Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Szeged 110 milliót szed be a vendégéjszakákból

Csongrád megye - Mórahalmon a legmagasabb az idegenforgalmi adó a megyében, éjszakánként 500 forint. Szegeden nem emeltek, 450 forintot fizet a vendég. Vásárhelyen mindössze 100 forint az ifa.
– Négy évvel ezelőtt emeltünk utoljára, január 1-jétől azonban Mórahalmon 400-ról 500 forintra nőtt az idegenforgalmi adó. Ezt a 18 éven felüliek fizetik vendégéjszakánként – mondta Csányi László alpolgármester. – Kerek összeget akartunk bevezetni, amivel könnyebben számolhatnak a szállásadók. Azért volt indokolt emelni, mert számos turisztikai projektet, például erdei iskolákat, bivalyrezervátumot, lovas központot, sportlétesítményeket valósítottunk meg és tartunk fenn. Emellett egyre több a kulturális és sportrendezvény, amelyeket a jövőben még magasabb színvonalon rendeznénk meg a többletbevételből.

Mórahalmon tavaly több mint 25 millió forint folyt be a város kasszájába ebből az adóból. A 2013-as 70 ezer körüli vendégéjszakaszám 84 ezerre nőtt, amiből 64 ezer után fizettek ifát. Míg eddig csak a legnagyobb szállásadók vendégei kaptak ingyenes fürdőbelépőt, 2015-ben a kisebb szálláshelyekkel kötnek megállapodást arról, hogy kedvezményes fürdőbelépőt adhatnak a vendégeiknek.

Mórahalmon idén a kisebb szálláshelyek is kedvezményes fürdőbelépőt adhatnak a vendégeiknek. Fotó: Frank Yvette
Mórahalmon idén a kisebb szálláshelyek is kedvezményes fürdőbelépőt adhatnak a vendégeiknek. Fotó: Frank Yvette

Szegeden idén is 450 forint maradt az ifa, amelyet 2013-ban emeltek utoljára. – 2014-ben 110 millió forintos bevétele származott a városnak az idegenforgalmi adóból, ami nagy ugrás a korábbi évek 80 millió forintos összegeihez képest. Ezt annak is köszönhetjük, hogy Szeged bekerült a 10 leglátogatottabb magyar város közé – nyilatkozta Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester. – A kultúrára ugyanakkor ennek az összegnek a tízszeresét költjük, közel 1 milliárd forintot: csak a szabadtérinek 330 millió forintos támogatást nyújtunk, a színháznak 320 milliót juttatunk.

Az alpolgármester elmondta: a korábbi években az állam a befolyt összeg másfélszeresét adta oda normatív támogatásként a szegedi önkormányzatnak. Idén azonban egy szabályozás miatt, amely az egy főre jutó adóbevételen alapszik, egy fillért sem kapnak.

Debrecen és Győr emelt

A megyeszékhelyek közül csak Debrecen és Győr emelt. Győrben tavaly még csak 300 forint volt az ifa, a mostani 450 forintjával utolérte Székesfehérvárt, Szegedet, Egert és Miskolcot. Debrecenben a drágítás után 300-ról 400-ra nőtt a turisták fizetnivalója. Békéscsaba, Szolnok, Salgótarján és Tatabánya viszonylag alacsony, mindössze 200 forintos adóval próbálja csalogatni a látogatókat.

Csongrád megyében 300 forint az átlagos ifa. Hódmezővásárhelyen a legalacsonyabb, mindössze 100 forint a mérték, amit 2002 óta nem emeltek. Január 1-jétől az országban sok helyen nőtt az idegenforgalmi adó. Gyöngyös a csúcstartó 505 forinttal: 2014-ben csak 400 forintot szedtek be. Ez egyben a törvényi maximumot is jelenti. Mórahalomhoz hasonlóan 500 forintos ifát kérnek Tapolcán, Tihanyban és Martfűn. Érdekes, hogy a legtöbb balatoni településen nem emeltek: Hévízen például 2015-ben is 450 forint marad a teher. Siófok sem változtatott a 400 forintos mértéken. Balatonfüred önkormányzata is csak 10 forintot tett rá a tavalyi 460-ra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mások mellett magukat is ölik

Az életösztönt is kikapcsolják egy „jó ügy" érdekében az öngyilkos merénylők, akik valamely… Tovább olvasom