Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szénmonoxid-mérgezés: a kisfiú mentette meg a családot

Mórahalom - Szénmonoxid-mérgezés miatt került kórházba egy mórahalmi család ma hajnalban. A kisfiúknak köszönhetik életüket, aki arra ébredt, hogy rosszul érzi magát és figyelmeztette szüleit.
– Kakukktojás az ügy, az az igazság, hogy nem tudjuk mi történt. A gázszolgáltató munkatársai lefoglalták a gázórát, a rendőrök pedig a gázkazánt – mondta ma délután Mórahalmon Savanya László gázszerelő egy Rákóczi téri családi ház előtt.

Néhány órával korábban, hajnalban az itt élő öt fős családból az édesapát, az édesanyát és két gyermeküket szénmonoxid-mérgezés miatt szállították kórházba. A melléképületben élő nagymamának nem esett baja.

Lefoglalták a gázkazánt a rendőrök.
Lefoglalták a gázkazánt.

Megelőzés

Arany-Tóth Attila elmondta, a tüzelőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésével, karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával jelentős mértékben csökkenthető a szén-monoxid keletkezésének kockázata. Kiemelte, hogy komoly kockázati tényezőt jelentenek az olyan készülékek, mint a páraelszívók, amik megváltoztatják levegő keringésének irányát. Ezek a berendezések képesek visszaszívni a kéményből az égésterméket, ami mérgezéshez, súlyosabb esetben halálhoz vezethet. A korszerű, fokozott záródású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell a lakás megfelelő levegő-utánpótlásáról. –A szén-monoxid érzékelők alkalmazása a családok életének és egészségének védelmét szolgálják – tette hozzá Arany-Tóth Attila.
 
Savanya László elmondta, a rendőrök azért hívták a helyszínre, hogy segítsen leszerelni a kazánt. A férfi elárulta, egy közel 200 ezer forintos vadiúj német készülékről van szó, ő úgy látta, hogy megfelelően működött. Az általa „kéménykazánnak" hívott eszközt a nyomozók kora délután szállították el, a gázórát pedig korábban az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. munkatársai.

– Egyelőre még nem tudni, mi okozta a bajt. Volt már korábban mérgezés Mórahalmon, de ilyen rejtélyes eset nem történt. A gázszolgáltatótól azt mondták, hogy az új, túl jól szigetelő nyílászárók miatt nem volt megfelelő a levegő mozgása. Valóban vannak új nyílászárók, de talán az összes 10 százalékét cserélték ki. Ez szerintem még nem elegendő ok a balesetre – fogalmazott a férfi.

Ottjártunkkor Savanya Lászlóval együtt hagyták el a helyszínt a rendőrök, ezek után a nagymama nem kívánt beszélni velünk. A család egy közeli ismerősétől megtudtuk, valóban nemrég cseréltek nyílászárókat, de nem az összeset, a kazánt még a fűtési szezon előtt szereltették be. Megtudtuk, hogy a családot a négyéves kisfiúk ébresztette fel, szüleinek szólt, hogy rosszul érzi magát. Ekkor az összes ablakot kinyitották, majd hívták a mentőket és a tűzoltókat.

– A kiérkezett szegedi tűzoltók gázkoncentrációt mértek, majd átszellőztették a lakást. A ilyenkor szokásos vizsgálatot megkezdték, hamarosan a helyszínre érkeztek a gázszolgáltató képviselői és a kéményseprők is – számolt be az esetről Arany-Tóth Attila, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, a fűtési szezonban már nem ez volt az első megyei eset.

– A szénmonoxid a tökéletlen égés terméke, olyankor keletkezik, amikor a tűzhöz nincs elegendő levegő. Ez egy színtelen, szagtalan gáz, ami nagyon veszélyes. Az ember csak akkor észleli, amikor már baj van. Gátolja a mozgásszervi működést, fejfájást, hányást eredményez, ami egészen a halálig vezethet – hallottuk a szóvivőtől.

– A Szegedi Rendőrkapitányság a helyszíni szemle adatai alapján foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Úgy tudjuk, hogy amíg a rendőrségi és gázszolgáltatói vizsgálat tart, a család gáz nélkül marad. Ismerősük elmondta, van kandallójuk, átmenetileg fával is tudnak fűteni. Tőle és a kórháztól is úgy tudjuk, a család jól van, állapotuk stabil, hamarosan hazatérhetnek. Az esettel kapcsolatos kérdéseinket e-mailen tettük a gázszolgáltatónak.

Engedély nélkül végeztek engedélyköteles átalakításokat

A földgázellátásról szóló törvény értelmében a veszélyhelyzet elhárításáig, a gázszolgáltatást felfüggesztettük. Az ingatlan gázfelhasználói rendszerén engedély nélkül, engedélyköteles átalakításokat végeztek, mint az ablakok cseréje, a készülékek áthelyezése, párelszívó felszerelése. Az érvényben lévő Műszaki Biztonsági Szabályzat alapján a gázfelhasználói rendszert meg kell terveztetni, a kivitelei tervet az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt-vel - mint illetékes elosztói engedélyessel - jóvá kell hagyatni. A jóváhagyott kiviteli terv alapján a kivitelezést el kell végeztetni, majd az ezt követő műszaki-biztonsági ellenőrzés után a gázszolgáltatás helyreállítható. Ilyen esetekben társaságunk a saját ügyintézésében végrehajtandó feladatok során minden esetben elsőbbséget biztosít az érintett felhasználónak. Társaságunk részéről bírságra nem számíthatnak – közölte lapunkkal Varga-Futó Ildikó, a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó 60 milliót bukhat az ivóvízügyön

Vásárhelyen több az ellátandó fogyasztó, ezért ott, és nem Makón hoz létre nagyobb központot az Alföldvíz Zrt. Tovább olvasom