Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szerelmes levél Szegedről

Szeged - Negyedszer turnézott Angliában a Mentés Másként csapat, ezúttal teljes felállásban. A triót Fábri-Ivánovics Tünde, Szeged aranygyűrűs népdalénekese, Fábri Géza életműdíjas kobozművész és Lipták Dániel, a népművészet ifjú mestere, hegedűs alkotja.
Kilenc nap alatt nyolc koncertet adtak, tartottak egy hangszeres kurzust és egy táncházat. Koncerteztek londoni romkocsmában, a Temze-parti előkelő Shakespeare-rotundában, folkklubban, egyetemi kollégiumban és templomban.

A turné neve végig Szerelmes levél volt, a zenei anyagot azonban minden helyszín hangulatához külön választották meg. Koncertjeiket főként angolok, kis részben kint élő magyarok látogatták. Meghallgatta őket Puskás Öcsi hajdani menedzsere és Dante Ferrara lantművész is.

– A zenész érdeklődők a zenénkben élő erőt emelték ki, amit az angol népdalokban már nem éreznek. Az angol népzenei alapokon nyugvó beat-, illetve rockzenében más eszközökkel viszik be azt a hiányzó erőt, ami a muzsikánkban megvan – fogalmazott Fábri Géza.

– Úgy érezzük, ismét sikerült érdemeket szerezni a magyar népzenének, és ezért továbbra is hálásnak kell lennünk a csángó falvak népének, akiktől a dallamokat és azok éltetését tanultuk. Cambridge-ben a nemrég Szegeden járt barátaink is ott voltak a koncerten. Jövőre visszavárnak bennünket. Turnénkat a The Lute Society, a Cambridge Szeged Society és a Mátyás Seiber Örökség segítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb favágó

Hagyományőrző favágó versenyt rendezett a hétvégén az Északerdő Zrt. A Csanyik-völgyi megmérettetésen az ópusztaszeri Bozsó Zoltán is részt vett. Tovább olvasom