Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegedi operisták Kínában

Szeged - Kínában, a 12 milliós Tiencsin új operaházában vendégszerepeltek szegedi énekesek: László Boldizsár alakította Stravinsky Oedipus Rexének címszerepét, Réti Attila pedig Creont.
– Július végén szólt Báthor Tamás, aki egy operaügynökség művészeti tanácsadójaként dolgozik, hogy lenne-e kedvem elénekelni Kínában Stravinsky operájának, az Oedipus Rexnek a címszerepét. Azt sem tudtam, pontosan mi ez a darab; ezt a stílust pedig nem énekeltem soha. Amikor meghallgattam, először megrettentem tőle, de azután rájöttem, az őrült kuszaságban van rendszer, ez egy remek zene. Szeptember 8-án volt a premier a Pekingtől kétórányi autóútra fekvő, 12 milliós, tartományi jogú város, Tiencsin új operaházában – meséli élményeit már itthon László Boldizsár. A Szegedi Nemzeti Színház népszerű tenoristája nem egyedül utazott, hiszen Creon szerepére baritonista kollégáját, Réti Attilát kérték fel, aki azután a Hírnök szólamát is énekelte. Németh Judit volt Jocasta, a Szegedről indult Palerdi András pedig Tiresias. László Boldizsárékkal tartott szoprán kolléganőjük, Nánási Helga is, hogy megismerkedjen a kínai operaélettel.

Palerdi András, László Boldizsár, Muhai Tang karmester kislányával, Németh Judit és Réti Attila a tiencsini új operaházban. Fotó: Nánási Helga
Palerdi András, László Boldizsár, Muhai Tang karmester kislányával, Németh Judit és Réti Attila a tiencsini új operaházban.
Fotó: Nánási Helga

A közel háromezer nézőt befogadó, kiváló akusztikájú tiencsini operaházat tavaly adták át, a Stravinsky-darabot is dirigáló, európai kötődésű kínai karmester, Muhai Tang iránymutatásai alapján német szakemberek tervezték. Egy hatalmas koncerttermet és több kisebb termet is magában foglaló nagy kulturális centrum része. Nyáron járt már ott Verdi-produkciókkal a Magyar Állami Operaház társulata is.

Színes évad

László Boldizsárt visszavárnák Tiencsinbe a Traviata Alfredójának, de nem tudja még, össze tudja-e majd egyeztetni a felkérést korábbi szerződéseivel. Változatos évadra készül, az Operaházban két Puccini-szerep, Rodolfo és Pinkerton várja, Szegeden Gabriele Adornót énekli a Simon Boccanegrában. Rigoletto szerepében nemcsak Szegeden láthatja újra a közönség, hanem Győrben és Észtországban is énekli majd a Verdi-operát. Előtte októberben Kolozsvárott Alfredo szerepében lép fel.

– A Stravinsky-opera volt a tiencsini operaház első saját produkciója, nagy felhajtás volt körülötte, pártvezetők is jelen voltak a premieren. Egy héten át napi hét órában próbáltunk az intézmény most formálódó zenekarával. Tiencsin Pekinghez képest elmaradottabb város, de dinamikusan fejlődik, sorra eltűnnek a belvárosból a régi időket idéző négyemeletes házak, a helyükre felhőkarcolókat építenek. Az operaházzal szemben kialakított óriási bevásárlóközpont a szegedi Árkád sokszorosa. Az árak magasabbak, mint Londonban. Úgy tűnt, az emberek szinte csak az étkezdék miatt járnak oda. Nagyon szmogos a város, csak két alkalommal láttuk a napot. Érdekes volt Liming Yi rendezése, mert a mai Pekingbe tette az opera cselekményét. Egy gyárban játszódott a történet, Oedipus király volt a gyárigazgató. Az ötventagú fiúkórus tagjai voltak a bányászok, munkások, még egy majdnem mérethű mozdony is begurult a színpadra. Mivel nem szólt elég meggyőzően a kórus, két nappal a bemutató előtt hoztak még ötven énekest, őket a nézőtéren helyezték el. A kínaiak vadul és boldogan kísérleteznek, pénzük is van rá. Fontos számukra, hogy megmutassák a világnak: a kultúrában is felveszik a versenyt bárkivel. Mivel a darab eleve úgy épül fel, hogy a narrátor a közönség nyelvén elmondja a történetet, ezért a produkció megértése sem jelentett nehézséget a nézőknek, ráadásul a szereplők szövegének fordítását is kivetítették. Nagy sikert arattunk – mondja László Boldizsár. A tenorista szerint értékes tapasztalat volt számára megismerni a kínaiak munkatempóját, mentalitását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti felvonulás a belvárosban

Szüreti felvonulás a Széchenyi térről a Dóm térre. Tovább olvasom