Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Széchenyi térre költözik a halfesztivál

Szeged - A partfal-felújítási munkák miatt idén a Széchenyi téren rendezik meg szeptember első hétvégéjén a hagyományos szegedi halfesztivált.
Frank Sándor szegedi Venesz-díjas mesterszakács 1997-ben indította útjára a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden. Az első fesztivált az egykori halpiacon, a Roosevelt téren szervezték meg. Mivel óriási volt az érdeklődés, kicsinek bizonyult a helyszín. Ezért a halfőzők és halsütők az alsó rakpartra és az újszegedi Partfürdőre költöztek.

Idén nagykorúvá válik a szegedi halfesztivál, amely Magyarország egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A belvárosi partfal-rekonstrukció miatt most az alsó rakpart helyett a Széchenyi téren rendezik meg szeptember 5–7. között.

– Szeptember 6-án, szombaton a megszokott helyen, az újszegedi Partfürdőn küzdenek meg egymással a halfőző csapatok, baráti társaságok. Az alsó rakpart helyett azonban a Széchenyi téren kínálják péntektől vasárnapig a halászlét, a sült halat és a bort a kitelepült éttermek – mondta Frank Sándor. Hozzátette, szeptember 4-én, csütörtökön este már próbaüzemet tartanak a téren.

– Terveink szerint olyan lesz az új helyszínen a halfesztivál, mint a borfesztivál – magyarázta a főszervező. A rakparton mindig a vízi bástyán állították fel a 3500 literes óriás bográcsot, amelyben 7000 adag halászlét tudtak főzni.

– A Széchenyi téren az óriásbogrács helyett két kisebb, egy 1200 és egy 1400 literes bográcsot állítunk fel, amelyekben szintén több ezer adag halászlé készül majd a városlakóknak és a Szegedre látogató vendégeknek – mondta Frank Sándor, aki reméli, hogy jövőre a megszokott helyszínen, az alsó rakparton tudják majd megrendezni a fesztivált.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszorultak az utcáról az alkalmi zöldségesek

Napi 50 ezer forintos forgalmat is bonyolítottak a panelházak tövében működő alkalmi zöldséges vállalkozások, amelyek nyom nélkül eltűntek egy cégtemetőben. Tovább olvasom