Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Senki sem ismerte a házban a Szatymazi utcai gyilkost: két hónapja voltak együtt a vajdasági fiatalok

Szeged - Alig két hónapja volt együtt gyilkosával a hétfőn Szegeden megölt fiatal csantavéri lány. Blankáékat csak ritkán látták a Szatymazi utcában, a többi lakó nem ismerte őket, de aki hallott a gyilkosságról, azt megviselték a történtek. Ez egy hónapon belül már a harmadik emberölés volt a megyében.
Felderítetlen esetek a megyében

Egy gyilkosság elévülési ideje alapesetben húsz év, minősített esetben azonban soha nem tesznek pontot a végére. Nem találták még meg az elkövetőjét annak a gyilkosságnak, amely 1992-ben történt egy szikáncsi tanyán, ahol egy idős házaspárral végeztek. A szegedi Delhi bár előtt 1997-ben helyeztek bombát egy Mercedes alá. A detonációban az autó vezetője meghalt, többen súlyosan megsérültek. Nincs még meg a tettese annak a makói kettős emberölésnek, amely 2004. november 16-án történt: egy 77 éves asszonyt és lányát ölte meg valaki. Ismeretlen a domaszéki B. Imréné gyilkosa is: a 84 éves nénit tanyáján ölte meg valaki 2002 nyarán.
Tehetős családból származó fiatalember végzett az új év első napján a szerelmével Szegeden – tudta meg a Bors. A pár az első közös szilveszterét ünnepelte együtt.

A pár reggel, szállásuk közelében, az utcán veszett össze, majd felérve a lakásba, Csanád elővette a kését, és halálra szurkálta kedvesét. Miután rádöbbent, mit tett, öngyilkos akart lenni, de végül letett erről. Úgy tudni, ruhája véres volt, üveges tekintettel meredt maga elé, és ő maga mondta el: megkéselte szerelmét.

A Borsnak a pár ismerősei azt mondták, tündéri lány volt, aki keményen tanult és dolgozott is. Boldog volt, idén szerzett diplomát mérnök-informatika szakon, de a fiúról is csak jókat mondtak. – Sosem gondoltam volna ezt erről a fiúról, sokkolt, amit tett. Normális srácnak ismertük meg, tehetős családdal, tisztességesen nevelték őt – mesélte a névtelenséget kérő barát.

A Vajdaságból érkezett Magyarországra dolgozni az új év első napján Szegeden meggyilkolt 22 éves lány és 29 éves barátja is. Blanka csantavéri, párja, Csanád pedig Gunarasról jött Szegedre. A fiatal férfi közösségi oldala szerint alig két hónapja voltak együtt, ha igaz, amit a Facebookra írt, tavaly, október végén jöhettek össze, és viszonylag gyorsan össze is költöztek a Szatymazi utcai lakásban. Arra csak következtetni lehet, hogy a fiatal pár szerethette egymást. A lakásuk ajtaján – a panelt információink szerint szintén egy vajdasági családtól bérelték – egy love felirat és néhány fából faragott szív fogadta a látogatókat. Ezek a gyilkosság után is kint maradtak az ajtón, amelyen egy rendőrségi zárószalag is látható. Úgy tudjuk, hogy a lakás tulajdonosa a gyilkosság óta nem járt az ingatlannál.

Nem gondolta volna, hogy bánthatják egymást

A panelház egyébként nagyon csöndes volt kedden, amikor a helyszínen jártunk. Az épületben összesen három lakásban találtunk otthon valakit, de arccal és névvel senki sem vállalta a nyilatkozatot. Egy idősebb férfi arról panaszkodott, hogy már szinte senkit sem ismer a lépcsőházból. – Folyamatosan cserélődnek a lakók, már szinte azt sem tudom, hogy a közvetlen szomszédomban ki lakik – fogalmazott.

Egy asszony, aki szintén nem vállalta a nyilatkozatot, szintén arról beszélt, hogy nem ismerte a fiatalokat, eddig talán ha háromszor láthatta őket, de nem gondolta volna, hogy bánthatják egymást. – Első ránézésre fiatal, szimpatikus pár volt, hangos szót január 1-jéig nem hallottunk tőlük.
Fotó: Török János
Fotó: Török János

Sőt, ahogy egy másik asszony mondta: a gyilkosság napján sem tűnt fel igazából semmi különös. Ez a nő viszont arról is beszélt, hogy a Szatymazi utca már nem az a békés környék, mint amilyen akár csak néhány éve is volt. Ő is arról panaszkodott, hogy nagy a jövés-menés a házban, valóban nem lehet tudni, hogy éppen ki lakik ott, vagy éppen ki költözött ki nemrég az épületből.

A romló közbiztonság miatt eladnák a lakást

– Mi már egy ideje tervezzük, hogy eladjuk a lakásunkat, pontosan a romló közbiztonság miatt. A mostani gyilkosság pedig még jobban megerősített bennünket ebben – mondta a nő, aki szerint érthetetlen, hogy mi vihette rá a fiatal férfit a gyilkosságra.

A gyilkosság január 1-jén történt. A rendőrség szűkszavú közleménye szerint a férfi összeveszett barátnőjével, majd megölte a nőt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte lapunkkal, hogy a fiatalok dél körül vesztek össze egy Szatymazi utcai lakásban. Rövidesen összeverekedtek, és a nő olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy életét vesztette. Ezután a férfi megpróbált öngyilkos lenni, végül azonban segítséget kért. A kiérkező mentők a nőnél már csak a halál beálltát tudták megállapítani, a férfit kórházba szállították. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a férfit őrizetbe vették, és gyilkosság miatt nyomoznak ellene.
Fotó: Török János
Fotó: Török János

Ez egyébként egy hónapon belül már a harmadik gyilkosság volt a megyében, ami azért adhat okot az aggodalomra, mert sokáig Csongrád megye volt az a hely, ahol volt olyan év, hogy nem történt emberölés. Emlékezetes: december 5-én, az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél egy osztrák rendszámú autóban egy embert megölt, egyet pedig súlyosan megsebesített egy lövöldöző. A bűncselekménnyel gyanúsított férfit ausztriai otthonában fogták el. Karácsony után, december 27-én pedig egy 44 éves székkutasi férfi lőtte agyon feleségét és sebesítette meg magát egy disznóvágásokon használt kábítóeszközzel.

Nehezebb információhoz jutni

Ez a hirtelen történt három gyilkosság mindenesetre – tapasztalataink szerint – megviseli a közvéleményt. Főleg úgy, hogy a rendőrség az új megyei rendőrfőkapitány érkezése óta mintha nehezebben adna információt a súlyosabb esetekről, pedig az emberek biztonságérzetéhez a megfelelő információáramlás minden bizonnyal hozzájárul.

Emberölési ügyekben a törvény szerint a büntetőeljárást soron  kívül kell lefolytatni. A nyomozást az elrendelésétől számított  két hónapon belül be kell fejezni. Ha az ügy bonyolultsága vagy elháríthatatlan akadály indokolja, határidejét az ügyész hat hónappal, ha ez a határidő letelt, az ügyészség vezetője legfeljebb egy évig meghosszabbíthatja. Egy éven túl a felettes főügyészség vezetője, két éven túl a legfőbb ügyész jogosult a nyomozás határidejének meghosszabbítására. Ha a nyomozás meghatározott személy ellen folyik, a meghosszabbítás legfeljebb a gyanúsított első kihallgatásától számított  két évig terjedhet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környékbeliek régi vágya teljesül a rekonstrukcióval: százmilliót költenek a Klapka térre

A környékbeliek régi vágya teljesül a rekonstrukcióval: százmilliót költenek a Klapka térre
Hamarosan kezdődik a kivitelezés, így nem lehet majd megállni a Klapka téren, ugyanis a parkolók is megújulnak. Évtizedek után kapnak a környékbeliek egy multifunkcionális parkot, ami játszóteret és sportpályát is magában foglal. Tovább olvasom