Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Rohannak életet menteni

Csongrád megye - Kiszámíthatatlan a mentődolgozók élete: van, hogy ebédelni sincs idejük, máskor órákig nem szólal meg a kocsijukat riasztó csengő. Hétfőn és pénteken ültünk fel a roham- és esetkocsikra, hogy bepillantást nyerjünk mindennapjaikba. Nekik gyűjt lapjaink alapítványa: már több mint másfél millió forint van számlánkon.
Egy hosszú, három rövid, majd még egy hosszú. Ha ez a csengőjel szólal meg a szegedi mentőállomáson, biztos, hogy súlyos esethez riasztják a mentőket, hiszen a rohamkocsit indítja a diszpécser. Erre az autóra ültünk fel hétfőn és pénteken, hogy belelássunk a mentők mindennapjaiba. Mint kiderült: nagyjából semmi sem olyan, mint amilyennek a filmekben látjuk.

Például azért, mert a filmekben mindig történik valami. De az átlagosan naponta 6-8 alkalommal riasztott rohamkocsinak hétfő délután 3 óráig egyetlen „bevetése" volt. Szőregre hívták egy 92 éves nénihez, aki egy derékfájására kapott injekció után nem sokkal elvesztette az eszméletét. A szőregi úton 120-szal 5 perc alatt a helyszínen voltunk. Szerencsére kiderült: csak egy kiszáradás miatti ájulásról volt szó, és a néni közben magához is tért.

Szőregen egy 92 éves nénin kellett segíteni: kiszáradt és elájult, de komolyabb betegsége is lehetett, ezért a belgyógyászati klinikára szállították.
Szőregen egy 92 éves nénin kellett segíteni: kiszáradt és elájult, de komolyabb betegsége is lehetett,
ezért a belgyógyászati klinikára szállították.

– Eltűnt a vérnyomása, Anna néni – tájékoztatta a beteget Rotyis Mária főorvos, majd kikérdezte a hozzátartozókat, milyen gyógyszert szed a beteg. – Nem tudják, ezért elmentek a néni otthonába összeszedni. Ez tipikus – mondta a mentőorvos, aki később azt is megállapította, a 9-féle pirulából nagyjából egy olyan, amelyet valóban érdemes szednie. Mivel a néniről a kikérdezés után kiderült, valószínűleg komolyabb betegsége is van, a mentő végül beszállította a belgyógyászati klinikára kivizsgálásra.

Az állomásra visszaérkező dolgozók első dolga mindig a garázsra és a parkolóra pillantani. Ha üres, tudják, hogy hamarosan újabb riasztásra számíthatnak, hiszen nincs más mozgósítható egység. Aznap azonban nyugalom volt, így miután órákig semmi dolgunk nem akadt, a főorvosnővel megbeszéltük, hogy pénteki ügyeletes napján ismét vele tartunk.

Tegnap már reggel fél 9-kor megszólalt a rohamkocsi hívójele. – Haldokló beteg, mindent bele – adta ki az utasítást Rotyis Mária, aki Deszk felé félúton azért kicsit módosította az utasítást. – Sanyika, nem kell megőrülni, már tegnap este óta veseelégtelen.

Fábián Sándornak egyébként láthatóan sokszor nincs egyszerű dolga: miközben akár 150-nel is tudná hajtani az autót, a közlekedők rendre akadályozzák. Így
is csupán 7 percre volt szükség, hogy a tüdőkórházba érjünk, ahol egy végső stádiumban lévő tüdőbeteg várt. A 64 éves Eszter néni többször sírva fakadt, de a háromtagú mentőcsapat olyan szakszerűen és kedvesen látta el, hogy végül megnyugodott.

– Az intenzív osztályra visszük, ahol sok súlyos beteg van. De Eszter néni lesz a legegészségesebb közöttük – simogatta meg a fejét a főorvosnő. A súlyosan kiszáradt beteg infúziókat kapott, úgy indultunk el vele Szegedre.

Mellkasi fájdalmakra panaszkodó nőt hozott Bajáról Szegedre a helikopter – mentőautóval vitték a kardiológiára, ahol azonnal megkatéterezték a szívét. Fotók: Karnok Csaba
Mellkasi fájdalmakra panaszkodó nőt hozott Bajáról Szegedre a helikopter – mentőautóval vitték a kardiológiára,
ahol azonnal megkatéterezték a szívét. Fotók: Karnok Csaba

Alig értünk vissza az állomásra, amikor az esetkocsit riasztották a repülőtérre, ahová a mentőhelikopter hozott beteget. Átültünk tehát erre a kocsira, amelyen Hangai József mentőtiszt irányított. Újabb tapasztalattal lettünk gazdagabbak: nem szállunk ki a kocsiból, amíg jár a helikopter rotorja, különben felismerhetetlenül porosak leszünk.

A Bajáról érkező, mellkasi fájdalmakra panaszkodó nőt az invazív kardiológiára kellett vinni, ahol azonnal megkatéterezték a szívét. Amíg vártunk, hogy az előző beavatkozás befejeződjön, a kéjgázról folyt a beszélgetés.

– Én is olyat kaptam? – kérdezte a hölgy. – Nem, maga olyat kapott, mint az ópium. Szokták szeretni a betegek – viccelődött a mentőtiszt. Nem ez volt az egyetlen humoros beszólás abban a másfél órában, amit velük töltöttünk. De mint mondták, ezt a munkát csak így lehet csinálni.

Innen áthívták a mentőt a körintenzívre, ahonnan egy középkorú nőt kellett átszállítani CT-vizsgálatra. Az esetkocsi azért kellett ehhez, mert a beteg gépi lélegeztetésre szorult. Ilyen esetekben van szükség arra a mobil lélegeztetőgépre, amelyre a Délmagyarország és a Délvilág jelenleg gyűjt. A félórás munkát aztán másfél órányi autófertőtlenítés követte, mert a beteg MRSA-fertőzött volt, vagyis húsevő baktériumok voltak a szervezetében.

– Közben legalább lesz időnk megebédelni – mondta Hangai József, hiszen ekkorra már 13 óra volt. – Máskülönben erre ötven százalék esélyünk van. Vagy sikerül, vagy nem.

Várjuk, hogy segítsenek
Új akciót indított a Lapcom Média Alapítvány a múlt héten. A Délmagyarország és a Délvilág a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet számára gyűjt adományokat, hogy egy mindennap használt készüléket, egy hordozható lélegeztetőgépet tudjunk vásárolni számukra. A berendezés értéke 3,5 millió forint – ennek összegyűjtéséhez várjuk a segítséget. Az elmúlt héten 555 ezer forintot utaltak át olvasóink a Lapcom Média Alapítvány számlájára, amelyen így a korábbi akcióknak köszönhetően jelenleg 1 millió 674 ezer forint van. Várjuk továbbra is a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják
a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra.

Olvasóink írták

 • 15. nagypappa 2013. április 29. 04:21
  „Egyszer nekem is szükségem volt a segítségükre. Csak jót tudok róluk írni.
  Az a jó ha a mentős és a tűzoltó nem dolgozik meg a fizetéséért.”
 • 14. balna 2013. április 28. 17:22
  „Van szerencsém ismerni a Mentő társadalmat. Nem munkát hanem hivatást végeznek éh bérért! Sajnos nagyon sok szakember elvándorol ezen és más okok miatt is. Nincs nyugdíjkorkedvezményük és 65 évesen is az emeletre kell sietni ha úgy adódik. Nem egy mentő lelte már halálát mentésközben.
  De ameddig ebben az országban a focistadion fontosabb a gyermekétkeztetésnél, a mentésnél vagy még sorolhatnám addig ......
  Szóval az ország szégyenének érzem amikor a Mentőknek mobil respirátorra kell gyűjteni a NIC-nek pedig benzinre.
  Minden állományban lévő ápolónak, szakápolónak, gépkocsivezetőnek, rezidensnek, mentőtisztnek, orvosnak jó erőt és egészséget kívánok, hogy ha szól a csengő jó erőben és gondok nélkül tudjon a hivatásának élni.
  Gaga, Bálna, .........”
 • 13. szegedivagyok 2013. április 28. 11:39
  „9. polo 2013.04.27. 18:48

  Az utolsó mondatod sajnos igaz, sőt, én nem ilyen enyhén fogalmaznék.Az a baj, hogy ez kihat a munkájukra is.Persze addig jó, amíg a laikus közvélemény ezt nem látja.”
 • 12. DMagóg 2013. április 28. 08:57
  „11.fonaszi 2013.04.27. 20:03: "Tisztelt mentősök! Köszönöm,hogy vagytok!"
  Csatlakozom! Talán még annyit, hogy tartsatok ki, Veletek vagyunk! Tudom, nem vigasz, de talán erőt adó.”
 • 11. fonaszi 2013. április 27. 20:03
  „Tisztelt mentősök! Köszönöm,hogy vagytok!”
 • 10. queenmargareth1 2013. április 27. 19:35
  „<moderálva>:)egy kis községből a háziorvos és a sírásó neveinek kezdete volt...hát volt úgy ennél a háziorvosnál, hogy gyógyszermérgezés lett a vége...”
 • 9. polo 2013. április 27. 18:48
  „Sajnos tapasztalom , hogy sokszor túl vannak gyógyszerezve az idősek és ennek a házi orvos az oka sajnos és sok tragédia is szárad a lelkükön tisztelet a kivételnek.
  A betegek ellátása simán megy, de sajnos a mentőállomáson a kollégák nem mindig bajtársként viselkednek a másikkal, egy mentalhigénés szakember segíthetne.”
 • 8. törppicur 2013. április 27. 18:08
  „"9-féle pirulából nagyjából egy olyan, amelyet valóban érdemes szednie." - Na igen... én ezért sem csodálkozom hogy ennyire betegek az idős emberek, mert feleslegesen szedik a gyógyszereket. Ismerek olyan nénit aki eltüsszenti magát már rohan az orvoshoz mert (elmondása szerint) halálos beteg. Csal túlzás az egész. Ki tudja hogy egyik gyógyszer a másikra hogyan hat, milyen mellékhatásai vannak. Nem csoda hogy ha riasztani kell állandóan hozzájuk a mentőket.

  Igaz hogy nem nagyon lehet ezért mit tenni, de valahogyan még is változtatni kellene ezeken. Szerintem. Valószínűleg a háziorvos a kiindulópont...”
 • 7. queenmargareth1 2013. április 27. 17:57
  „nos, végül is értem is roham mentővel jöttek anno, vagy legalábbis, szirénázva, villogva és gyorsan, ennyire emlékszem, meg arra, hogy Szegeden nagyon rendesek voltak, azonnali ellátást kaptam és folyamatosan beszéltek hozzám.
  Nos, nem tudom, kik voltak, de utólag megköszönöm.”
 • 6. DMagóg 2013. április 27. 17:50
  „"Mentem ami menthető" vallotta önmagáról egy mentős, ma már -sürgősségi- főorvos asszony.
  Életem legnagyobb -pozitív- élményét, s az életemet köszönhetem Nekik.
  Miután "leadtak", valamelyikük még odajött, a vállamra tette a kezét és azt mondta, hogy most már jó kezekben van!
  Soha nem felejtem! Ő nem a munkáját végezte, a hivatását teljesítette! Hiszem, hogy mind ilyenek, mert különben nem vállalnák a kudarcoktól sem mentes "munkát".
  Napjaink egyik vezérpolitikusa Őket sem kímélte, de "szerencsére" Ő is megtapasztalhatta, hogy milyen sokkoló egy baleseti helyszín, ahol már a politikusi süket duma nem segít! Értékén kellene kezelni a mentős hivatást (is)!”
 • 5. freeboy 2013. április 27. 16:30
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz ! Minden tiszteletet megérdemelnek és kellő megbecsülést is érdemelnének, ha egyszer találnánk olyan kormányt aki érti ezt !!!Sajnos még mindig mind a saját zsebének megtömésével van elfoglalva. Egy simicska féle embernek soha nem jut eszébe az egészségügyre költeni. Az felesleges kiadás és szerinte soha nem térül meg! A 300 Ft ellen hisztéria kampány volt, most tessék szétnézni az egészségügyben. Az 1600-as évek szintjén van az egyszerű embert kiszolgáló infrastruktúra. Szinte teljesen összedőlve, éves várakozási idővel, már csak a dolgozók tarják valamennyire életben. Orvosok, ápolók,mentősök. Emberfeletti munkát végezni éhbérért !Ennél nagyobb szégyen nincs kedves kormányzópárt!”
 • 4. Istus 2013. április 27. 15:55
  „Csak elismeréssel tudok a munkájukról nyilatkozni,hiszen ápr 11-én én is ápoltjuk voltam,hiszen az utcáról vittek el a mentők.Gyors pontos udvarias legfőképp emberséges munkájukat ezuttal is csak köszönni tudom,remélem,hogy közeljövőben én is hozzá tudok járulni munkájukhoz.”
 • 3. Igazságérzetű 2013. április 27. 15:49
  „Köszönjük, hogy értünk dolgoznak! Mi, meg Ő értük! Nincsen ebben semmi különleges, mindenki teszi a dolgát.”
 • 2. Szurkoló 2013. április 27. 14:34
  „Én mást ragadnék ki a cikkből...
  Minden tiszteletem az Önöké és köszönjük, hogy értünk dolgoznak!”
 • 1. Senor 2013. április 27. 12:56
  „A "húsevő" baktérium ritkán lehet MRSA és az MRSA nagyon-nagyon ritkán "húsevő"...
  Tehát az az állítás, hogy MRSA = "húsevő" nem igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliket válogat Nagy Ervin és Juronics Tamás a Dóm téren

„Bringacastingon" választja ki a főszereplő és a koreográfus azokat a drótszamarakat, amelyek színpadra gurulhatnak a Leányvásár című operettben nyáron a Dóm téren. Tovább olvasom