Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Rekordkötbérért perel az önkormányzat

Szeged - Rekordösszegű, 740 millió forintos kötbér miatt perli be Szeged az 1-es villamosvonal kivitelezőjét. A beruházás még nem zárult le, két szakasza készült el. Az eljárás a megrendelő város szerint a jövőre esedékes befejezést nem hátráltatja.
Pert indít a megrendelő város, a megyeszékhely önkormányzata a szegedi 1-es villamosvonal Boldogasszony sugárúti szakaszának csúszása miatt az A-Sz-E Konzorcium vezető tagja, az A-Híd Zrt. ellen. A Boldogasszony sugárúti rész az eredeti tavaly november közepi határidőhöz képest márciusra készült el. A Kossuth Lajos sugárút és a körforgalom műszaki átvétele december vége helyett május végén kezdődött el.

A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: a kivitelező nem fogadja el az önkormányzat kötbérigényének sem az összegét, sem az indoklását. Ez az összeg napi 10 millió forintos tételekben halmozódott fel, rekordnagyságú, 740 millió forint. Többször megírtuk, a kivitelező azzal magyarázza a késéseket, hogy a nem önkormányzati ingatlanokat a tervezettnél később vehette át munkaterületnek, pontatlanok voltak a közműtérképek, és a hideg tél is hátráltatta a munkát. A határidő-módosításokat és a késések indoklását az uniós támogatással megvalósuló beruházásnál kötelezően közreműködő független mérnökcég bírálja el. Ez alapján alakította ki az önkormányzat az álláspontját, amit a kivitelező vitat.

Egyhetes a rókusi csomópont

Egy hete tanuljuk Szeged legújabb körforgalmát. Egyelőre kevesen használják, pedig teljes fényében működik: éjjel-nappal jelzőlámparendszer vezényel, vele párhuzamosan vált a burkolatba épített sávvezető prizmasor. Látható minden fölfestett nyíl és tábla. A reggeli csúcsban lemértük: a Rókusi körútról második szemaforváltásra összesen szűk 1 percen belül eljutottunk a Kossuth Lajos sugárúti kijárathoz. A csomópont munkaterület, a műszaki átadás tart, a kivitelező hibalista alapján orvosolja a hiányosságokat. Fokozatosan állítják vissza a forgalmat az eddigi terelőutakon: tegnap óta szabad az út a Mars tér felől a nagykörútról balra, a Kossuth Lajos sugárútra.

Az eljárás a szerződés alapján a megyei bíróságon zajlik. Szeged jogi képviseletét egy erre a célra felkért ügyvéd látja el, akit a napokban választanak ki. Munkáját a hivatal fejlesztési irodája és a tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft. segíti. (A 4,9 milliárd forint értékű 1-es villamosvonal-rekonstrukciós projektben meghatározták a kötbér plafonját; maximum 960 millió forint lehet, ettől tehát nem sokkal marad el a mostani követelés). A Kossuth Lajos sugárúton folyik a műszaki átadás, a város mégis elindítja a pert. A pénzkifizetések folyamata és a visszakövetelés rendje ugyanis bonyolult. A mérnökcég igazolja a teljesítést, ezután fogadja be a város a kivitelező részszámláját, és fizeti ki az érték önerejét, vagyis a 13,64 százalékát. Utána nyújt be számlát a kivitelező az uniós irányító hatóságnak, ahol előbb jogilag, műszakilag, adminisztratívan ellenőrzik, utána fizetik ki a támogatást. Eddig három számlát fizetett ki a város és az uniós hatóság, ami a 4,9 milliárdos összköltségnek valamivel több mint fele. A következő számlát a nagykörforgalom átvételi eljárásának lezárása után állíthatja ki a kivitelező. Vagyis az előírások szerint előbb ki kell fizetni a pénzt, hogy a per végén a kötbért visszakövetelhessék. Ha a per esetleg évekig elhúzódik, akkor sincs teljesen kiszolgáltatva a város. A szerződés ugyanis amellett, hogy 5 év garanciát tartalmaz, erre az időre 3 százalékos jótállási biztosítékot is visszatart a vállalási árból.

A közműkiváltási problémák miatt az 1-es villamosvonal rekonstrukciója harmadik, belvárosi szakaszát a jövő évre halasztotta a város. Ennek munkálatait a per nem érinti, nem késlelteti. Amiatt sem maradhat el, hogy a kivitelező konzorcium egyik tagja, a Szeviép Zrt. csődvédelem alatt áll.

Olvasóink írták

  • 3. uborka 2010. június 07. 18:07
    „igen utánna osztoznak. igaz emberek????ki van ez találva????”
  • 2. SZEMOKA 2010. június 07. 16:02
    „Hol vannak már a fikázódások? Várom, hogy röhögjek rajtuk.”
  • 1. makákó 2010. június 07. 12:40
    „Az Indóház tér felújítása hanyadik szakaszban van? A pályázatban benn volt, de valahogy mélyen hallgatnak róla....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges falunap

Üllés - „Ne dudálj, sokan vagyunk" – szólt oda egy fiatal lány egy türelmetlen autósnak… Tovább olvasom