Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Szabad választás a pszichiátrián

Ópusztaszer - Ügyvédeken keresztül tárgyal egymással az ópusztaszeri pszichiátriai otthon igazgatója és eddigi háziorvosa. Orosz Évával szerződést bontott az intézmény, betegei, azok gondviselői erről tájékoztatást kaptak – most viszik kártyáikat az új ellátóhoz. Magyarországon szabad orvosválasztás van: erre hivatkozik Berta Árpádné igazgató, de Orosz Éva is.
2003 óta látta el az ópusztaszeri pszichiátriai otthonban kezelt betegeket a baksi háziorvos, dr. Orosz Éva. Az intézmény akkori igazgatója, Lajos Tibor hívta ide, mert a korábbinál szorosabb kapcsolatot akart háziorvos és intézmény között. A szomszéd községből átjáró orvos heti két rendelést tartott a fölújított rendelőben, azon túl ha hívták, ment, mint bármelyik baksi betegéhez. Az otthon több mint 300 kártyát jelentett, és a vele járó finanszírozást, ez volt az itteni munkáért a doktornő egyetlen bevétele. Idén májusban Lajos Tibort leváltották, az intézmény pedig a Kisteleki Napsugár Otthonhoz került, az igazgató Berta Árpádné lett. Ő október 26-án rövid, udvarias levélben arról tájékoztatta Orosz Évát, hogy december elsejével szerződést bont vele. Az is olvasható a levélben, hogy reméli, a jó kapcsolat, ami eddig jellemezte a közös munkát, ezután is megmarad.

– Nem volt semmi problémánk a munkájával kapcsolatban, egyszerűen azért született ez a döntés, mert úgy célszerű, hogy az otthon betegeit is az ópusztaszeri háziorvos lássa el. Ő itt rendel a közelben, nem 6 kilométerről jár át – mondta érdeklődésünkre Berta Árpádné. – Mi ezt a változást tisztességesen előkészítettük. A szerződésben rögzített időben értesítettük a doktornőt, a tisztiorvosi szolgálat és az OEP is követte és rendben találta a változást. Mivel a betegek egy része gondnokság alatt áll, a gondnokaikkal is fölvettük a kapcsolatot. Ők nyilatkozhatnak, mi a szándékuk. A válaszok egy része még nem érkezett meg, de akik már reagáltak, megértették az érveinket. Arra is van lehetőség, hogy akik ragaszkodnak a régi orvoshoz, nála maradjanak, ebben az esetben átjárhatnak hozzá Baksra.

A levelezést az otthon ügyvédje és Orosz Éva ügyvédje folytatta, és úgy alakult, hogy december végéig maradhat a doktornő ellátni azokat a betegeket, akiknek gondviselői még nem nyilatkoztak. – Készült egy lista, amelyen szerepel, pillanatnyilag ki kihez tartozik – mondja a doktornő. – Sajnálom, hogy idáig jutottunk majdnem tíz év után. Fél év eltelt az igazgatónő hivatalba lépése óta, de még öt percet sem érdemeltem tőle személyes találkozóra.

Valóban minden jogszerűen történik, Orosz Éva hiába fordulna bírósághoz. Mégis szeretne valamilyen erkölcsi jóvátételt a döntésért. – Az ilyen ügyek miatt sem vonzó a háziorvosi pálya – mondja a doktornő férje, Sárközi Mihály Zoltán. – Helyes, legyenek ők vállalkozók, és aki a szolgáltatásukat igénybe veszi, dönthessen szabadon arról, kinek adja a kártyát. És igaz, a fogyasztókat befolyásolni is szokás az üzleti életben, reklámokkal – ez a szerződésbontás azonban ennél erősebb presszió, lényegében kényszerhelyzet.

Orosz Évának 1700 kártyája volt eddig. A számítások szerint 1700–1800 kártya tart el tisztességgel egy praxist, de ez az érintettek szerint a körülmények nehezedésével változhat. Bakson, ahol két praxist tartanak fönn, az egyik épp azért ment tönkre, mert 1000 kártyával nem tudott rendesen működni, úgyhogy Orosz Éva akkor 20 hónapon át helyettesítette a tönkrement kollégát.

Olvasóink írták

 • 7. klj-54 2011. december 27. 15:24
  „Bejártam elme ápoltak közé több helyen.
  Láttam miként bánnak a szerencsétlen emberekkel.
  Egy magára valamit is adó vezető ezt nem tűrné el, de hol van itt hozzáértő vezető?
  Lásd az elhíresült Kiskunhalasi pszichiátriai létestményt.”
 • 6. bánki 2011. december 27. 14:23
  „1. klj-54 2011.12.27. 08:39

  Az előzmények ismeretében azért nagy tétbe nem kéne fogadni !”
 • 5. info 2011. december 27. 13:18
  „1. klj-54 2011.12.27. 08:39

  "Új seprő jól seper."- csak el ne törjön a seprűnyél! de csak a kakas szeret a szemétdombon uralkodni -hát szegény ő azt hiszi , hogy ott van?! Ez egy beteg Emberek ! otthona!, azoké akik eddig biztonságban érezték magukat, -ha nyitottabb lenne, több együttérzéssel reagálna az ott dolgozók érzéseire is. Ön hatalmi helyzetben van, Önnek kellene "nyitni", oldani a feszültségeket, a félelmeket, mert annak már híre van. Mert különben még azt hiszi, hogy gyárban van és termelő munkát kell végeznie!”
 • 4. pszichopuszta 2011. december 27. 12:54
  „Miért nem kérdezik meg a korábbi igazgatót, hogy már az elmúlt évben milyen politikai nyomásnak volt kitéve az orvoskérdéssel kapcsolatban. A szabad orvosválasztáshoz ennek semmi köze.”
 • 3. 267222 2011. december 27. 10:20
  „Nem hiszem,hogy azon a 6 km-en múlna.A baksi körzet lényegesen kisebb mint az ópusztaszeri.Az ottani háziorvos
  tehát megoldhatná a kérdést azzal,hogy nem ragaszkodna a szoc.intézethez mivel nem egyszerű ellátni a saját ill.
  a szoc.intézetet mint praxist.”
 • 2. barack55 2011. december 27. 09:16
  „Tisztelt Berta Árpádné igazgató asszony!
  Bizonyára helyesen cselekedett amikor az adott helyzetben a törvény szellemében járt el. Ez azonban önmagában kevés.
  Szeretném, ha nyitottabb lenne, több együttérzéssel reagálna az ott dolgozók érzéseire. Ön van hatalmi helyzetben, Önnek kellene "nyitni", oldani a feszültségeket, a félelmeket. Ez minden munkahelyen fontos, de egy pszichiátriai intézetben azt hiszem kiemelten fontos, tekintettel a speciális körülményekre.
  Kérem méltassa figyelmére az Önhöz folyamodókat, alakítson ki párbeszédet az ott dolgozókkal, esetleg a betegekkel is. Ez óriási terheket róhat Önre, de a jó kapcsolat hamar gyümölcsözővé válhat.
  Tisztelettel: egy beteg aggódó hozzátartozója.”
 • 1. klj-54 2011. december 27. 08:39
  „Új seprő jól seper.
  Nem tartom jónak azt a vezetőt amelyik rombolással kezd!
  Az nem vezetni hanem uralkodni akar a saját szemétdombján.
  Roppant diplomatikusan próbáltam véleményt alkotni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új önkormányzati törvény született, állami kézben az iskolák: építés vagy rombolás?

Elfogadta az Országgyűlés az önkormányzati és köznevelési törvényt. Állami fenntartásba kerülnek az iskolák, megszűnik a 2000 lelkesnél kisebb települések polgármesteri hivatala. Tovább olvasom