Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Szerzetesek: közösségben élnek, közösséget szolgálnak

Szeged - A átlagosnál nagyobb figyelem irányul a szerzetesekre a következő bő egy évben. A megszentelt élet éve kezdetén Bezzegh Kelemen ferences és Hess István jezsuita szerzetessel beszélgettünk hivatásról, szolgálatról.
A megszentelt élet évét hirdette meg Ferenc pápa advent első vasárnapjától, november 30-ától: a szerzetesekre irányul az egyház figyelme ebben az időszakban egészen 2016. február 2-áig. Az Új Ember című katolikus hetilap írta: Magyarországon jelenleg 24 férfi és 44 női szerzetesrend létezik, és az ezredforduló óta csökken a rendekbe belépők száma.

Bezzegh Kelemen: Azt a jót, amit mi tudunk tenni, mások is ugyanúgy megtehetik. Fotó: Kuklis István
Bezzegh Kelemen: Azt a jót, amit mi tudunk tenni, mások is ugyanúgy megtehetik. Fotó: Kuklis István

– Szerintem nem is az a fontos, hogy sokan vagy kevesen vannak a szerzetesek, hanem hogy valóban elkötelezetten és hitelesen éljék meg a hivatásukat. Azt a jót, amit mi tudunk tenni, mások is ugyanúgy megtehetik. Az egyház fontosnak gondolja a mi hivatásunkat, amelyben nekünk szüntelenül meg kell újulnunk – mondta Bezzegh Kelemen testvér, alsóvárosi ferences szerzetes.

A Mátyás téri kolostorban jelenleg négy szerzetes él, közülük hárman papok is. Tevékenységük elsősorban a plébánia szolgálatára és a lelki gondozásra összpontosul, de szociális feladatokat is ellátnak, például betegeket látogatnak, és a szegénykonyhán naponta 60-80 embernek adnak vacsorát, önkéntesek bevonásával. Korábban több ferences lakott Szegeden, de ma már Budapesten működik a növendékház. A kolostor így is ki van használva, egyetemista kollégistákkal osztják meg az épületet.

A szerzetesek éve egy fölhívás ennek az életformának a lehetőségére Hess István szegedi jezsuita szerzetes szerint.

A hitelesség és az elkötelezettség fontosabb, mint a testvérek száma – vallja Bezzegh Kelemen ferences szerzetes. Fotó: Kuklis István
A hitelesség és az elkötelezettség fontosabb, mint a testvérek száma – vallja Bezzegh Kelemen ferences szerzetes. Fotó: Kuklis István

– Közösségben, közösségért élő emberek életformája a szerzetesi élet. Nagyon fontos, hogy az evangéliumban az Istennek szentelt élet mindig valamilyen módon a mások szolgálatára adott életet jelenti. Ma, amikor fölborultak a hagyományos életformák, az egyház jónak látja megerősíteni, hogy fontosnak tartja ezt – fogalmazott a jezsuita pap, a Szent József-templom igazgatója. Úgy véli, ha a szerzetesi élet lényegét megértjük, akkor a családi, illetve a társadalmi élet lényegét is megértettük.

Jelenleg hárman vannak Szegeden, két idősebb rendtársával, de a háború előtt majdnem százfős jezsuita jelenlét volt a városban.

– Próbálunk egy lelkiségi központot működtetni, nyitva tartani a templomot azok előtt, akik kicsit visszavonulnának, lelkiségi csoportokat működtetünk, illetve a gyónás, a beszélgetés lehetőségét ajánljuk fel. Emellett van egy kis, 25 fős kollégiumunk egyetemistáknak, ahol szeretnénk értelmiségi nevelést folytatni szakkollégiumi keretben – adott bepillantást mindennapi tevékenységükbe Hess István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két és fél nap marad ügyintézésre

Akik az év végi ünnepek és munkanap-áthelyezések miatt szabadságra mennek, arra számítanak, minden… Tovább olvasom