Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szeged ügyeletes gyógyszertár nélkül maradhat

Szeged - A Kígyó patika január közepéig még ellátja az éjszakai ügyeletet, utána azonban csak megosztva vállalja a feladatot. Furcsa helyzet állhat elő, mivel a kérdésben döntési pozícióban lévő ÁNTSZ nem határozott arról, hogy a jövőben mely gyógyszertárak szolgálják ki a betegeket éjszaka.
A Kígyó patika január közepéig még ellátja az éjszakai ügyeletet, utána azonban csak megosztva vállalja a feladatot. Furcsa helyzet állhat elő, mivel a kérdésben döntési pozícióban lévő ÁNTSZ nem határozott arról, hogy a jövőben mely gyógyszertárak szolgálják ki a betegeket éjszaka. Az is előfordulhat, hogy átmenetileg nem lesz ügyeletes gyógyszertár Szegeden.

Az éjszakai ügyeletet évtizedek óta ellátó Kígyó patika vezetője két hónapja arra kérte az ÁNTSZ-t, hogy január elsejétől több gyógyszertár megosztva lássa el a megterhelő feladatot. Ennek lehetőségét egy új jogszabály biztosítja. Kérelmére viszont mindeddig nem kapott választ.

Valakinek fizetnie kell az ügyeletet. Fotó: Karnok Csaba

A Kígyó tulajdonosa és vezetője, Zolnay Kriszta arra hivatkozott, azért nem tudja ellátni a szolgáltatást, mivel létszámhiány miatt nem képes „kiállítani" a teljes műszakot. Az ügyelet ugyanis már teljes műszaknak számít. Mivel állami feladatról van szó, nem lehet elvárni, hogy annak összes költségét egyetlen gyógyszertár vegye magára – tette hozzá a patika vezetője. A témával foglalkozó korábbi cikkünkben ezzel a véleménnyel Csepregi Beáta, a Sas patika vezetője is egyetértett, mint mondotta, az éjszakánként becsengető hat-nyolc beteg által megvásárolt gyógyszer nem fedezi a rezsi- és munkaerőköltségeket.

Így csinálják mások

Lapunk úgy tudja, más városban meghatározott összeget fizetnek a közös kalapba azok, akik nem kívánnak részt venni az ügyeleti rendszerben. Kiszámolják, mennyibe kerül az ügyelet költsége, azt elosztják a patikák számával, és aki nem ügyel, az kifizeti a rá eső részt. Az ötlet azon az egyeztetésen is felmerült, amelyet az ÁNTSZ hívott össze a Kígyó patika kérelmének kézhezvétele után.

Zolnay Kriszta kijelentette: természetesen a jövőben is vállalnának ügyeletet, de nem egyedüliként a városban. A Kígyó patika vezetője még annyit közölt, hogy legfeljebb január közepéig éjszakáznak. Így, ha addig nem születik döntés, olyan helyzet állhat elő, hogy a betegek nem találnak ügyeletes gyógyszertárat Szegeden.

Boros Péter, az ÁNTSZ régiós tiszti gyógyszerésze szerint a Kígyó patikának mindaddig ki kell szolgálnia a betegeket éjszakánként, ameddig nem jelölnek ki más patikákat is. A Kígyó szerinte nem szabhat határidőt, és ha abbahagyják az ügyeletet, a hatóság visszavonhatja a működési engedélyét. Ugyanakkor beismerte: méltányolják a gyógyszertár vezetőjének kérését.

Az ÁNTSZ mellesleg a kérdésről egymaga is dönthetne, és kijelölhetne más gyógyszertárakat, mégis szeretné kikérni a gyógyszerész kamara és az önkormányzat véleményét, ami időigényes – mondta Boros Péter. A tiszti gyógyszerész válaszából kiderült, noha a Kígyó patika időben jelezte, hogy változtatni szeretne az ügyeleti rendszeren, még nem kérdezték meg se a kamarát, se az önkormányzatot. Erősen kétséges tehát, hogy január közepére megszületik a döntés.

Olvasóink írták

 • 7. csapodár 2008. január 04. 12:11
  „Igazuk van a Kígyó patika tulajdonosainak,hol van a Szegeden nagy profittal dolgozó SAS?!Nekik kellene teljessen átvenni az ügyeletet.”
 • 6. Ellenzéki 2008. január 02. 08:52
  „A Kígyó patikán kivül még sok gyógyszertár van Szeged városában, így miért csak a Kígyón kell a port verni?
  A többi gyógyszertár is magán tulajdonban van, nem csak a Kígyó!
  A tulajdonosok űljenek le és beszéljék meg egymás közt ezt a problémát.
  Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell!
  A Kígyó meg a hétvégi és éjszakai ügyelet, ez egy a múltból öröklött dolog ami nem örök!
  Azért ezt a dolgot meg kéne jobban vizsgálni!
  Karácsony - természetesen Vasárnap - előtt a lányom beteg lett, 39 fokos láz, meg minden ehez társuló dolog. Ügyelet, orvos., recept, Kígyó patika. Sor állás, vagy fél órán át. Sokan voltak, sok recepttel - amiknek zöme már vagy két hete volt felírva! Az előttem állónak meg is mondta a gyógyszerész, válasz: adja ki, különben meg semmi köze, hogy mikor lett felíratva. Meg aztán sokan bemennekkülönböző, nem sűrgős kence-ficékért!
  Nem mind ügyeleti dolog amiért ott megfordulnak!
  Szerintem ott, a városi ügyelet mellett is lehetne egy KIZÁRÓLAGOS ÜGYELETI GYÓGYSZERTÁRT FENTARTANI ÉS MŰKÖDTETNI ÉS CSAK KIZÁRÓLAG OTT ÉS AKKOR FELÍRT SZEREK KIADÁSÁRA!”
 • 5. Ellenzéki 2008. január 02. 08:42
  „Majd a Botka ezt is elrendezi, megoldja!
  Beintegrálja a CBA láncba!”
 • 4. .suhym. 2008. január 01. 23:17
  „Boda33 szerinted az igazságos, hogy évek óta egyetlen patika csinálja a nyitvatartási időn túli ügyeletet?
  Vonatkoztassunk el attól, hogy az ügyelet ráfizetéses, és ezt nem tisztességes egyetlenegy patika nyakába varrni, nem gondolod esetleg, hogy az ott dolgozók is szeretnének többet lenni a családjukkal?

  Nem az ügyelet ellen tiltakozik a tulaj, hanem szeretné, ha ebből minden patika kivenné egyenlően a részét!”
 • 3. Nincs 2008. január 01. 22:48
  „Boda33_ nyilvan nem eri meg foleg a jovoben de en nem a tulajdonost feltenem hanem magadat kellene.. mert ez is csak egy szelet a reformbol. Majd mehetsz a SAS-ba jopenzert...s kapsz melle giccses szarsagokat.”
 • 2. Boda33 2007. december 31. 13:17
  „Biztos nagyon kevés haszna van a gyogyszertárnak és nem bírja kifizetni a dolgozóját.
  Szegény tulajdonos!”
 • 1. .suhym. 2007. december 31. 08:04
  „" A tiszti gyógyszerész válaszából kiderült, noha a Kígyó patika időben jelezte, hogy változtatni szeretne az ügyeleti rendszeren, még nem kérdezték meg se a kamarát, se az önkormányzatot."

  MIÉRT????????????????????????
  Nagy ívben tesz a probléma megoldására a tiszti gyógyszerész?
  Ja, hogy ő a HATÓSÁG!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcabál a Bikinivel Szegeden

Szeged - A szegedi Dugonics és a Széchenyi téren kedd hajnalig lehet még forró borhoz és trombitához… Tovább olvasom