Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

Rerrich Béla rokona pálinkázott Szegeden

Szeged - Szegedi látogatása előtt egy héttel tudta meg Alexander Bielefeld, hogy felmenői közé tartozik a Dóm tér épületegyüttesének megalkotója, Rerrich Béla műépítész és fia, ifjabb Rerrich Béla olimpiai ezüstérmes párbajtőröző. A német fiatalembert lenyűgözte Szeged, a halászlevet és a pálinkát is megkóstolta.
– Első alkalommal járok nemcsak Szegeden, hanem Magyarországon is – kezdte a beszélgetést Alexander Bielefeld. A hamburgi fiatalember, aki a brüsszeli Burson-Marsteller PR- és kommunikációs ügynökségnek dolgozik, egy konferenciára érkezett a Tisza-parti városba. Háromnapos látogatása alatt nem sok ideje volt felfedezni a várost, ennek ellenére mindent megtett azért, hogy jobban megismerje Szegedet. Egyik reggel kocogva indult rögtönzött városnézésre. A Forrás Hotelből átfutott a Tisza másik partjára, majd tett egy kört a Stefánián.

Alexander Bielefeld a híres felmenőjéről, Rerrich Béláról elnevezett téren. A szerző felvétele
Alexander Bielefeld a híres felmenőjéről, Rerrich Béláról elnevezett téren.
A szerző felvétele

Jó emlékei vannak

– A nagyapámat nem ismertem, már meghalt, amikor én megszülettem. Az én édesapám Rerrich Béla, a párbajtőröző volt – mondta Rerrich Mária, akit telefonon értünk utol Münchenben. A Ludwig Maximilian Egyetemen szociológiát oktató professzor elmesélte, csak jó emlékei vannak Szegedről. – 2002-ben jártunk a városban, akkor még élt az édesapám. Nagyapám, Rerrich Béla halálának 70. évfordulója alkalmából szervezett emlékülést a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület. Mindenki nagyon kedves volt, jól éreztük magunkat – mesélte Rerrich Mária.

– Az utazás előtt egy héttel tudtam meg, milyen különleges módon kötődöm Szegedhez. Keresztanyámmal beszéltem telefonon, és említettem neki, hogy Magyarországra utazom, de nem Budapestre, hanem egy kisebb városba a román és szerb határhoz közel. Erre ő meglepődve elmesélte, hogy az ő édesapja a magyar származású ifjabb Rerrich Béla olimpiai ezüstérmes párbajtőröző. Az ő édesapja pedig az az építész, aki a Szeged szimbólumának számító Dóm teret tervezte. Elmesélte, hogy édesapja 1956-ban, a melbourne-i játékok után nem tért haza. Ausztráliából Svédországba, Stockholmba költözött, ahol edző lett. Keresztanyám Amerikában és Németországban nőtt fel. Úgy érzem, a családom története olyan, mint egy európai történelemlecke dióhéjban. Nem számítottam arra, hogy ennyire személyessé válik a szegedi utazás – mesélte a fiatalember.

Alexander Bielefeld az Európa megújul című vándorkonferencián vett részt, amelyet az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciójának SED Klubja (Social and Economic Development) szervez különböző tagállamok kisvárosaiban. – A konferenciasorozat meghatározó eleme, hogy a rendezvényeket ne nagyvárosokban tartsuk, hanem kisebb településeken. Jó, ha az ember nemcsak egy ország fővárosát, hanem a vidéket is megismerheti. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de magamtól valószínűleg nem jöttem volna Szegedre. Éppen ezért örülök, hogy itt lehettem. Szeged gyönyörű város – mondta a kommunikációs szakember, aki a halászlé mellett a pálinkát is megkóstolta egyik este. Legjobban a mézes ízlett neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adónyomozók a püspökségen: elmebeteg a feljelentő?

Kedden adónyomozók szállták meg Szegeden a püspökséget. A rajtaütésszerű nyomozás tényét többen is megerősítették. Tovább olvasom