Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Savak, lúgok, salmiakki

Szeged - A savak és a lúgok álltak a középpontjában annak a kémiai roadshow-nak, amely tegnap délután érkezett Szegedre.
Nem a száraz, képleteken alapú természettudományon unatkoztak azonban az érdeklődő diákok, éppen az Öveges professzor módszereire hasonlító, kísérletalapú megismerést mutatták be az általános iskolásoknak.

Tavaly, a kémia nemzetközi éve alkalmából elindított honlap látványos köntösben és szórakoztató módon mutatja be a tudományágat. A honlap készítői idén indítottak 7 várost érintő roadshow-t, ennek utolsó előtti állomása volt a szegedi. Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának dékánja elmondta, a kémiaórákon nem marad idő kísérletezésre, vagyis arra, hogy a tanulók megtapasztalhassák, a bennünket körülvevő világban szinte minden a kémiáról szól.

Kísérletekkel lehet közelebb hozni a kémiát. Fotó: Schmidt Andrea
Kísérletekkel lehet közelebb hozni a kémiát. Fotó: Schmidt Andrea

Ennek megszüntetése volt a célja a Németh Veronika egyetemi tanársegéd vezette délutánnak, ahol a 20 diák a rendhagyó órán a az SZTE Bolyai Termében a háztartásban megtalálható anyagokkal, többek között ecettel, mosószerrel, pálinkával, borral, kólával végezhettek érdekes kísérleteket. Megismerkedhettek a finnek által kedvelt édességgel, a salmiakkival. A szalmiáksó hőjét bontották fel univerzális indikátoroldottal. Megtudhatták, hogyan színeződik a káposztalé, készítettek szivárványt is, lúgos oldatból. A roadshow utolsó állomása Miskolcon lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonról is lehet jelentkezni a parlamenti voksolásra

A 2014-es parlamenti voksoláson már csak előzetes regisztráció után vehetünk részt. A feliratkozást az ügyfélkapu segítségével otthonról is intézhetjük. Tovább olvasom