Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Rákos gyerekekért futottak Szegeden

Szeged – Szekeres Adrien, Mező Misi és Győrfi Pál is támogatta részvételével azt a rendezvényt, amelyet a szentesi zenész, Seres Antal kezdeményezésére létrejött Zenével a Rákos Gyerekekért Alapítvány javára szerveztek vasárnap. A futóverseny mellett színes programok is várták a résztvevőket az Árkád tetején.
Közel ötszázan támogatták a Zenével a Rákos Gyerekekért Alapítványt vasárnap azzal, hogy részt vettek az Árkád Szeged és a Rotaract Club életmentő futásán. A délelőtti programon több ismert arc is feltűnt – ők is mind segítik a szentesi kezdeményezésű programot.

Az alapítványt Seres Antal, a Megasztárból ismertté vált Fivérek zenekar egyik tagja álmodta meg 2001-ben.

– Beteg gyerekeken szerettem volna segíteni. Belső sugallatra a legsúlyosabb eseteket választottam és a rákos kicsikkel kezdtem el foglalkozni – mesélte. – Heti rendszerességgel elkezdtem bejárni a szegedi gyermekklinikára, hogy zenéljek nekik. Később ezt szervezeti formába öntöttük, így jött létre az alapítvány.

Rákos gyerekekért futottak Szegeden. Fotó: Timár Kriszta (galéria)

Anti elmesélte, már az első hetekben a legsúlyosabb állapotban lévő gyerekekkel hozta össze a sors. – Lelkileg az első másfél év volt a legnehezebb. Állandóan kopasz gyerekekről álmodtam, de a sikertörténetek sok erőt adtak. Bár tízből csak nyolc gyerek gyógyul meg, hiszem, hogy a maradék kettőnek is megszépítem a kórházban töltött napjait.

Időközben Anti a Heim Pál Gyermekkórházba is elkezdett járni, ott ismerkedett meg az egyik legemlékezetesebb beteggel.

– A fiú kilenc hónapig senkivel nem kommunikált a kezelőorvosát leszámítva. Agyvérzése volt, újra kellett éleszteni és csak szájról tudott olvasni. Ettől függetlenül bejártam hozzá zenélni. Nem sokkal később én lettem a második, akivel hajlandó volt kommunikálni. Bár korábban csak a plafont nézte egész nap, egy idő után elkezdte feszegetni az ujjait, hogy megtanulhasson gitározni.

A zenész ugyanis nemcsak játszik a daganatos gyerekeknek, hanem tanítja is őket. Mint mesélte, hihetetlen az az akaraterejük: csövekkel a kezükben is igyekeznek pengetni a hangszert. Az alapítvány célja emellett a gyógyult betegek integrálása is kortársaik közé: Anti fiatal tanítványaival együtt foglalkozik azokkal, akik betegségük miatt évekig csak szüleikkel voltak kapcsolatban és táboroztatja is őket.

Seres Anti – ahogy fogalmazott – nem kunyerál alapítványának. Bár meglehetősen nagy költséget jelent Szentesről Szegedre és a fővárosban utaznia heti rendszerességgel, sőt gitárt is ő vesz a tehetséges beteg gyerekeknek, nem kilincsel adományokért. – Először bizonyítani akartam. Az ilyen rendezvények pedig, mint az életmentő futás, talán jobban megismertetnek bennünket és segítenek az anyagi helyzetünkön is.
A vasárnapi rendezvényen részt vett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, valamint Szekeres Adrien és Mező Misi is. A két énekes szintén az alapítvány aktív támogatója.

– Rengeteg alapítvány van, közülük pedig sokan nem szívből végzik a dolgukat. Amit azonban a Zenével a Rákos Gyerekekért Alapítványnál tesznek, az a lehető legjobb – fogalmazott a Magna Cum Laude énekese, aki ahol csak lehet, ott van az alapítvány érdekében. Vasárnap például kétórányi alvás után állt be a futóverseny mezőnyébe, ahonnan szintén koncertezni indult tovább. Nemrég tizennégy gitárt szerzett az alapítványnak, amelyeket hamarosan át is adnak a tehetséges gyerekeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeri Istvánt köszöntötte a Közéleti kávéház

A szegedi Közéleti kávéház április 26-án, szombaton a késő délutáni órákban születésnapi beszélgetésre hívta az érdeklődőket az Art Hotelbe. Tovább olvasom