Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szobrok görögdinnyéből - galériával

Szeged - Dinnyéből készített szobrokat Doktor Zoltán a Mars téri piac parkolójában. A gyulai mestercukrász akár 10 perc alatt kifarag egy egyszerű rózsát a gyümölcsökből. A Pick Szeged spanyol játékosai is megnézték a különleges alkotásokat.
- De szép! Nagyon szépek! Ez a kedvenc gyümölcsöm! - mondta Doktor Zoltánnak egy kisfiú szombat délelőtt a Mars téren. A gyulai mestercukrász görögdinnyéből faragott szebbnél szebb szobrokat a szegedi piac parkolójában, a vásárlók nem győzték csodálni az alkotásokat.

Virágot a dinnyéből. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Doktor Zoltántól megtudtuk: a dinnyefaragás művészete Kínából, a császári udvarból ered, Magyarországon csak 30-35 éve készítenek szobrokat a nyári gyümölcsből. Egy egyszerűbb rózsát akár 10 perc alatt is kifarag a mestercukrász, a bonyolultabb motívumok legalább 40 percig készülnek. A kifaragott dinnyék a hűtőben akár két napig is elállnak.

A Pick Szeged kéziseinek is ízlrett a dinnye. A szerző felvétele
A Pick Szeged kéziseinek is ízlett a dinnye.
A szerző felvétele

Télen sajtból, sonkából, csokiból vagy cukorból készíti szobrait Doktor Zoltán.A dinnyeszobrokat a Pick Szeged spanyol kézis játékosai is megnézték, nekik is nagyon tetszettek a különleges alkotások. Később kóstolót is kaptak az édes gyümölcsből. Elárulták: sárga belsejű görögdinnyét még nem láttak, nagyon ízlett nekik, ahogyan a piros belsejű és a sárgadinnye is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toklászban fürdik a körtöltés

Elburjánzott a gaz a szegedi körtöltésen, ami a kijelölt kutyafuttató. Tovább olvasom