Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Százmilliós lézervágó Kósáéknál

Százmilliós lézervágó Kósáéknál
Sándorfalva - Gyártottak alkatrészt a Délmagyarország nyomdagépébe, és ők készítették a Sole-Mizo Zrt. Budapesti úton lévő reklámtornyát. A sándorfalvi családi vállalkozás százmillió forintos lézervágó berendezést vásárolt.
Egy garázsból nőtt ki a sándorfalvi Korsó utcában lévő, fémmegmunkálással foglalkozó, 1700 négyzetméteres Kósa Műhely Kft., amely a közelmúltban pályázati segítséggel 100 millió forintos lézervágó berendezést vásárolt.

– 1995-ben lettem egyéni vállalkozó, 2006-ban alapítottuk a kft.-t, amit azóta a fiammal ketten vezetünk – mondta Kósa Lajos. Fia, Balázs mellett lánya, Anikó is a családi vállalkozásban dolgozik, ő adminisztrációval és gyártás-előkészítéssel foglalkozik.

A Japánból érkezett lézervágót síklemezvágásra használják, de mint elárulták, szinte bármit képes elvágni, ami a lézerfényt elnyeli. Mezőgazdaságigép-alkatrészek készítése mellett a csomagoló-, építő- és bányaiparnak is dolgoznak, mindenhová, ahová fém kell. A sándorfalvi Kósa Műhely Kft.-nél évente 400 tonna nyersanyagot dolgoznak fel, aminek jelentős része bérmunka.

Az új lézervágó garzonlakás méretű helyet, 4×10 métert foglal el az új csarnok hátuljában. A csúcstechnológiájú, számítógép-vezérelt berendezés mellett vákuumos forgódaru áll, amely egy tonnát is fel tud emelni. Ezzel teszik be a fémlemezt a gépbe.
 
Családi vállalkozás. Kósa Lajoshoz (középen) csatlakozott fia, Balázs és lánya, Anikó. Fotó: Schmidt Andrea
Családi vállalkozás. Kósa Lajoshoz (középen) csatlakozott fia, Balázs és lánya, Anikó.
Fotó: Schmidt Andrea

– Gyártottunk már alkatrészt a Délmagyarország nyomdagépébe is, illetve a Sole-Mizo Zrt. Budapesti úton lévő reklámtornyát is mi készítettük – mondta Kósa Balázs, aki úgy fogalmazott, belenőtt a fémmegmunkálásba, nyaranta kisgyerekként besegített a munkába.

Kósáéknak hamarosan saját késztermékük is lesz: egy angol cégnek kombájn-felszedőasztalt készítenek színre fújva, felmatricázva. Az össztermék 40 százalékát exportra termelik.

– Három éve bővítettük az üzemcsarnokot. Az új gép terheit ki kell termelnünk, ezért rövid távon jelentős beruházást nem tervezünk. Az új gép kapacitásban többet tud, mint a mi gyártási igényünk, ezért bérvágást is vállalunk – tette hozzá az ügyvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rácz Attila: Nem akarom bezáratni a piacot!

Rácz Attila: Nem akarom bezáratni a piacot!
Csak a fizetési egyenlőtlenségek tűnnek el a Cserepes sori piacon Rácz Attila ügyvezető szerint - az áfát kötelesek bevezetni az árakba. Cserébe megszűnik a különdíj a vécéért és az őrzésért. Tovább olvasom