkészült a résfalazás, a kivitelező 823 oszlopot fúr le a mélybe, ez biztosítja az épület rezgésmentességét. A munkával augusztusig végeznek, éjjel-nappal dolgoznak – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy zsákig ingyenes a szállítás

A lakóknak kell tisztán tartani környezetüket a kertvárosi övezetekben. A növényhulladékból azonban csak egy zsákot visz el díjmentesen a kukásautó. Tovább olvasom