Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Sok faluvezető régóta kárhoztatja a pályázati rendszert

Csongrád megye - Nem adja tovább a makói fürdőre megítélt uniós támogatást a kormány, a Balatonendréd és Lulla közötti út építését is leállíttatták. Idén már nem hirdetik meg az új Leader-pályázatokat, mert a kormány új elvek alapján szeretné folytatni a vidékfejlesztést.
Szabálytalannak találta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a makói önkormányzat kamatmentes kölcsönt ad saját fürdőfejlesztő cégének. Ezért függeszti fel a megítélt uniós támogatás közvetítését – mondta Makón Molnár Ágnes fejlesztési és koordinációs államtitkár. A város polgármestere, Buzás Péter azt mondta, minden szabályos volt, és szerinte a választások után meg fog oldódni ez a probléma. Az államtitkár azonban azt is mondta, hogy a korábbi kormány idején több olyan beruházás is indult az országban, amelyeknél „szabálytalanságokra derült fény", és addig nincs több pénz, amíg ezeket meg nem szüntetik az önkormányzatok.

A héten nem is ez volt az egyetlen leállított beruházás: Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár személyesen, a munkagépek elé állva akadályozta meg a somogyi Koppány-völgyi kistérségben, hogy folytatódhasson a Balatonendréd és Lulla közötti út építése. A politikus arra hivatkozott, hogy tudomása szerint nincs építési engedély az útra, amely Natura 2000-es területet is érint, pedig lenne olyan nyomvonal, ami környezetbarát és olcsóbb is. Az akció meglepte a közeli települések lakóit. Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő azt mondta, egy államtitkárnak nincs joga arra, hogy leállítson egy beruházást, amely 30 szakhatósági engedéllyel rendelkezik. Szerinte Illés Zoltánt „megvezették", és ez „ki is fog derülni a választások után".

A Leader-programra költhető forrásokat pedig idén már nem nyitja meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert teljesen új programot akar kialakítani és végrehajtani. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési szakállamtitkár azt ígérte, a mostaninál gyorsabb és hatékonyabb lesz a pályázati rendszer, és a helyi igényeknek jobban megfelelő programokra akarnak támogatást adni.

Az, hogy az elmúlt nyolc évben nem elég jól használta fel, „elszórta" az uniós forrásokat az ország, a szegedi polgármesterjelöltek vitájában is elhangzott, B. Nagy László szájából. Ez országosan megfogalmazott kritika, amelyre legutóbb Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő reagált: nyolc év alatt uniós pénzből duplájára nőtt a gyorsforgalmiút-hálózat, három új Duna-híd épült, 255 ezer lakást, 36 egészségügyi intézményt újítottak fel Magyarországon, és 365 oktatási és nevelési intézményt, ez szerinte nem pazarlás.

Az, hogyan kellene a vidéket jobban fejleszteni, a kistelepülési polgármesterek körében állandó téma, nem csak a kampányra került elő. Sok faluvezető az uniós csatlakozás óta kárhoztatja a hazai pályázati rendszert, mert a kisebb önkormányzatok épp azokat a fejlesztéseket nem tudják elindítani, amelyeket helyben mindenki vár. A megkérdezett polgármesterek szerint jellemző, hogy miközben a városokban már díszburkolatos terek készülnek, jó néhány község egyszerű útépítésre sem tudott pályázni a feltételek miatt. A 2900 fős Csanytelek önkormányzatának a tartozás helyett mostanra lakosonként 6500 forintnyi megtakarítása van. Ez nem lenne, ha a település talált volna olyan pályázati lehetőséget, amelyből 3 utcában – amelyben a lakosság 10 százaléka él – meg tudták volna építeni az utat. Ugyanilyen nagy falat a kicsiknek a csatornázás is. Pedig 2015-ben lejár az uniós határidő, és azután nem a csatornázatlan falvak tömege, hanem az ország fizet büntetést.

Olvasóink írták

  • 1. Dinoso 2010. október 01. 12:47
    „Tabajdi Úr meg aról nem beszél, hogy mennyi pályázati lehetőség nyílt meg, és abból ténylegesen mennyit tudott Magyarország lehívni ? Ez az a mutató, mely a pályázatok sikerességét méri. Mert ennél sokkkal több pénzhez hozzá juthattunk volna az elmúlt 8 évben, ha a pályázati rendszer Mo-n egyszerűbb, hatékonyabb , a pályázók több segítséget kapnak, ésnem egy szűk csoport játszótere az Eu-s pályázatok írása”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben idén a Tappancs az első

Csongrád megye - Elkészült az összesítés: 833 millió forintos, az adófizetők 1 százalékaiból… Tovább olvasom