Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szépkorúak versengnek a kényelemért és ellátásért

Szeged - Országosan ötször, Csongrád megyében tizenkilencszer annyian szeretnének bekerülni idősek otthonába, mint ahány szabad hely van. Az itteni 26 intézmény zöme (21) önkormányzati fenntartású. A férőhelyeknek országosan 12, nálunk csak 7 százaléka emelt szintű.
Csak két megyében nagyobb a túljelentkezés az idősek otthonaiba, mint Csongrádban – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján található listából. Az engedéllyel működő idősotthonok adatait böngésző láthatja: hazánkban átlagosan ötször, ellenben Csongrádban tizenkilencszer annyian szeretnének bekerülni a szépkorúakat ellátó intézmények valamelyikébe, mint ahány szabad hely van. Megyénkben a 2305 férőhely közül csak 33 betöltetlen, amiért 629 idős verseng. Nálunk rosszabb helyzettel csak Tolna és Bács-Kiskun megye küzd. A legkisebb túljelentkezésnek Zala és Hajdú-Bihar megye szépkorúi örvendezhetnek.
Várakozni a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulása fenntartásában működő 4 idősek otthonának 460 helyére is kell: a 2–4 ágyas szobákba most éppen százan szeretnének bejutni. Ez az arány kicsivel jobb, mint az országos trend.

Ők szerencsésnek számítanak. Szegeden a 2-4 ágyas szobákba százan szeretnének bejutni. Fotó: Schmidt Andrea
Ők szerencsésnek számítanak. Szegeden a 2-4 ágyas szobákba százan szeretnének bejutni.
Fotó: Schmidt Andrea

Rosszabb a helyzet az emelt szintű idősotthoni férőhelyek aránya alapján: ez országosan 12, nálunk 7 százalék. Megyénk 60 települése közül 16 helyen 26 intézmény működik, de csak 5 kínál ilyen ellátást – térségünk legnagyobb kapacitásával (100 hely) a szegedi tartós bentlakásos idősek otthona rendelkezik. Az itteni 1–2 ágyas garzonokra 16-an várakoznak – tudtuk meg Zsótér Antaltól, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 4 telephelyből álló szociális intézményének főigazgatójától.

– Semmi pénzért nem mennék el innen – mondja Fodor Józsefné Magdika, aki immár 27 éve élvezi – többek között – az itteni napi háromszori étkezést; ebédkor A és B menü közti választási lehetőséget, szükség szerint diétával, a heti háromszori orvosi rendelést, 24 órás gondozást és ápolást, fizikoterápiás és mentálhigiénés szolgáltatást, az intézményi fodrász és pedikűrös jelentette kényelmet.

Tizenkilencszeres a túljelentkezés a megyei idősotthonok üres helyeire. DM/DV GRAFIKA
Tizenkilencszeres a túljelentkezés a megyei idősotthonok üres helyeire.
DM/DV GRAFIKA

Csongrád a középmezőnyben

A Budapest és a 19 megye alkotta húszas csapatban Csongrád a 7. az intézményi elhelyezésre várakozók száma, a 11. a férőhelyek száma, a 14. az intézmények száma, 17. a betöltetlen helyek alapján. A szépkorúak 26 megyei intézményének zöme, 21 önkormányzati fenntartású, 4 tartozik egyházhoz, egyet pedig cég éltet.

Öregedőben, ötletesen

A 3. legöregedőbb megye Csongrád. A KSH úgynevezett öregedési indexe megmutatja: nálunk 100 tizennégy év alatti gyerekre 123 hatvanöt évesnél idősebb ember jut – az országban 112. Nálunk csak Zala és Békés megye, illetve Budapest mutat rosszabb arányt. A csongrádi helyzetre egyfajta megoldással szolgál az algyői Kovács Éva. A 62 éves asszony elmesélte: tavaly ősszel másfél hónapot élt az egyik szegedi szociális intézményben, de elkívánkozott. Erre albérletbe költözött Algyőre, ahol hétfőtől péntekig a helyi idősek napközi otthona nyújtotta szolgáltatásokat, társasági életét élvezi, hétvégén a főbérlője főz és most rá – az asszony nyugdíjáért.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. augusztus 28. 12:34
  „Ha az idősnek van gyereke, kötelessége az eltartásuk.
  Ha az idősnek nincs gyereke, aktív korában jóval magasabb életszínvonalon élt, mint az átlag gyereket válaló családok.”
 • 7. dodoni 2010. augusztus 27. 21:58
  „"Szerintem nem az állam feladata az elöregedett szeretteinkről való gondoskodás."

  Miért nem? A társadalmasított időskori ellátás, a nyugdíjrendszer, éppen erről szól. Hogy utódok fogytával az is összeomlik? Ugyan, kérem, sok fekete afrikai fiatal várja, hogy hívjük őket időseinket gondozni, országunkat átvenni.”
 • 6. macs 2010. augusztus 27. 18:42
  „Tudjátok mi a furcsa? Van egy ismerős idős házaspár. Egyedül élnek egy nagy, 2 szintes házban. Évek óta egyetlen helységet használnak. Tavaly el akarták adni a házat és kisebbet akartak venni. A különbözetből pedig a nyugdíjukat akarták kiegészíteni. Magyarán emberhez méltó napokat akartak öreg korukra. A gyerkeik iszonyú cirkuszt csináltak, mondván el akarják kotyavetyélni az örökségüket. Ismerőseim visszatáncoltak. Minden maradt a régiben. A gyerekek rájuk se nyitják az ajtót.
  EZ így normális?”
 • 5. klj_54 2010. augusztus 27. 17:00
  „4. hozzászólás Vörcsi 2010.08.27. 16:51
  Bocs, de én "csirkecomb" néven olvastam tőle.
  Az idős nagypapa az unokája kezébe adta a számára félretett csirkecombot, utolsó útja előtt.
  Erre gondoltál?”
 • 4. Vörcsi 2010. augusztus 27. 16:51
  „Régen is "dolgoztak" a gyerekek, ám más volt a "kultúrája" a már valóban munkaképtelen családtagok eltartásának. A jelenlegi hasonlít Sánta Ferenc Sokan voltunk c. novellájára, annyi különbséggel, hogy nem a "büdösbe" küldjük, hanem a vagyon (a lakás) megőrzése érdekében egyedül hagyjuk Őket, kiszolgáltatva a bűnözőknek. Szerintem nem az állam feladata az elöregedett szeretteinkről való gondoskodás. Egyik ismerősöm szerint "örökölni" mindenki szeret, de ma az addig vezető utat a kényelem motíválja. Nem régen írtam, ha 40 év után nyugdíjba mehetnek a nők, sokat javulhat a családon belüli generációs együttélés problémája is. Aki ezt nem érti, azon az Isten sem segíthet.”
 • 3. klj_54 2010. augusztus 27. 14:40
  „A mai körülmények és elvárások mások mint 1919-ben, amikor apukám született!
  A mai elvárások és a lakások nagysága nem teszik lehetővé a több generációs együttélést.
  Sok idősnek dolgoznak a gyermekei és annál már öregebbek, hogy az unokát vagy dédunokát rájuk lehetne hagyni.
  Lehet töprengeni, hogy mi legyen velük...
  Mert az állam képtelen róluk gondoskodni, a magánellátást pedig üldözi!
  Akkora energiával, hogy abból az energiából a romákat is felzárkóztathatnák, ha cél volna!”
 • 2. dodoni 2010. augusztus 27. 14:05
  „Ime az elöregedő társadalmak legfőbb gazdasági húzóágazatai: idősotthonok építése, üzemeltetése, temetkezési vállalkozások indítása.”
 • 1. deszkás 2010. augusztus 27. 14:04
  „És az örökösök? Ja dolgoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A marha nagy lopás kísérlete

Ásotthalom - Lopás bűntett kísérlete miatt indult eljárás a Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi… Tovább olvasom