Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szórakozás ultra light

Szeged - Kacagott a közönség Stropel darabján, a Sors bolondjain. A városházi esték nyitóprogramjának választott vígjáték kiszámítható, egyszerű és hosszú.
Frederick Stropel Sors bolondjai című darabját mutatták be a Szegedi Városházi Esték nyitóprogramjaként pénteken. Semmi kísérletezés, semmi rizikó és – valljuk be – semmi ötlet. A darab két párról szól, az egyik – Pikali Gerda Gail, Magyar Attila Chuck szerepében – össze akar házasodni, a másik duó – Timkó Eszter mint Bonnie és Szakács Tibor mint Jay – nem. Mivel azonban a szerző feltehetőleg egy „hogyan írjunk egyszerűen vígjátékot" típusú könyvből dolgozott, végül ők is szerelembe esnek, és a könnyed sztori happy endjeként házasságot kötnek.

A darabban elhangzik: az ember mindig örül, ha megerősítik az előítéleteit. A szerző talán magából indult ki, ezért építkezett sztereotípiákból. Szerinte a feleség típusú nők kedvenc színe a rózsaszín, az önálló, karrierista nők vegetáriánusok. A kalandozó férfiak az igaz szerelemtől megjavulnak, a papucsférjek a lelkük mélyén macsók, s amikor ez kiderül, összetörik az esküvői porcelánt.

Timkó Eszter és Pikali Gerda a vígjátékban. Fotó: Frank Yvette
Timkó Eszter és Pikali Gerda a vígjátékban.
Fotó: Frank Yvette

Az egyszerű sztori miatt a párbeszéd időnként kárpótol, és elhangzik néhány jó poén is a 2 felvonás alatt. Némelyik férfi mind egyforma – mondja Bonnie, Gail kedvenc állata a mozgószemű boci, a kiábrándult házaspár nudlinak és tramplinak szólítja egymást. Magyar Attila az első felvonásban a közönség megelégedésére a bankreklámból ismert nyuszómuszós figurát hozza, a másodikban azonban szabályos stand-up műsorba kezd, a többiek szinte csak végszavaznak neki. A magánszámnak vannak jó percei, a nézők közül többen visítva nevettek a pénteki bemutatón.

Pikali Gerda túlgesztikuláló Cosmo-lány, de mégsem túl sok, sőt érdekes a mániákus ara, majd hisztérikus feleség szerepében. Szakács Tibor és Timkó Eszter eleinte ki nem állják egymást, végül nem tudnak egymásnak ellenállni – nem derül ki, hogy miért, nyilván mert nincs más variáció a négyszereplős darabban. Természetesen az ultra light szórakozásnak is helye van a szegedi kulturális életben, azt azonban nehéz megbocsátani, hogy a darab szerint Csehov Három nővére számít az alternatív színház tipikus műsorszámának.

A Sors bolondjait kedden, szerdán és csütörtökön is előadják. Esőnap: péntek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új név a toplistán

Szeged - A legkeresettebb bűnözők listáján Csongrád megyében a legtöbb elfogatóparancsot a 23 éves… Tovább olvasom