Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Segítség, embertől emberig

Csongrád megye - Több mint 20 éve karolja fel a rászoruló, idős, beteg, egyedülálló vagy hajléktalan embereket a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász. Csongrád és Békés megye területén 45 csoportban közel 500 önkéntesük tevékenykedik.
– Akinek élelemre van szüksége, azzal hiába lelkizünk, de mialatt segítünk, igyekszünk az emberek méltóságát is visszaadni vagy megerősíteni – fogalmazott Megyeri Márta, a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója. A Karitász a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete. Egyházmegyénkben – Békés és Csongrád megyében – mintegy 45 csoport közel 500 önkéntese vesz részt a munkában.

Kortól, nemtől, vallástól függetlenül bárkit felkarolnak, aki kiszolgáltatott vagy nehéz helyzetbe kerül. Szegeden hetente működtetnek teajáratot a Karitász önkéntesei. Tizenketten keresnek fel hajléktalanokat zsíros kenyérrel és meleg teával, és a fizikai gondozás mellett az emberek lelkével is törődnek, mindenkire jut idő. Október közepétől május végéig tart egy-egy „szezon", 2009–2010-ben 1521, 2010–2011-ben 1612 rászorulóval találkoztak személyesen. Az EU Élelmiszersegély programban tavaly 96 ezer kilogramm élelmiszert osztottak ki 11 településen. Szentesen kórházi beteglátogató csoport működik, de például a szegedi gyermekklinikán is rendszeresen feltűnnek az önkéntesek, hogy kicsit megszépítsék a csöppségek napjait.

A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei zsíros kenyeret is készítenek a rászorulóknak. Kortól, nemtől, vallástól függetlenül mindenkit felkarolnak. Fotó: DM/DV
A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei zsíros kenyeret is készítenek a rászorulóknak. Kortól, nemtől, vallástól függetlenül mindenkit felkarolnak. Fotó: DM/DV

A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász októberben ünnepelte fennállásának 20 éves évfordulóját. – Igyekeztünk mindenkit meghívni, aki az elmúlt időszakban velünk dolgozott, illetve akikkel kapcsolatba kerültünk. 1991-ben Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök indította a helyi Karitászt, ő is részt vett a rendezvényen, amely egy hálaadó szentmisét is magába foglalt. Tudjuk, hogy nem a magunk erejéből vagyunk erre képesek, hanem az Isten kegyelméből – hangsúlyozta Megyeri Márta. Az igazgató, aki 5 főállású kollégájával dolgozik Szegeden, elmondta: egy vándorkiállítás is útjára indult a 20. születésnap alkalmából, idén a Szeged–Csanádi Egyházmegyébe is el szeretnék hozni.

– Manapság a munkanélküliség érinti tapasztalatunk szerint a legtöbb embert. Egyik legnagyobb félelmünk, hogy mi lesz azokkal, akik nem kapnak sem munkanélküli segélyt, sem egyéb ellátást. Pontosan tudjuk, hogy az élelmiszercsomag, amelyet adunk, nem rendszeres segítség. Ezért például zöldségtermelésre ösztönző támogatást kívánunk nyújtani – fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől népszerű egy kórház? - a szaktárca is kiváncsi

Népszerű kórházakat és osztályokat keres az egészségügyi államtitkárság – vizsgálva, mi alapján választ intézményt a beteg. Elsősorban temészetesen az orvos számít. Tovább olvasom