Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Szegényednek a szegediek

Szeged - Évtizedek óta nem volt rá példa: a tavalyihoz képest 45 százalékkal megnőtt a kiosztott átmeneti segélyek száma az év első két hónapjában.
A tavalyi évkezdéshez képest 45 százalékkal ugrott meg idén a Szegeden kiosztott átmeneti segélyek összege. Ilyen az utóbbi évtizedekben nem fordult elő. Tavaly januárban és februárban 2630 kérelmezőt tartottak nyilván a polgármesteri hivatal szociális irodáján, idén 3100-at. A rászorulók zöme, 2625 ember egyszer igényelt, közel 500-an kértek kétszer vagy ennél többször. Tíz család használta fel a teljes, 35 ezer forintos éves keretét. Az okok között a villany- vagy gázóra kikapcsolásának a megelőzése, betegség, haláleset szerepelt – tájékoztatott Novkov Veszelinka, a szociális iroda vezetője. Az általános segélyek átlaga egyelőre változatlan: 9000 forint, a közüzemi hátralék ledolgozására kért segélyé pedig 19–20 ezer forint. Hajléktalanok is ebből a keretből részesülhetnek pénzbeli támogatásban, ami a Máltai Szeretetszolgálat és a kistérségi ellátórendszer természetbeni juttatását egészíti ki.

Változatlanul 159 millió

Az átmeneti segély rendszerét tavaly októberben módosította a közgyűlés. Korábban legfeljebb évente háromszor lehetett segélyt kérni rendkívüli helyzetben; az esetszámra vonatkozó korlátozás most nincs, de az elkölthető keret változatlanul évi 159 millió forint. Eddig évente 7000 család kért ilyen segítséget. Segélyt indokolhat például a munkahely elvesztése, a gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlása, kiugró közüzemiszámla-hátralék, haláleset, szabadságvesztés letöltése utáni helyzet, elemi kár. Kérhető beiskolázásra, nyári táborra, speciális étkezés biztosítására.

A felhasznált átmeneti segély összege 2011 első két hónapjában 22 millió volt, idén márciusig 32 millió. Sok az új kérelmező; segélyért folyamodnak olyan tartós munkanélküliek, akiknek a foglalkoztatást helyettesítő támogatása (FHT) tavaly még havi nettó 28 ezer 500 volt, de jogszabályváltozás miatt januártól már csak 22 ezer 800-at kapnak. Beálltak a sorba azok a rendszeres szociális segélyesek is, akiknek áprilistól csökken az ellátásuk, de a kötelező felülvizsgálattal párhuzamosan kérelmet is beadtak. Az 1954-ben, 1955-ben és 1956-ban születetteket – nagyjából 250 embert – a törvény átsorolja az FHT-sok közé; a járandóságuk a jövő hónaptól 25 ezer 650 forintról 22 ezer 800-ra apad. Az is duzzasztja a kérelmezők számát, hogy az év első két hónapjában nem indult be a közfoglalkoztatás. Szintén növeli a segélyesek létszámát, hogy ha a családban a gyermek betölti a 20. életévét, a törvény szerint külön családnak számít, önállóan is kérhet támogatást.

– Folyamatosan figyeljük a változásokat. Ezt az előirányzatot teljes mértékben az önkormányzat biztosítja, ezért ha félévkor is úgy látjuk, hogy időarányosan sokat költöttünk, és a közgyűlés másképp nem dönt, sajnálatos módon drasztikusan csökkenteni kell a segélyek összegét. 4000 forintig van rá lehetőségünk, ez az alsó határ – tette hozzá az irodavezető.

Olvasóink írták

  • 3. bzoli-41 2012. március 27. 17:52
    „Csak tudnám honnan veszik a 200ezres átlagkeresetet az országban... Mi is igényeltünk támogatást a 3 gyerekkel, kaptunk is kemény 2500-at havonta... A távhőszámla meg így is 20ezer felett van... A havi számlák 50-60 ezret tesznek ki+ a 90 ezer lakáshitel...”
  • 2. igazságkereső 2012. március 27. 11:46
    „Igen, szegényednek a szegediek és ez így tart 23 éve, de különösen érezhető a teljes elszegényedés 2004 óta, amióta adóoptimalizálás és még ki tudja mi okból tűnt(ik) el az országból több ezer milliárd forint?!! Bizony most már jó lenne, ha valaki, vagy valakik ezt megállítanák, és többek között olyanokra gondolok, akik havonta azért vesznek fel több százezer (millió) forint fizetést, hogy az országunk gazdaságát, pénzügyeit tartsa karban, viszonylagos jólétet és relatív pénzügyi biztonságot nyújtson Magyarország 9 millió polgárának! De semmi esetre sem úgy, ahogy azt tette pénzügyminiszter korában a mindenhez értő Draskovics Tibor, aki annak idején 6-800 milliós nagyságrendben kopasztotta meg az állami és jól működő intézményeket! De mégis hová tűntek el ezek a pénzek, tud róla valaki valamit?!!”
  • 1. fakandrea 2012. március 27. 09:27
    „Sajnos ezért megy el innen minden fiatal. Fel lett építve az egyetemista város, a több tízezer itt tanuló, hallgató fiatal, de nincsenek cégek, amik fel tudnák szívni ezt a munkaerőt. Ezek után ne is csodálkozzunk, ha elmennek innen, jobb esetben az országban máshova, rosszabb esetben egyenesen külföldre. Az én fiam se talált itt állást, pedig a végzés előtt egy évvel már keresett. Szerencsére Dunántúlon tárt karokkal várták a diploma átvétele utáni héten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai nagybani: új nyitva tartás

Új nyitva tartási rendet vezetnek be a dorozsmai nagybanin áprilistól. Tovább olvasom