Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szatymaz gyümölcsének keserédes sorsa

Szatymaz - Már ez is kistérségi, igaz, csak kényszerből: a legendás szatymazi őszibarack jelentős részét napjainkban Bordányban, Forráskúton, Sándorfalván, Zákányszéken és Zsombón szüretelik.
– A szatymazi barack bizonyos értelemben már csak nevében létezik. Míg korábban 6-700 helyi család foglalkozott hivatásszerűen baracktermesztéssel, mára 20-25-en termelnek piacra. A nehéz körülmények, illetve Szeged közelsége, egy másik életforma lehetősége miatt. A homoki barack nagy része ma már forráskúti, bordányi, zákányszéki, zsombói, sándorfalvi ültetvényeken termelődik – fogalmazott Kormányos László szatymazi polgármester a hétvégén tizenhetedszer megrendezett szatymazi őszibarack- fesztiválon. – Nincs egységes árualap, túl sok fajta terem, erős a nemzetközi verseny, az olasz, spanyol konkurencia, ezért minimális az exportlehetőség – a vasút megroggyanása miatt a szállítás is problémás – mondta lapunknak.

Vincze László országgyűlési képviselő maga is foglalkozik barackkal. A szakmai fórumon kiemelte: lassan művészet megtermelni az árut, óriásiak az értékesítési gondok, a piacvédelem majdnem nulla, pedig a bajból az országot a virágzó mezőgazdaság húzhatná ki.

Barna Károly termelő kevesli az árat - a világpiacon szinte művészet helytállni. Fotó: Frank Yvette
Barna Károly termelő kevesli az árat - a világpiacon szinte művészet helytállni.
Fotó: Frank Yvette

– Súlyos a helyzet, alacsony áron értékesítjük az árut, a költségeink viszont egyre magasabbak. De ezt nem tudjuk érvényesíteni az eladási árban – hallottuk a 40 kiállító egyikétől, Barna Károlytól. A felvásárlási ár nagyjából kilónként 100 forint – ám ha a kereskedő a láda barackért 600-at ad, a boltok polcaira az már 1200-ért kerül ki. Próbálkoztak önálló szövetkezettel, de nem értek el sikert. Nem véletlen, hogy néhány barackültetvény helyén ma már homokbánya működik. Holott jó az idei termés.

– Nem voltak tavaszi fagyok, jókor jött a csapadék is. Csakhogy ez a barack árán is látszik: eléggé nyomott – árulta el a termelő. Exportra nincs lehetőség, az árut a dorozsmai, budapesti nagybanira viszik. Sőt: meg kell küzdeni az importtal is, az olasz, spanyol barackkal. Pedig azt féléretten kell leszedni, hogy fogyasztható állapotban érjen ide – míg a helyi termény szépen megérhet, leszedhetik, s másnap az asztalra tehetik, jóval zamatosabban. Magunk is megtapasztalhattuk a különbséget, gyermekkorunk ízeit éreztük újra a szatymazi barackba harapva.

Megoldási javaslatot Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere vázolt: az egyedi termékekre, például a szatymazi barackra, homoki zöldségre alapozva kell létrehozni gazdaságfejlesztési programokat. Új törvényt hozni, amely bevezeti a helyi termék fogalmát: ez az adott földrajzi egységben – jelen esetben a Homokhátságon – szabadon előállítható, értékesíthető, fogyasztható áru lenne, amely mentesülne az uniós kereskedelmi, higiéniai szabályok, egyéb előírások alól, védelmet kapna.

Olvasóink írták

 • 17. kékcitrom 2009. július 14. 11:42
  „Akinek kertje sincs az miért is lenne őstermelő?”
 • 16. joy 2009. július 14. 10:47
  „[14] kákcitrom!
  Lócitromot!
  Nem lehet bárki őstermelő, csak akinek legalább kertje van.”
 • 15. joy 2009. július 14. 10:44
  „Itt is, mint minden hasonló fórumon megkérdezem érintetteket:

  Miért nem lehet kapni 100%-os gyümölcslevet, ha nincs piaca a baracknak?
  Vannak híg 5-10-15%-os lőttyők, de azok fenének sem kellenek.
  Miért nincs must, 100%-os szőlőlé?
  Azokért szívesen adnék pénzt, de a híg lófüttyökért kanyit sem.
  :o(”
 • 14. kékcitrom 2009. július 14. 10:33
  „Az okosaknak és az irígyeknek!

  Magyarországon ma BÁRKI lehet őstermelő!
  Nosza! Ha ennyire irégylésre méltó a magyr gazdák sorsa, legyél Te is őstermelő, családi gazda, vagy mezőgazdasági vállalkozó! Egy kis befektetés és papírmunka után megkapod a támogatásokat (ha ügyes vagy!) csak egy kicsit dolgozni kell, és lehet neked is milliós traktorod, terepjáród, munkagépeid, vehetsz fel kedvezményes hitelt, és törlesztheted akkor is, mikor majd a Te terményedet nem fizetik ki és törheted a fejed, hogy miből fizetsz Te, mikor a bank rád szól, hogy biztosan csak félreértés történt, de az esedékes részlet még nam érkezett meg a számládra!

  Én, mint őstermelő (és nem csak papíron) szívesen lemondanék minden féle támogatásról!
  Cserébe csak annyit kérnék, hogy a megtermelt árút tisztességes áron vásárolja fel a kereskedő, védje az állam a magyar piacot, és ne kelljen rendre megalázkodni, hogy legalább aprópénzt fizessenek az általad megtermelt húsért, gyümölcsért, zöldségért!
  Hogy végre ismerjék el azt is, hogy a dazdának is pénzbe és rengeteg munkába kerül mire eladható lesz egy disznó, egy marha, hogy nem csak a kereskedőnek nőnek a költségei amikor emelik a gázolaj, vagy az áram árát, hanem a gazdának is.

  A tej átvételi ára 40 ft. alá esett és még azt sem biztos, hogy kifizetik! Egy liter tejből aki megtermeli az kapja a leg kevesebbet, a kereskedők és a feldolgozók "fölözik le" rendre a mezőgazdasági termékeket !

  A magyar mezőgazdaságot nem a "tűzhöz közel ülő", rendszerint hatalmas birtokon gazdálkodó, minden pájázatot, támogatást megnyerő, eredeti foglalkozása szerint orvos, politikus, ügyvéd végzettségű "nagygazdáról" kell megítélni!!!

  Még élnek igazi őstermelők is az országban, igaz nagyrészének még internet hozzáférésük sincs, életük, hobbijuk a minden napi munka és a béka segge alatti szinvonalon tengődnek!
  És azt, hogy mivel szolgáltak rá a közutálatra fogalmuk sincs, csak próbálnak lépést tartani a megváltozott rohanó világgal.
  És ijenkor mindég eszembe jut a pár évvel ezelőtt karácsony előtt itt a DM oldalain hírhedté vált csongrádi család, akik csendesen pusztultak le az állataikkal együtt , végsőkik küzdve a munkához szokott életükért, mígnem valaki - na nem sajnálatból, inkább a karácsonyi hír kedvéért! - állatbaráti szeretetből "segített" nekik. Ők is magyar parasztok voltak és tüntetni nem votak sosem!”
 • 13. 140 2009. július 14. 09:09
  „Barátaim, ÉN benne vagyok, hogy szünjön meg az agrárium állami támogatása. De akkor szünjön meg az egész EU-ban, és lássuk, hogy ki mire megy.
  Ti tényleg azt hiszitek, hogy az olasz, spanyol, stb. gazdák nem kaptak állami támogatást??!! Dehogynem!
  Nagyságrendekkel többet, mint a magyar paraszt. Ráadásul ott még a felvásárlásból is nagyban kiveszi az állam a részét.
  Jártam tavaly Fr.országban. Láttam a különbséget.
  Igaz, azt is láttam, hogy JÓ ára csak azoknak a termékeknek van, ami minőségi. Vettem (áruházban) olyan sütni való csirkecombot, aminek csirke íze volt. (nem hal, mint itthon némelyiknek)
  Vettem olyan őszibarackot, amit hazahoztunk (autóban) és itthon a vásárlástól számított 4. napon ettük meg, és isteni finom volt. Az ára meg alig volt magasabb, mint az itthoni szappan ízű, zölden leszedett baracknak.
  Szóval, nehogy azt higyjétek, hogy nem látom a különbséget. De Ti is lássátok!”
 • 12. vito 2009. július 14. 01:43
  „Olyan finom baracknak tűnik... :D hmm...nyami :D:D:D:D”
 • 11. kertészke 2009. július 13. 21:10
  „10. addig örüljetek, amíg a parasztok dolgoznak meg csak néha mennek ki az utcára a traktoraikkal! Ha a mostani felvásárlási árak mellett csökkennének a támogatások, akkor a tönkrement gazdák elárasztanák a munkaügyi központokat, állnának sorba szoc segélyért. Az jobb lenne??”
 • 10. Yossarian 2009. július 13. 20:41
  „kezd unalmassá válni ez az állandó nyavajgás. a parasztok sírnak, hogy alacsony a felvásárlási ár, meg a konkurencia, meg a multik, meg a jó ég tudja. és közben két marékkal tömik a zsebükbe az állami, és EU-s szubvenciókat, időnként tüntegenek is ahelyett, hogy dolgoznának, de arra nincs eszük, hogy kitalálják a spanyol parasztnak miért éri meg termelni? és hogy miért tudja olcsón adni?!”
 • 9. török 2009. július 13. 20:26
  „8. Van benne valami, bár az is igaz, hogy az EU jól elbaszta az uniós piacot a sok ehetetlen spanyol zöldség-gyümölccsel. Svájcban bementem az Aldiba, csak Spanyol áru volt a zöldség-gyümölcsös standon. Vettünk kajszibarackot, kemény volt, savanyú, mint a citrom és ízetlen. Komolyan nem bírtam 3-nál többet megenni, pedig nem vagyok finnyás. Volt magyar dinnye is abban a boltban, az finom volt, bár drága.

  Igazuk van abban a gazdáknak, hogy az itthoni termékek élvezzenek előnyt a magyar piacon! Nem kell ilyen végletesen a kapitalizmus hülye szabad versenyét meg az EU-s normákat erőltetni, a mi érdekünk, hogy a saját termékünket együk, persze normális áron. Csak sokszor nem is a kormány okozza a problémás helyzetet, hanem az import terméket pofátlanul olcsón áruló Lidl (és Aldi), akik néha képesek a beszerzési ár alá menni egy-egy terméknél. Kár volt őket beengedni az országba.

  Aki meg olcsón akar minőséget, az menjen a Mars térre. Kiváló minőségű friss áru, és az össz bevásárlás összege kevesebb a Lidl-nél is, hisz ott csak az akciókkal manipulálnak.”
 • 8. varadipal 2009. július 13. 18:16
  „Már megint sok a sírás rívás. A spanyol meg az olasz, de még a román meg a lengyel paraszt sem művész, csak termel, és szervezetten elad. Nem nyávogni, dolgozni és gondolkodni, ha már 20 millás traktorral jártok Pestre.!!! Dolgos gazdát még nem láttam éhenhalni Magyarországon.A rinyálást meg a kifogásokat nem kell kapálni, maguktól teremnek, mint a gaz.”
 • 7. TUTI 2009. július 13. 17:01
  „De ha kocsmaig vezeo uton nyitva tartod szemed, akkor nehany helyen lathatsz
  kirakva (kapu vaagy ut mellett) elado barackot! Sok sikert!”
 • 6. Strat-n 2009. július 13. 15:40
  „Menj a felsorolt települések bármelyikében egy kocsmába és kérdezd meg. Lesz eladó barack 3 percen belül.”
 • 5. .suhym. 2009. július 13. 15:01
  „2. hozzászólás jq 2009.07.13. 13:30

  Az ottani törvények, előírások lehetőséget adnak olyan dolgokra, amik hazánkban tiltottak!

  ...................................................................................................

  4. hozzászólás Archistar 2009.07.13. 14:37

  Nincs mindenkinek internet hozzáférése.”
 • 4. Archistar 2009. július 13. 14:37
  „Én házhoz is mennék egy-egy láda zamatos őszibarackért. De miért nem tesznek föl a NET-re a gazdák egy közös listát arról, kinél lehet vásárolni?”
 • 3. ocsi1 2009. július 13. 13:53
  „Sajnos így mennek tönkre a MAGYAR hungarikumok. Éljen a kormányunk, Bajnai úr vezetésével szépen összedől az ország gazdasága.”
 • 2. jq 2009. július 13. 13:30
  „Ez olyan jó ötlet, hogy nyugaton már bevett gyakorlat, még háznál vágott disznó, és belőle készült húsáru esetében is. Ott úgy látszik, kevésbé aggódnak a verseny miatt ...”
 • 1. Logaritmus 2009. július 13. 11:46
  „"Új törvényt hozni, amely bevezeti a helyi termék fogalmát: ez az adott földrajzi egységben - jelen esetben a Homokhátságon - szabadon előállítható, értékesíthető, fogyasztható áru lenne, amely mentesülne az uniós kereskedelmi, higiéniai szabályok, egyéb előírások alól, védelmet kapna."

  Ez jó ötlet, csak megint nem a verseny felé vinné a termelőket + jókora visszaélésekre adna lehetőséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitlernek, Sztálinnak is varrt

Szeged - Erzsébet királynő, Hitler, Sztálin, Rákosi, Kádár, Ceausescu életében egy közös vonást biztosan találni: halasi csipkét varrt nekik Bolgárfalviné Bakos Gizella. Tovább olvasom