Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szegeden is támogatja a tehetségeket a Csányi Alapítvány

Szeged - Bemutatták szerdán a Csányi Alapítvány legújabb Közösségi Házát Szegeden; a tehetséges gyermekek oktatását felkaroló szervezet legfiatalabb egységében 27-en kezdték meg tanulmányaikat.
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az alapítvány létrehozója elmondta: a létesítményben két csoport indult két mentor koordinálása mellett. Szegeden és környékén 2010 tavaszán hatvan fiatalból választották ki a Debreceni Egyetem tehetséget felmérő tesztje alapján azt a 27 gyermeket, akiket tízéves koruktól egészen egyetemig segítenek majd. Ezt követően mindenki egyéni fejlesztési tervet kapott.

A fiatalok csoportos és egyéni foglalkozásokon is részt vesznek a mentorok által a programba bevont pedagógusok segítségével. A képzés a rendes iskolai oktatást követően minden délután-, illetve szombatonként zajlik. Az elmúlt hónapokban megszerveződtek a csoportok és megkezdődött az oktatás. Ennek során angol, informatika, dráma, kézműves, logika, szövegértés, természetismereti és környezetvédelmi témájú fejlesztő órák vannak.

Mint Csányi Sándor hangsúlyozta: a gyerekek iskolai támogatása és a szülők aktív részvétele és együttműködése nélkül nem lehetne sikeresen végezni az Életút Programot.

Megnyitották a Csányi Alapítvány szegedi központját. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A hosszú távú célok között szerepel, hogy minden gyermek ECDL és középfokú nyelvvizsgát szerezzen, később sikeres középiskolai, majd egyetemi felvételi vizsgát tegyen, és hogy mindannyian megtalálják a hozzájuk illő életpályát.

Országosan már négy hasonló intézmény működik – Jászberényben, Kaposváron, Nagybajomban, Pécsen -, összesen csaknem 170 tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekkel. 2010-ben az alapítvány 12 tehetséggondozó csoporttal, 11 főállású mentorral és 33 fejlesztő tanárral dolgozott. Az alapítvány az Életút Program mellett tréningeket és táborokat, utazásokat, kirándulásokat is biztosít a gyerekeknek. Ennek során külföldi nyelvi táborokra is lehetőség van.

2010-ben tízen kaptak a középiskolai kiemelkedő teljesítményért tanulmányi ösztöndíjat is. A 2011-es tervek között szerepel, hogy a tanulmányi ösztöndíj rendszert kiterjesszék a kiemelkedően jól tanuló általános iskolás diákok számára is, így az ösztöndíjasok száma 80 főre emelkedhet.

A Csányi Alapítványt egymilliárd forinttal Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója alapította 2005-ben, magánvagyonából. A tehetséggondozó programra az Alapítvány a támogatásokkal növelt alapítói vagyon mindenkori hozamát fordítja. Az elmúlt években a programhoz támogatóként egyre több magánszemély csatlakozott. A gyermekek tanulmányaira egyébként egy évben fejenként mintegy egymillió forintot fordítanak - tette hozzá az alapító.

Olvasóink írták

 • 12. rozator 2011. március 10. 20:16
  „Csányi úr cégeinél 3 hónapos szerződéssel foglalkoztatnak , mert így bármikor "lejár" a szerződés, nem vagyok kirugva! Csányi úr bankjánál azt mondták, 3 hónapos szerződésre nincs hitel! Csányi "úr" menjen a .....!”
 • 11. pajesz 2011. március 10. 12:37
  „10. fili-busz
  Magácska is fejvesztve keresné "a csomót a kákán", ha azt látná egy Csányi-cég dolgozójaként, hogy azért nem tudja biztosítani saját gyermekének azt a taníttatást, amit az megérdemelne, mert Cs. úr látványosan semmibe veszi önt anyagilag a munkahelyén, sok száz sorstársával együtt. Közben pedig öntömjénező módon kéjeleg az alapítványával együtt a sajtó asszisztálásával.
  Emellett, ha figyelmesen elolvasta volna előző kommentemet, felfigyelt volna rá, hogy a támogatottaknak sok sikert kívántam, nélkülözve bármilyen irigységet! Mert nem róluk szólt a beírásom!
  Az pedig csak magára tartozik, ha jókor jó helyen lett volna, mint Cs., ugyanúgy megtollasodott volna-e. De így ismeretlenül ugyan ne hasonlítgasson már tenmagához jóuram!”
 • 10. fili-busz 2011. március 10. 12:06
  „9. deszkás 2011.03.10. 11:13

  A külföldi nem tetszeleg a nagy megmentő (én munkát adok és ezért...)szerepében.

  Ez igaz.
  Ő csak csendben kizsákmányol , csendben beszedi a kamatokat és a saját országába viszi,amit a magyar (minimál)béren megtakarított.

  Mindegy, én nem kívánok vitába szállni a örök, "kákán csomót keresőkkel".
  Élvezkedjetek csak, elég problébléma ez nektek.
  Nekem sokkal fontosabb, hogy pár száz gyereknek lehetősége van tanulni, aki pedig ezt lehetővé tette, annak köszönet!”
 • 9. deszkás 2011. március 10. 11:13
  „A külföldi nem tetszeleg a nagy megmentő (én munkát adok és ezért...)szerepében.”
 • 8. fili-busz 2011. március 10. 10:39
  „Tisztelt kommentelők

  FILI- BUSZ! Mivel tudom hogy nem hazai "pályán focizol" igy megértelek. Csak nézd meg az életútját.

  Ez igaz. Ezért is, talán kicsit másképpen látom az otthoni problémákat.
  Kényszerből nem vagyok otthon(mert el kellett jönnöm,), de mint látjátok ezért nem akarok megfojtani senkit "egy kanál vízben", nem hibáztatok senkit.
  És vissza akarok menni MO-ra,mihelyt a körülményeim megengedik, mert az az én HAZÁM.

  6. Larsson 2011.03.10. 08:36

  Ez csak a külcsín, tiszta marketing, megpróbálja magát jó embernek beállítani, de hogy emögött mi van azt csak kevesen tudják...

  5. pajesz 2011.03.10. 07:48

  Fili-busz!
  Akkor tudd, kinek köszön heted: azoknak a dolgozóknak, akiket saját cégcsoportjában szinte éhbérért dolgoztat az állami cégvezetőként

  Mert szerintetek, a többi "nagy pénzes, (akár külföldi)" alapítvány megalapítói mind egytől-egyik angyal volt? Ekkora pénzeket csak kizsákmányolással lehet "megkeresni" és hogy durvább dogokról ne beszéljek.
  Tetszik vagy sem, ez így van. Jó időben volt, jó helyen. Ha nem ő,akkor valaki más.
  Ja, hogy nem te? Hát ilyen az élet.

  És nincs igazságos adórendszer. Mindig valaki kiabálni fog.

  Egy külföldi elemző mondta a magyarokról(nem szó szerint idézem):
  - sokkal rosszabbnak látják a helyzetüket,mint amilyen, sokkal jobban alábecsülik önmagukat,mint a valóság és állandóan csak a problémákat keresik, állandóan elégedetlenek,írigyek....

  Így kívülről olvasva/nézve, nagyon igaza volt/van.

  Ennek az országnak alulról kell elkezdenie az átalakulást.
  Hiába szigorítják a büntetéseket, hiába megy a sárdobálás.
  Először saját magunknak kell megváltoznunk.”
 • 7. deszkás 2011. március 10. 09:01
  „FILI- BUSZ! Mivel tudom hogy nem hazai "pályán focizol" igy megértelek. Csak nézd meg az életútját.”
 • 6. Larsson 2011. március 10. 08:36
  „Ez csak a külcsín, tiszta marketing, megpróbálja magát jó embernek beállítani, de hogy emögött mi van azt csak kevesen tudják...”
 • 5. pajesz 2011. március 10. 07:48
  „Fili-busz!
  Akkor tudd, kinek köszön heted: azoknak a dolgozóknak, akiket saját cégcsoportjában szinte éhbérért dolgoztat az állami cégvezetőként (figyelsz?) az ország leggazdagabbjává avanzsált magánvállalkozó.(És akik ő főbankársága szerint annyira jól élnek, hogy majd még meggondolja, idén ad-e nekik bérfejlesztést, esetleg az adóélvonásaikat pótolja-e.) Az ő kizsigerelésükből csinálja magának ezt az önreklámot, mert hiszen most már van miből neki!
  És ne jöjj nekem azzal, hú, milyen jó fiú, mert azt a pénzt akár el is kártyázhatná!
  Azoknak egyébként, akik támogatottként kiválasztottak lettek sok sikert kívánok! Most még bizonyára nem is tudják, milyen szerencsések! Használják ki minden erejükkel ezt a lehetőséget, vigyék minél többre!”
 • 4. DobóI 2011. március 10. 06:03
  „A "Gyurcsány v. Kapolyi alapitványról" miért nem hallunk ilyen hireket?”
 • 3. fili-busz 2011. március 09. 22:35
  „Kedves kommentelők!
  "Köszönjük" a negatív kritikát.Remélem jobban érzitek magatokat most már.

  Én viszont köszönöm annak, akárki légyen is az, aki még ezért az országért tesz valamit.”
 • 2. Logaritmus 2011. március 09. 18:49
  „Amikor a pap beül a gyerekek közé, nekem az tetszik!”
 • 1. deszkás 2011. március 09. 18:46
  „Ismerős dolog.Kiváltkép a patrónus multja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjukat kérték számon szegedi egyetemisták az EHÖK-ön

Aránytalannak tartják az előző félévekhez képest tanulmányi ösztöndíjukat az Szegedi Tudományegyetem Hallgatói. Tovább olvasom