Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Szentmihályi repülőfrász

Szeged - Remeg a kávéscsésze a szentmihályiak és a hattyasiak kezében, amikor elhúz egy-egy repülő a házuk felett. Olyan, mint a kipufogó nélküli motor – mondják. Pedig a repülőtér nem hangos, ezt mérések igazolják.
Hangos a repülőtér, de nem minden le- és felszállás zavaró, csak a házak fölött 50–100 méteren repülő sportgépek, amelyek olyan zajjal vannak, mint a kipufogó nélküli motorok – foglalta össze saját és szomszédai véleményét a Szentmihályon élő Horváth János. Gombos József Hattyasról a tanyavilág fölé küldené a gépeket, szerinte ott kevesebb embert zavarnának.

– Amikor ideköltöztünk, tudtuk, hogy itt a reptér – szögezte le Horváth János, miközben a kerten és a hátsó kapun át a háza mögötti területre vezetett, ahonnan légvonalban körülbelül egy kilométer a repülőtér –, de arra nem voltunk felkészülve, hogy alkalmanként esténként is, napközben is olyan hangosan húznak el a gépek, hogy remeg a kávéscsésze a kezünkben.

A panasz nem minden gépre és nem minden műveletre áll, az előre meghirdetett programok esetében – például vitorlázórepülő-világbajnokság – pedig tolerálható a zaj. A házak fölött forduló gépekből azonban elegük van a lakóknak.
 Szegeden 20 tonna a megengedett

Nemrég négyszer akkora gép szállt le Ferihegyen, mint amekkora leszállhatott volna: egy 400 tonnás Jumbo, pedig a szabályok szerint 100 tonnánál nagyobb gépet nem fogadhatnak. A légörvény egy fémhintát nekilökött egy autónak, a repülőtér kifizeti a kárt. Szegeden 20 tonnára méretezett a pálya, kényszerhelyzetben azonban elképzelhető, hogy nagyobb gépet is engednének leszállni. Még mindig jobb, mintha lezuhanna.


– A Szegedi Repülőtér műveletszáma megközelítőleg évi 10 ezer, amely a fel- és leszállások összegét jelenti. Ez várhatóan idén több mint 10 százalékkal emelkedni fog, legalábbis az eddigi adataink erre utalnak – mondta Bene István, az SZKT repülőtér-üzemeltető üzletágának igazgatója a forgalomról. Hozzátette: a reptéren munka-, üzleti, egyéni turisztikai, rendészeti és határőrizeti, oktató- és sportrepülések, esetenként mentőrepülések folynak.

Minden repülőtér, így a szegedi is, periodikus zajmérésre kötelezett. Ezt tavaly a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága, idén szeptember 29-én pedig független szakértő végezte a közlekedési hatóság jelenlétében. Kiskundorozsmán, Szentmihályon, Kecskéstelepen, Szeged nyugati kijáratánál, valamint a rendészeti szakközépiskolánál mértek úgy, hogy közben két repülőgép végzett műveleteket. A vizsgálat eredménye szerint a kibocsátott zaj egyetlen ponton sem haladta meg a megengedett határértéket. Sőt a repülésből adódó zajok az alapzajnál 7–13 decibellel kisebb értékek.

Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója ettől függetlenül megígérte: kérni fogja a repülőegyesületet, vizsgálja meg, van-e lehető-
ség arra, hogy minimalizálják a lakóterület fölötti manővereket.

Olvasóink írták

 • 6. donquijote 2009. október 12. 08:22
  „A repülőgépeknél mennyi a megengedett legnagyobb zajszint? Feltételezhető h a város fölött repkedő gépek némelyike nem felel meg az előírásoknak, ezek valóban mozgásba hozzák a csészéket. Na olyankor kellene az ominózus mérést elvégezni és nem az egész repülős társadalmat korholni.”
 • 5. mityok 2009. október 11. 00:51
  „ki iszik manapsag mar cseszebol??? :D”
 • 4. rozator 2009. október 10. 18:27
  „Tarjáni panelt csendes vagy zajos Mihályteleki házra cserélnék! Sima csere, ráfizetést nem kérek!”
 • 3. man 2009. október 10. 17:09
  „Mielőtt bárki arra gondolna, hogy emiatt perelni lehet, Ferihegy mellett se jött össze...”
 • 2. SP 2009. október 10. 14:15
  „A panaszos az a személy lenne aki tükrözik, reflektorozik?
  Az biztos, a pilótákat az elvakítás életveszélybe sodorja. De a lőgyakorlatok fegyver ropogására a fénycsóva hatástalan.
  A kívánt néma csend a repülök korlátozásával nem teljesül be.”
 • 1. Giga 2009. október 10. 12:54
  „Szentmihályi repülőfasz-t olvastam....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem illik a városképbe a téliesített terasz

A szakemberek szerint a sátrak rontanák az összképet. Marad a hősugárzó és a pléd – plusz 5 fok felett.
Tovább olvasom