Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Szeviép-szindróma az M43-as újabb szakaszán

Szeged - Az M43-as autópálya első szakaszát is érinti a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. helyzete, alvállalkozói ennél a résznél sem jutottak hozzá a pénzükhöz. A NIF Zrt. itt is megkezdte a kivitelező konzorciummal kötött szerződés felbontását. A második szakasz károsultjai eddig nem kaptak elfogadható ajánlatot arra, kifizetik-e a pénzüket.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. honlapján olvasható: a magyar államot képviselő cég mint beruházó megkezdte a sztráda első szakaszának kivitelezőjével aláírt szerződés felbontásának előkészítését. Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató teljes egészében közzétett levelének címzettje a Swietelsky Kft.

Kiderült: a Swietelsky Kft. vezette M43 Szeged–Makó Konzorciumnál is alvállalkozó volt az április végén csődvédelmet kért Szeviép Zrt. – itt is szabálytalan alvállalkozói láncot építettek ki –, s az alvállalkozó alvállalkozói szintén nem kapták meg az elvégzett munkájukért a pénzüket.

A NIF Zrt. kérte a Swietelskyt: nyilatkozzon, hogyan fizeti ki az alvállalkozókat, de nem kapott érdemi választ. A NIF Zrt.-nél ez már a második kemény lépés: először május 13-án jelezték, hogy felbonthatják a második szakaszt építő, Sedesa S. A. vezette Tisza M43 Konzorciummal a szerződést, ha nem rendezik a Szeviép-károsultak helyzetét. A szakasz a 47-es főúttól az új Tisza-hídon át egy kis önkormányzati útig tart Maroslele magasságában.

Az első szakasz alvállalkozói sem jutottak hozzá a pénzükhöz. Fotó: Karnok Csaba
Az első szakasz alvállalkozói sem jutottak hozzá a pénzükhöz.
Fotó: Karnok Csaba

Az előzmény: május 6-án az M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében tüntetni kezdtek a Szeviép Zrt. ki nem fizetett alvállalkozói, mert mintegy 3 milliárd forintot nem kaptak meg elvégzett munkájukért. Május 13-án megbontották a pálya töltését a 10-es kilométernél. Elkezdődött az egyezkedés a konzorciumvezető és az alvállalkozók képviselője, Temesvári Zoltán ügyvéd között, a NIF Zrt. azonban csak a közvetítésre vállalkozhatott a felek között, mást nem tehetett.

A múlt hét végére kiderült, nem sikerült megállapodni – ezt az ügyvéd tegnap közölte lapunkkal. A Sedesa S. A. ugyanis csak az alvállalkozói követelések 14 százalékát egyenlítené ki belátható időn belül, a fennmaradó részre nem vállalt garanciát. Az építőipari cég opciós vételi jogot akart kérni az alvállalkozók Szeviép Zrt.-vel szemben fennálló követeléseire, majd 6 hónap alatt döntötte volna el, megveszi-e a tartozást – közölte az ügyvéd. – Ha akarják, megveszik a követelést, ha akarják, akkor nem, és mindössze 14 százalékot kockáztattak volna – magyarázta Temesvári Zoltán. Ezt az alvállalkozók nem fogadják el.

Csúszik a második szakasz is

Szűk 3 hónap múlva birtokba vehetnénk az M43-as autópálya mintegy 31,6 kilométeres, az 5-ös főúttól Makóig elérő teljes hosszát – a szerződés szerint. A NIF Zrt. kommunikációs vezetőjétől, Fazakas Orsolyától azonban megtudtuk: módosítják a határidőt, részint a Szeviép-csőd, a munka leállása, részint a rendkívüli időjárás miatt. Az új határidőről még nincs megállapodás. Megírtuk: az első szakasz 4 kilométerén már április óta lehet közlekedni, igaz, csak főútként használhatják az autósok. A teljes, 6,7 kilométeres szakaszt eredetileg tavaly november végére kellett volna átadni, de egy, a töltés miatt veszélybe került víznyomócső miatt ez nem sikerült.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. szilléri 2010. június 10. 21:28
  „Te buktad a sört !
  22 00-kor várlak !”
 • 87. Sportplusz 2010. június 09. 21:50
  „.. pécs .. csalok az Egyetemen ..előzetes letartoztatások . B.pesten BKV .. FŐKERT .. stb ott is sitten vanak már a a rablok .. érdekes szegeden a tolvaj szeviépes ( miliárdos ) főnökök meg röhögnek a melosok és az egész város szemébe . a Hazug ( 2003 Birosági itélet !!) ujhelyi + botkával együtt .. reméljük Őszel, majd az uj tiszteséges polgármester elszámoltatja ezt a mocskos bandát .. ahogy pécsen is kelett egy polgármeter csere .. már buktak is a csalo egyetemi dolgozok! .. ..A fidesz is hallgat .miért nem áll ki a melosok védelmében ?? addig jo volt a szavazat mig a parlamentbe jutottak, most meg a nagy csönd ..reméljük ajobbik tesz valamit ..”
 • 86. csakegyalampolgar 2010. június 09. 16:00
  „SAJTÓKÖZLEMÉNY - A NIF Zrt. közvetítésével megszületett a megállapodás a Tisza M-43 Konzorcium alvállalkozói követelések teljesítésének részleteiről 2010. 06. 09.

  Az M43 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a mai napon ismételten egyeztetett a Tisza M-43 Konzorcium képviselőivel, melynek nyomán a kivitelező nyilatkozott az alvállalkozói kifizetések módjáról és üteméről.

  Mint ismeretes, a Szeviép Zrt, a Tisza M-43 Konzorcium egyik tagja a közelmúltban csődvédelmet kért. Ezen eljárás során derült ki, hogy a Konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek több pontját, vagyis hogy a szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. A nem közvetlenül szerződött alvállalkozók egy része a fenti konzorciumi tag - és egyben a konzorciumvezető alvállalkozója - csődje okán nem jut hozzá az igazolt teljesítéseinek ellenértékéhez.

  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a mai napon ismét egyeztetett a kivitelező konzorcium képviselőivel, akik megerősítették szándékukat a követelések megvásárlásáról, illetve nyilatkoztak ennek módjáról és ütemezéséről: a Tisza M-43 Konzorcium és az érintett alvállalkozók legkésőbb a jövő héten szerződést kötnek a követelések megvásárlásról. A követelésvásárlás előlegeként a Konzorcium a jövő héten összesen 100 millió forintot fizet ki, amely arányosan illeti meg az eladókat. A vételár fennmaradó részét a Konzorcium a mai naptól számított 60 napon belül fizeti meg.

  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számára kiemelkedően fontos, hogy a kivitelezésben részt vevő alvállalkozók kifizetése szabályszerűen megtörténjen, ezért örömünkre szolgál, hogy közreműködésünkkel megnyugtató módon megoldódhat a követelések teljesítése.

  Fazakas Orsolya
  kommunikációs vezető”
 • 85. szilléri 2010. június 09. 15:57
  „Egyenlőre ez még csak az előjáték!

  A Szeviépes kollégák már fizetést sem kaptak. A gépkocsi park nagy részét elvitték a bankok.
  Ha netán kifizetnének meghívlak egy sörre a Rolingba. Becs szó !
  Nagy kockázatot nem vállaltam !”
 • 84. csakegyalampolgar 2010. június 09. 14:08
  „A csődbüntett fogalma:

  a. Mi a csődbüntett?b. Ki követheti el, mik a feltételei?c. Mi a fizetésképtelenség időpontja? Válasz

  a. A csődbüntett : Aki a gazdasági tevékenysége körében bekövetkezett fizetésképtelensége esetén a tartozása fedezetéül szolgáló vagyont elrejti, eltitkolja, megrongálja, megsemmisíti, használhatatlanná teszi, vagy színlelt ügyletet köt, vagy kétes követelést ismer el, avagy az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon veszteséges üzletbe kezd, azt tovább folytatja illetve az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétesen vagyonát más módon ténylegesen vagy színleg csökkenti, és ezekkel a hitelezői kielégítését részben vagy egészben meghiúsítja, csődbűntettet követ el.b. A törvény meghatározza, hogy e fordulat esetén a bűncselekmény elkövetője csak a gazdálkodó szervezet (adós) vagyonával vagy annak egy részével rendelkezni jogosult lehet, akkor is, ha a fizetésképtelenség, a vagyon csökkenése a gazdálkodó szervezet (adós) vonatkozásában áll fenn, és a tettes a gazdálkodó szervezet (adós) hitelezőjének kielégítését hiúsítja meg
  A tartozás fedezetéül szolgáló vagyon a gazdálkodó szervezet minden - tulajdonában, illetve kezelésében lévő - vagyona, amellyel a csődeljárás, a felszámolási eljárás vagy a végelszámolás kezdeti időpontjában rendelkezik, továbbá az a vagyon is, amelyet ezt követően az eljárás tartama alatt szerez. Ez lehet befektetett eszköz - tárgyi eszközök vagy forgóeszköz -, például tulajdoni részesedést jelentő befektetés .c. Fizetésképtelenség megállapításának feltétele, hogy az adós nem vitatott vagy elismert tartozását az esedékességet követő 60 napon belül nem egyenlítse ki vagy a vele szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen legyen, avagy a csődeljárásban kötött egyezségben meghatározott fizetési kötelezettségét nem teljesítse - függetlenül attól, hogy tartozásai meghaladják-e vagyonát, vagy sem . [1991. évi XLIX. tv. 27.§ ]”
 • 83. karaly 2010. június 09. 13:07
  „82. szilléri 2010.06.09. 12:47
  Ifjusági Ház 10-én 14.00-kor !
  Szeviép tulajdonosai megvalósították a ,,csőúdbüntett" tényállását.

  Kérdés ? Újhelyi és Bodka klán meddig birja védeni a seggüket !

  Sajnos még nem valósították meg, mert nem rendelték el a felszámolási eljárást.”
 • 82. szilléri 2010. június 09. 12:47
  „Ifjusági Ház 10-én 14.00-kor !
  Szeviép tulajdonosai megvalósították a ,,csőúdbüntett" tényállását.

  Kérdés ? Újhelyi és Bodka klán meddig birja védeni a seggüket !”
 • 81. karaly 2010. június 09. 11:30
  „200-300 ezer ember elleni bűn, amit a SZEVIÉP pár rabló tulajdonosa művelt! Börtönbe velük és teljes vagyonelkobzás a családtagjaikra nézve is.”
 • 80. Dema 2010. június 09. 08:50
  „Én már csak karosszékből figyelem, mikor kezdődnek a lincselések! Mert ez oda fog vezetni! Megvárják a hatalmon lévők, vagy időbe lépnek! Ez is kérdés. Ezért nem csak Texasba lőnek. :D Nem csak törvényekre van szükség, a betartatásuk is fontos lenne. Persze ez nem mosojogni való. De az már igen, hogy milyen messzire mennek el a lenyúlós emberkék. Aztán jöhetnek a sztárnyomozók több százan, hogy kinyomozzák a nyilvánosan kivégzett lenyúlókat. Azoknak is kell a munka! :D Csökkentsük a munkanélküliséget. :D És már feledésbe is merül az egész M43-as pálya ügy. Lesz egy-két emberke aki emlékszik az esetre. "Szegény x-.y -t kinyírták, de még mindig nem tudni ki tette. A sajtónak lesz min csámcsognia.
  "ADJUNK CIRKUSZT A NÉPNEK" :d”
 • 79. geza 2010. június 09. 08:00
  „A switelsky építi pesten a metrot is....az sincs kész autópálya sincs.
  Azt nem értem hogy a metró építésekor is balhék voltak, miért kaphat egy ilyen cég másik beruházást is??”
 • 78. Morpheus_RexXx 2010. június 09. 07:29
  „Én ezen sem csodálkozom... viszont azon igen, hogy (mikor még elkezdődött ez az autópálya építés még Sziksós - - Domaszék - Szatymaz környékén) a korábbi tartozások és hasonló dolgok miért nem kerültek ennyire a középpontba? Pedig már az elején is ez az állapot uralkodott, mindenki mindenhol alvállalkozott és beszállítatott, és azok sem lettek rendesen vagy egyáltalán nem, rendezve. Már akkor is mentek csődbe kis cégek, nagy cégek és vállakozók. Igaz akkor ez a dolog csak rátett a Záév tartozásokra az Anna Fürdőnél...”
 • 77. Naívolvasó 2010. június 09. 06:55
  „70. hozzászóló
  Nem hiszem el....”
 • 76. tótottó 2010. június 08. 23:35
  „Bolond ország, bolond beruházókkal...kész kabaré. Már ha annak lehet hívni, hogy emberek élete megy miatta tönkre. Nem beszélve arról, hogy hány embernek kell még meghalnia a túlzsúfolt utakon.
  Mindenhol Agyarországon kívül ennek a pénznek a töredékéért építenek normális(!) nem ilyen selejtes autópályákat.Hol van még a rendszerváltás? FÉNYÉVEKRE!”
 • 75. uborka 2010. június 08. 23:00
  „NEM PROBLÉMA NEKEM A SZEGEDI VIZMŰ ZRT AZ ŐRZÉSÉRT 4 HAVI PÉNZEMMEL TARTOZIK ILL. A DOLGOZÓIMNAK 4 M-VAL. IGY DÖNTÖTT A 3/4 ÜGYNÖK CSIKÓS ÚR AKIÉR A VÁROS ÖSSZES KOMMUNISTA INTÉZMÉNYE. MÉG AZ APEH-SEM PISZKÁLJA ULTRA MÉDIA KFT KITURNAK MINDENKIT MINDENHONNAN SZÉGYEN.ELSZÁMOTATÁSKOR GONDOLOM ELŐRE FOG ÁLLNI...”
 • 74. florian70 2010. június 08. 22:26
  „Szegedi közgyülés,május 7”
 • 73. jólesőfrisesség 2010. június 08. 20:41
  „Sztem a M0 uj összekötő szakasza hamarabb kész lesz,a régi szakasz szélesitésével mint itt az M43!!!”
 • 72. Stevvve 2010. június 08. 20:31
  „Nem szoktam ilyet írni, de <moderálva> akik miatt csúszik a határidő
  (amin kicsit sem csodálkozunk persze)

  Miattukki tudja hányan fognak még a 43-ason meghalni / megsérülni....”
 • 71. tatár 2010. június 08. 19:30
  „A Swietelsky Kft. és a Szeviép vezérei még szabadlábon? A vagyonuk nincs zárolva? Mert az ellopott pénz megvan. Valahol.”
 • 70. Balotelli 2010. június 08. 19:06
  „13. hozzászólás looo 2010.05.19. 14:34

  Meg van az újabb Baranyi nyert pályázat.
  Már nem kell Szentesnek Petőfi, Baranyi ma nyert a Ligetben egy szállodára 289 millió Ft-ot.
  Három nap alatt 1 milliárd eu-s pályázat nyerés. Közben a 3 milliárdot nem fizette ki az alvállalkozóknak. És még a többi (37-es út Miskolc, több százmillió kifizetetlen számla, stb.) Szép új világ. Nem becézzük az újságírót, de erről miért nem ír Bíró Dániel?”
 • 69. Sportplusz 2010. június 08. 17:33
  „T klj. emlegetnék én fideszes neveket is .. de itt szegeden ebben az ügyben fideszes nem érintett ..ha tud ilyenről le kell irni .. itt egyszerü emberek sorsárol van szó !! nem lehe tezt megérteni .. akik idejutatták feleljenek nem dicsekedni .. , hogy ki van a 100 leggazdagabb között és ha ott van miből ?? ill . rendezzék a tartozást .. kinábn ilyenért már életfogytiglan .. vagy golyo !!”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszkodtak - bezárták az Ikreket

Hat ember panaszolta be a szegedi Ikrek élelmiszerüzletet, mondván: alkohollal és cigarettával szolgálják ki a kiskorúakat. Tovább olvasom