Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szeged-napi rendezvények: ezrek töltötték meg a belvárost

Szeged - Hídi vásár, borfesztivál, olimpiai karaván, gyermeknap, régiségvásár, folklórtalálkozó – csúcsra járt a hétvégén a Szeged-napi ünnepségsorozat.
Abban semmi szokatlan nem volt, hogy lépésben araszolgattunk szombat délután a szegedi Belvárosi hídon. Az viszont, hogy jurták, lacikonyhák, ezüstékszerek, tarsolylemezek között tettük ezt, nem számít mindennapinak – csúcsra járt a hétvégén a Szeged-napi ünnepségsorozat: hídi vásár, borfesztivál, autóbontó verseny, gyermeknapi rendezvény, az olimpiai karaván koncertmaratonja csábított a szabadba.

Ökörszarv, giliszta, csattogós kacsa

A hídon esernyővel, keménykalapban sétálgató pantomimművésszel, arcfestéssel pillangóvá maszkírozott, csattogós kacsát tologató kislánnyal, söröző vagy babakocsit tologató apukákkal egyaránt találkoztunk a hatalmas tömegben, amelyben csak egy-egy biciklis vagy görkoris hatására nyílott olykor szűk folyosó.

Végeláthatatlanul hömpölygött a tömeg a hídi vásáron. Fotó: Segesvári Csaba
Végeláthatatlanul hömpölygött a tömeg a hídi vásáron.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ez a vásáros inged? – kérdezték egy kisfiútól, aki bőszen rázta a fejét. Pedig komplett ruhákat lehetett kapni háromezerért. A 7 éves Mészáros Bence inkább kakasos nyalókát szopogatott. – A békát is szeretem – vallotta be, nem téve egyértelművé, a gumicukorból készült vagy a varangyos változatra gondolt-e. Kissé távolabb Molnár Marci éppen mini számszeríját próbálgatta.

Szlogenek

„Sok tanya van Magyarországon, de kecsketejből szappant csak a sövénykúti Kiss Tanyákon főznek" – olvashattuk a hídi vásár egyik standjánál, s ezt választottuk a rendezvény legjobb szlogenjének. Az árumarketingben pedig az a férfi volt a kedvencünk, aki 1250 forintos bicskáját így kínálta: „3 esetben nincs rá garancia. Ha elveszíti, ellopják vagy elkobozzák magától a reptéren".

Volt itt minden, mint a búcsúban: rongyszőnyegek, bio-babzsákfigurák meggymaggal töltve, 1299-ért – utóbbiakról megtudtuk, mikróban is melegíthetők. Pálka Dávid az ökörszarvak között válogatott, nagy levegőt vett, szinte meggörbült a háta, ahogy belefújt – mély hang jelezte, igyekezetét siker koronázza. – Vajon milyen lesz majd erre ébredni reggel hatkor? Mindig Dávid kel a legkorábban – morfondírozott apukája, Tóth-Boromisza Béla, hozzátéve: beszereztek egy méteres fakanalat is, előre fél, ezt mire fogják otthon használni. Az apuka gyerekkocsit tolt, benne a féléves Bekessel, az anyuka, Judit pedig a válogatásban segédkezett. – Nem maradhatunk sokáig, mert a kicsi még szopik, de igyekszünk mindent megnézni – mondta, majd eltűnt családjával a forgatagban. Ekkor már csöpögött az eső, a dauerok fölé ernyő került.

Ám rendületlenül szólt a táncház, fiúk furulyával, dobbal muzsikáltak, ifjú lányok pedig körben állva ropták. – Itt pénzt vernek? – kérdezte egy idősebb férfi az egyik standnál. Nem, Fábián Dénes Zoltán nagyapáink kedves játékszerét, az ólomkatonát öntötte éppen. Egy aprólékosan kidolgozott, 25 milliméteres lovas 1400 forintba került.

A múzeum előtti parkban jól ismert zenekarok szórakoztatták a vendégeket. Fotók: Segesvári Csaba
A múzeum előtti parkban jól ismert zenekarok szórakoztatták a vendégeket.
Fotó: Segesvári Csaba

Viharos borfesztivál


– Lángost, cukrot, meg olyan gilisztát is kaptam – sorolta az 5 éves Németh Fanni. Utóbbiról kiderült, a fekete bocskorszíjat jelenti. Kulináris élvezetekben sem volt tehát hiány: volt kolbász 330 forintért, hozzá savanyúság, kenyér 150-ért. Kürtőskalácsot 800, csapolt sört 350 forintért láttunk, a szörp decije 60-ba került.

„Bombaszakértő vagyok. Ha futni lát, próbáljon lépést tartani velem!" – olvastuk egy fiatalember pólóján, s engedelmeskedtünk, hiszen 17 óra előtt nem sokkal kezdett erősebben esni az eső, feltámadt a szél, vitte a fóliákat, repültek a fonott kosarak. Sokan rohammunkában bontották standjaikat.

Hídi vásár
Hídi vásár. Fotó: Segesvári Csaba

A legtöbben azonban nem mentek haza: a híd alá húzódva, fedett helyre menekülve várták a vihar végét. A Széchenyi téri borfesztivál látogatói is a standokhoz simulva vagy esernyővel a padoknál ülve töltötték az időt. És igazuk lett: 18 órára kiderült.

– Aki sok bort iszik, arra nem esik az eső – kezdte egy népi megfigyeléssel műsorát a színpadon a Molnár György trió.

– Hú, ez most a fejembe ment: vagy a pálinka vagy a bor – adott gyors helyzetjelentést egy nő a tömegben. Egy óra múlva már nem is lehetett ülőhelyet találni a téren. Sokan a szökőkúthoz telepedtek, így Juhász Tamás is, barátai és egy üveg félédes tokaji muskotály társaságában.

– Gyerekkorom óta imádom a nőket, a bor most kezd érdekelni. Mi jöhet még, a pipa? – gondolkodott hangosan egy férfi egy standhoz támaszkodva, üvegpohárral a kezében.

Sokféle színben pompázott a negyedórás tűzijáték. Fotó: Segesvári Csaba
Sokféle színben pompázott a negyedórás tűzijáték.
Fotó: Segesvári Csaba

Caramel, Sugarloaf, Bon Bon

A Móra parkban felállított színpadon még javában dübörgött a Danubius olimpiai karaván, Pulai Imre, Martinek János, Czene Attila vendégeskedett a színpadon. Kedvünket erősen rontotta a szökőkút körül kitaposott virágágyások látványa, s ezen Caramel, a Sugarloaf és a Bon Bon koncertje sem segített. Este egy fiatalember együtt énekelte a Zanzibár együttessel az Érintés című melódiát, s tettét ezzel magyarázta: „a Popdarálóba készülök". Úgy éreztük, a zenés műsor meglenne nélküle.

Sok árus még este is kínálta portékáját, bár a legtöbben a hídon ekkor már pozíciójukért küzdöttek, a kezdődő tűzijátékra gondolva. Engi Róbert rózsaszín vattacukrot vett kedvesének, Szélpál Petrának, így nézték egymást átölelve a piros, zöld, arany színben pompázó negyedórás égi látványosságot.

Hangulatképek a Szeged Napja rendezvénysorozat hatodik napjáról. Fotók: Vas András

Gyereknap és Republic

A rendezvénykavalkád tegnap is folytatódott a Tisza-parti városban: a Dugonics téren Levente Péterrel, Farkasházi Rékával, aszfaltrajzversennyel, játékparkkal ünnepelték a kicsiket a szegedi gyereknapon. A ragyogó napfényben sokan andalogtak az Árpád téri régiségvásárban, a hídi vásárban és a borfesztiválon is. A Móra parkban délután nemzetiségi folklórtalálkozót szerveztek, este pedig a Republic koncertezett.

Olvasóink írták

 • 17. papagaly 2011. május 23. 07:57
  „Még nem is tudjuk, milyen fönnakadást okozott a betegszállításban a híd lezárása? Legrosszabb esetben 5-10 percet, ha nem többet kell kocsikázni a mentőnek, ami infarktus, vagy agyvérzés esetén, (meg biztos van még más várakozást nem tűrő beavatkozás) kritikus lehet és vissza nem fordítható károsodást okoz a betegben.
  Kedves Újságírók! Kérdezzék már meg a mentősöket!”
 • 16. El Nyomottka 2008. május 27. 12:43
  „Nagyon sk pénz lett volna 80 db napernyőt kitenni az asztalok fölé (legalább az esőgyanús napokra), hogy ne ázzon szarrá a fesztiválnép???”
 • 15. Skipper 2008. május 27. 11:13
  „Zséké!

  Nem, majális az május 1-én van. Mi a francnak szorongani a hídon plusz forgalmi dugót okozni máshol? Semmi értelkme! Máshol kellene megtartani.”
 • 14. Sly7 2008. május 26. 21:57
  „Jó volt ez! És még megemlíteném az SZKT Nyílt napot a Nosztalgia villamossal, az Omnibusszal meg a reptéri helikopteres bemutatóval! Ja és ne feledkezzünk el a hatalmas és fincsi tortáról, amit megosztottak az érdeklődőkkel!:)”
 • 13. macrom79 2008. május 26. 21:40
  „Magkapta a nép amit akart, Cirkuszt és Kenyeret!!
  Mindenki "jóllakott és elégedett"!”
 • 12. Miklosné Pöltl Ingrid 2008. május 26. 15:17
  „Jó volt a Szeged Napja. A Média Marktos Gyereknap pedig egyszerűen fantasztikus volt!!!”
 • 11. Zséke 2008. május 26. 13:54
  „Tényleg jó ötlet lenne Hidivásár a Ligetben... Azt nem majálisnak hívják?”
 • 10. Skipper 2008. május 26. 11:00
  „Valóban jók voltak a programok, de hatalmas baromság lezárni a régi hidat, amikor egyébként is dugó van a z új hídnál a sávlezárás miatt. Én szombaton 15 percet álltam emiatt a Kossuth lajos és anagykörút sarkán, mert a rendőrök a kamionokat engedték kanyarodni a Kossuth Lajosról a korútra. Míért nem lehet a ligetben felállítani ezeket a bódékat?”
 • 9. Mil 2008. május 26. 10:34
  „Birkák.”
 • 8. catr 2008. május 26. 09:20
  „7!

  Na még az odaba.zna! :)”
 • 7. m 2008. május 26. 08:28
  „Mindent lehet!! :-)))

  catr, szaladj el a Délmagyarhoz, megírják az esti kalandodat, és akkor az jó lesz mindenkinek.”
 • 6. halaknak 2008. május 26. 08:25
  „szerintem nem nehéz észre venni, hogy pont az a lényege ennek az ünnepségsorozatnak, hogy egymást erősítve, minél több embert hozzanak a városba. ha egyik hlten lenne a borfeszt, a másikona hídivásár (mint régen) az teljesen más”
 • 5. Kovács Kettő 2008. május 26. 08:12
  „Az idei rendezvény NAGYON szép és jó volt. Egy kérdés: a nyári időszakban, amikor hemzsegnek a városban a túriták nem lehetne pl. az Árpád téri régiség piacot minden hétvégén, esetleg minden hónap egyik hétvégéjén megtartani? Ugyanez áll a hídi vásárra is!

  Végre volna valami nagyon jó ebben a városban.”
 • 4. faguriga 2008. május 26. 08:05
  „Ha sok a program, az a baj -
  ha nem történik semmi, az a baj.
  Ha lezárják a hidat, az a baj -
  ha sok az ingyen buli az a baj.

  ugye?”
 • 3. catr 2008. május 26. 07:59
  „Köszönöm az etnikumoknak a rablótámadást&arccsonttörést! Ezt leszámítva élveztem az estét...”
 • 2. maci53 2008. május 26. 07:37
  „Köszönöm az egész hétvégés programokat nagyon jól érezte magát mindenki. Én a borfesztet és a régiségpiacot, a fiam a kiváló gyerekprogramokat a párom a hidivásárt élvezte.
  "csak az a baaaaaaaj" ez az igazi hungaricum nem a pick szalámi :-P”
 • 1. halak66 2008. május 26. 06:19
  „Szép-szép ez minden, csak az a baj, hogy 1 hévégére sűrítették össze ezt mind!? Minek? Nem lehetne kicsit széthúzni, h. több 7végén legyen program Szegeden? Nem ez lenne a cél??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gepárd és rozsomák is érkezett a Szegedi Vadasparkba

Szeged - Gyermeknapra adták át a Szegedi Vadaspark új főbejáratát, ahol irodák és ajándékbolt is… Tovább olvasom