Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ranschburg Jenő is formaruhapárti

A formaruha akkor jó, ha iskolánként más, és ezzel a közösséghez tartozást hangsúlyozza – mondta Ranschburg Jenő pszichológus a Hódmezővásárhelyen felvetődött ötletről, az egyenöltözet bevezetéséről. A legendás „szülőnevelő" műsor, a Családi kör szakértője szerint kevés a jó gyerekközösség.
Tényleg érdemes komolyan foglalkozni az iskolai formaruha bevezetésének ötletével – felelte kérdésünkre Ranschburg Jenő pszichológus, az Országos Gyermekvédő Liga tiszteletbeli elnöke, akire a Családi kör című „szülőnevelő" tévéműsorból emlékezhetnek. A pszichológiai tudományok kandidátusa ma is járja az országot, előadásokat tart pedagógusoknak a fejlődés lélektanáról és a gyerekek szocializációjáról. – A formaruha akkor lehet jó, ha modern, szívesen veszi föl a gyerek, és iskolánként különböző, ezzel jelzi, hogy viselője melyik intézménybe jár – mondta a pszichológus.

Ranschburg Jenő arról is szólt, hogy a gyerekek öltözködésében is egyre inkább tükröződik a szülők vagyoni helyzete. A különbségek óriásiak, ami feszültséget szül, és ezzel az iskolában is kezdeni kell valamit. Az iskolai egyenlőség hangsúlyozása arra is nevel, hogy fontos helyzetekben – és a tanulás meg a munka is ilyen – a teljesítménnyel lehet kitűnni. Nem az a cél, hogy megtévesszék a gyereket, hiszen nem hülye: úgyis tudja, mi van amögött, hogy az osztálytársát minden reggel óriási fekete terepjárón hozza az apja, ő meg biciklivel jár.

A karolinás diákok is köpenyt viselnek. Fotó: Karnok Csaba
A karolinás diákok is köpenyt viselnek.
Fotó: Karnok Csaba

Németországban az a szokás, hogy a szülők az első szülői értekezleten megállapodnak abban, hogy mennyi zsebpénzt adjanak a gyereknek, hogy ebben se legyen különbség. Ez a hozzáállás sarkosnak tűnik, pedig arra enged következtetni, hogy ott a szülők egymást is mértékletességre nevelik. A pszichológus szerint önmagában egy ilyen szabály itteni bevezetése nem sokat ér, ha ez nem igazi közösségben történik.

Az ombudsman ellenzi

„Azt hiszem, ezzel le is zárhatjuk a köpeny és/vagy formaruha vitáját" – mondta Almási Pál makói iskolaigazgató Szabó Máté ombudsman bejelentése kapcsán. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az iskolák nem kötelezhetik a diákokat egyenruha viselésére, vagy hogy saját pénzükből vegyenek ilyen ruhát.

Olvasóink írták

  • 1. gedeon 2009. december 03. 11:09
    „Anno, amikor én általános iskolás (1978-86.) voltam, nekünk kötelező volt az iskolaköpeny viselése. Nem formaruha volt, hanem ki milyet kapott a szüleitől. A terembe az utcai cipőnkre csuszit kellett felvennünk. Ezt a szünetekben a folyóson lévő szekrénybe kellett berakni. A középiskolában is kötelező volt a köpeny, szintén nem formaruha volt. Igaz ott már a "nagylányok" nem mindig hordták, azzal a kifogással, hogy elfelejtették elhozni, stb. A ruhájukat és a nőiességüket próbálták meg mutogatni.
    A mai világban ez a formaruha iskolaköpeny egy-két kivételtől eltekintve már nem valósítható meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott biciklivel karikázott a 17 éves szegedi drogos

Szeged - Nagyüzem volt szerdán a Szegedi Rendőrkapitányság fogdáján. Lopás, és rablás miatt kerültek… Tovább olvasom