Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Riminiből került elő a tanyáról ellopott kocsi

Domaszék - Domaszéki tanyája garázsából lopták el ismeretlenek még február közepén Czérna Pálné Zsuzsanna Toyota kisbuszát. A járművet néhány nappal később sértetlen állapotban találták meg az olasz rendőrök egy Rimini melletti kis faluban.
– Február 17-én reggel kimentem a tanyánk udvarára, ahol a földben gyanús nyomokat vettem észre, és a kapu is tárva-nyitva volt. Rosszat sejtettem, megfordultam: a garázsunkból eltűnt a Toyota Hiace kisbuszom. A kocsi nagyon jó állapotban volt, vigyáztam rá, hiszen a munkaeszközöm: idős embereket gondozok a térségben, a kisbusszal szállítom nekik az ételt és az italt. A férjem előző nap este fél 11-kor ért haza, akkor még megvolt a busz. Több kutyánk van, biztosan ugattak, de hát ez nem ritka a tanyavilágban, így a lopásból semmit nem vettünk észre. Korábban sose zártuk a tanyánk kapuját, és a garázsunkat sem, a Toyotában is mindig benne volt az indítókulcs. Forgalmas főút mellett lakunk, eddig biztonságosnak hittük a környéket – mesélte Czérna Pálné.

Zsuzsanna nagyon megijedt, a nyomokból arra következtetett, hogy a nagyjából 1 millió forintot érő Toyotát a garázsból kitolták a tolvajok az útig, és csak ott indították be.

– Azonnal feljelentést tettünk a Szegedi Rendőrkapitányságon, de lelki szemeim előtt már azt láttam, hogy a kocsimat jó esetben is csak darabokban látom viszont. A rendőrök sem biztattak semmi jóval, a szomszéd autószerelő viszont mondogatta: „Meglásd, Zsuzsi, meglesz az!". Ezen csak mosolyogni tudtam – mesélte a nő.

Zsuzsanna telefonja március 11-én délelőtt csörrent meg otthonában. Nagy volt a meglepetése, amikor a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársa hívta, hogy épségben megtalálták az ellopott Toyotát – Olaszországban.

Riminiből került elő a tanyáról ellopott kocsi. Fotó: Frank Yvette
Riminiből került elő a tanyáról ellopott kocsi. Fotó: Frank Yvette

– Nem tudtam hova lenni a boldogságtól, hihetetlen az egész történet. A szegedi rendőrök a lopott autó összes adatát betáplálták a nemzetközi rendszerbe, ellenőrizték a kamerafelvételeket a szerb és a román határokon, és a hazai benzinkutaknál. Azt az elején tudtuk, hogy nem ezen a két határon keresztül vitték ki a kocsit az országból, és itthon még tankolniuk sem kellett a tolvajoknak, hiszen a lopás előtti napon vettem benzint. A Toyotát egy Rimini melletti kis faluban találták meg. Az ottaniaknak feltűnt a magyar rendszámú autó, ráadásul, információink szerint, a tolvajokat valamiféle más bűncselekmény miatt az ottani rendőrök elkapták, így jutottak el két szálon is a faluban hagyott autómhoz. Értesítették a magyar rendőrséget, akik ezután közölték velünk a jó hírt. Április végén utaztunk ki Olaszországba, az egyik ismerősünk, aki jól beszél olaszul, telefonon beszélt többször az ottani rendőrség vezetőjével, aki elmondta, hogy milyen papírokat kell magunkkal vinnünk a kocsi kiváltásához. Április 27-én, vasárnap értünk Riminibe, másnap már jöttünk is vissza az autóval Magyarországra – mesélte. A magyar és az olasz rendőrség is a legnagyobb rugalmassággal járt el az ügyben.

– A Szegedi Rendőrkapitányságra csak a mi kedvünkért ment be valaki a hétvégén, hogy a kocsi pótkulcsát odaadja nekünk, mert feltételeztük, hogy a slusszkulcs hiányzik. Később kiderült, hogy szinte semmi nem tűnt el, a slusszkulcs is a helyén volt. Az ottani olasz rendőrség vezetője pedig közölte, hogy a tárolási költségeket az olasz állam magára vállalja, ami legalább 600 euróba került volna nekünk. Az átadási jegyzőkönyvet olasz nyelven még a kiutazásunk előtt elküldte az olaszul beszélő ismerősünknek, aki azt magyarra lefordítva még aznap visszaküldte neki: a kiváltás feltétele ugyanis a két nyelven íródott jegyzőkönyv megléte volt. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki részt vett az autóm megtalálásában! Az eset figyelmeztetésül is szolgált: a lopás óta lakattal zárjuk a kaput és a garázsajtót is – fejezte be a nem mindennapi történetet Zsuzsanna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bianka kalandjai au pairként Svájcban

Egy hónapja egy svájci családnál dolgozik au pairként a 24 éves Domonkos Bianka. A szegedi lány két… Tovább olvasom