Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Sérült diákoknak segít a Republic

Szeged - A Republic együttes fellépésével jótékonysági koncertet rendeznek hétfő este 7 órától a nagyszínházban a több mint kétszáz sérült diákot oktató Sólyom utcai iskola javára.
– Iskolánkban értelmileg akadályozott, autista, autisztikus tünetekkel küzdő, mozgássérült, halmozottan sérült, illetve tanulásban akadályozott gyermekek nevelését, oktatását vállaljuk. Diákjaink speciális szükségleteit figyelembe véve arra törekszünk, hogy készségeik, képességeik kibontakoztatásával a számukra előírt tananyagot minél optimálisabban tudják elvégezni, hogy a későbbiekben továbbtanulhassanak – mondja Godár Mária, a Sólyom Utcai Óvoda és Általános Iskola igazgatója. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Tagintézményének jelenleg 218 tanulója van, közülük 24 óvodás korú. Az iskolában elsődlegesnek tekintik a pedagógiai rehabilitációs tevékenységet, a terápiás célú fejlesztő ellátások biztosítását.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a beszédfejlesztésre, a logopédiai ellátásra. Pedagógusaink olyan szakirányú továbbképzéseken vesznek részt, amelyeknek köszönhetően még komplexebben tudjuk a gyermekek személyiségét kibontakoztatni. Népszerűek a zeneterápiás eljárásaink, a diszlexiás, diszgráfiás gyerekek számára fejlesztő foglalkozásokat tartunk. Egyedülálló kutyaterápiás eljárást alkalmazunk a hiperaktív diákok személyiségfejlesztésére, vizuális képességeket fejlesztő terápiás eljárással is próbálkozunk. A mozgássérült gyermekek számára biztosítjuk a konduktív pedagógiai ellátást, gyógytestnevelő is segíti a mozgással összefüggő problémák leküzdését – sorolja az iskola speciális „szolgáltatásait" az igazgatónő. Jó a kapcsolatuk a vadasparkkal is, amely egész tanévben szívesen látja tanulóikat a foglalkozásain.

Az intézményben speciális pedagógiai módszereket alkalmaznak a gyerekek tanításakor. Fotó: Frank Yvette
Az intézményben speciális pedagógiai módszereket alkalmaznak a gyerekek tanításakor.
Fotó: Frank Yvette

1997-ben jött létre az iskola Segítő Kezek Alapítványa, amely minden ősszel megszervezi az alapítványi estet, tavasszal pedig a népszerű családi kulturális napot. A támogatók is érzik: jó helyre kerül az adományuk. – Most, amikor természeti katasztrófákat is elszenvedett az ország, meglepetésként ért, hogy megkeresték iskolánkat a szervezők a jótékonysági koncert ötletével. Ez a kezdeményezés a sérült emberek elfogadását erősíti. Nekik ugyanolyan joguk van a minél jobb életminőséghez, mint bármelyik embertársunknak – hangsúlyozza Godár Mária.

Olvasóink írták

  • 1. segedi 2010. november 25. 12:27
    „A Sólyom utcai iskola és óvoda nagyon-nagyon rászorul a segítségre. Folyton arról olvashatunk, hogy óvodát -iskolát felújítottak, bölcsödét átadtak, szépítettek, új játszteret kaptak, felújították a vizesblokkot stb... Nemrég egy anyuka, akinek a kislánya egy nagyon szép oviba jár, panaszkodott, hogy díszburkolatot kapott az óvoda, igen, ez jó, de belül is ráférne már-ez-az... Az említett anyukát szívesen elküldeném a Sólyom utcába, nézzen már szét egy kicsit!!! Néha úgy tűnik, hogy kimondatlanul az a vélemény alakult ki, hogy mindent az egészségeseknek, a betegeknek meg jó ez így is, ahogy van. Erről nem a pedagógusok tehetnek, ők mindent megtesznek, csak azt nem tudom, hogy egy ilyen, mostoha körülmények között működő, nagy küzdelmeket folytató intézmény hogyan nem kap több támogatást. Nem gonoszságból mondom, de ha a fenntartó (kistérség-mi az?!) vezetői ´neaggyisten´ érintettek lennének, valószínűleg jobban szívügyüknek tekintenék a hasonló intézmények sorsát. Gyanítom, az ő gyermekük ovijában nem ilyen állapotú szekrényekbe akasztják a kis ruhácskákat! Az, hogy az ovi és iskola együtt van, az sem helyénvaló, a sajátos nevelési igényű gyerekeknek (autisták, Down stb.) nagyon fontos lenne egy külön szigetecske, saját mosdóval például, amit nem több száz gyerek használ.... Nem beszélve a nyugalomról....
    Az ott dolgozó pedagógusoknak sok erőt és türelmet kívánunk a mindennapi küzdelmeikhez, megköszönvén áldásos munkájukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmon nem megy át az új 55-ös főút

A tervek szerint halad az 55-ös út felújításának előkészítése. Tovább olvasom