Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szülők is szépítették az iskolákat, óvodákat

Szeged - A tanévkezdésre 330 millió forintból megújultak a szegedi oktatási intézmények „A mi iskolánk, mi óvodánk" pályázatnak köszönhetően. Az összegnek több mint harmadát teszik ki a szülők és támogatók adományai, valamint kétkezi munkájuk értéke: még az eredetileg vállaltnál is több tízmillió forinttal több pénz gyűlt így össze.
Az érintett 98 iskolából és óvodából 92 jelentkezett az idei „A mi iskolánk, mi óvodánk" pályázatra. A kiírás lényege, hogy szegedi önkormányzati fenntartású oktatási intézmények felújítására lehetett pénzt igényelni oly módon, hogy a kért összeg mellé önerőként a közösség kétkezi munkáját is oda kellett tenni. Az önkormányzat 200 millió forintot osztott szét, az intézmények pedig több mint 90 millió forintnyi értékű munka elvégzését vállalták. A most lezáruló program sikerét jól mutatja, hogy több helyen túlteljesítették az előzetes terveket: a fejlesztések végösszege eléri a 330 millió forintot.

A programban több mint tízezer szülő vett részt, akik összesen 46 ezer munkaórát szántak arra, hogy az oktatási intézmények méltó módon fogadhassák a gyerekeket tanévkezdéskor.

A Radnóti gimnázium tanévnyitóján is megemlékeztek a szülők értékes felajánlásairól. Fotó: Karnok Csaba
A Radnóti gimnázium tanévnyitóján is megemlékeztek a szülők értékes felajánlásairól.
Fotó: Karnok Csaba

– Az 50 tagóvodában 6 millió, a 19 általános iskolában 7 és fél millió, a 13 középiskolában 7 millió, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás szegedi iskoláiban több mint 3 millió, az 5 kollégiumban pedig 1 millió forintra tehető az elvégzett társadalmi munkák értéke, amely jelentősen megnövelte a szülői, vállalkozói és önkormányzati képviselői felajánlásokat – mondta el Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója.

Az óvodák is megszépültek

A város 50 tagóvodája közel 40 millió forintból szépült meg. Udvart takarítottak, kerti bútorokat, padokat, kerítéseket és játszóeszközöket festettek, graffitiket tüntettek el, homokozókat újítottak fel, és kertészkedtek. Az egyik leglátványosabb fejlesztést a Gyertyámos utcai óvodában valósították meg, ahol az 50 négyzetméteres gumiburkolat mellett 80 négyzetméternyi gyepszőnyeget is lefektettek.

Az Alsóvárosi Általános Iskolában az udvar aszfaltozására adtak be pályázatot. – A balesetveszélyesen feltöredezett terület helyére került sportpályára a szülők festették fel a vonalakat, valamint kertet rendeztek és kerítést festettek – sorolta Tibai József igazgató. – A pályázatban vállaltuk, hogy 8 tanteremben lefestik az ablakkereteket, radiátorokat és a beépített szekrényeket, mindezt azonban további háromban is megtették. De a medence mellett kialakított sziklakert is már „bónusz" volt a programban.

Hasonlóan lelkes közösség dolgozik a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban is, ahol ráadásul a munka jelentős része még hátravan. Az eddig szinte elviselhetetlenül visszhangos étterem hangvisszaverő rendszerének – amelynek megtervezése szülői felajánlás volt – kialakításán túl októberben az épület körüli fákat cserélik ki: a Stefánián és a Kazinczy utcán álló öreg, beteg növényeket a szülők vágják majd ki és ültetik helyükre a megrendelt oszlopszileket.

A pályázat szeptember 18-án zárul. A legtöbb intézményben már átadták a megszépített környezetet, de ahol nem, ott is napokon belül sor kerül erre. Az iskolák, óvodák többsége egyfajta köszönőnapot is rendezett, hogy így fejezze ki megbecsülését az önkéntes munkában részt vevőknek.

Olvasóink írták

 • 3. diverfrog 2010. szeptember 13. 11:48
  „Hasonlóan megszépült a Zrínyi Ilona Általános Iskola udvara is, köszönjük! :)”
 • 2. kispacni 2010. szeptember 13. 11:15
  „Nézd tóthimi, akár tetszik akár nem nem volt fair a gyertyémos utcai óvoda esetében a dolog. Ott voltunk mi is azon a szülői értekezleten és tény, hogy a szoci képviselő pökhendi kioktató módon beszélt a szülőkkel. És akár tagadja, akár nem, amit és ahogy mondta "kimerítette" az érzelmi zsarolás fogalmát a közlendője. Pont ahogy annak idején megjelent a helyi medédiában is beszámoltak a történetekről. Hogy arról ne is beszéljek, hogy hogy a szűlői értekezletre előtte levő délután este telefonon kaptunk "meghívót", hogy kötelező elmenni. Alig tudtuk megszervezni, hogy egyikünk el tudjon menni.

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Óvodafelújítás - kérdőjelekkel: pénzt szedtek, nyugtát nem adtak?
  Tuti
  2010. április 20., kedd o Cikk nyomtatása o Küldés e-mailben
  Fotó: Gémes Sándor
  Egy felháborodott szülő kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy a Gyertyámos utcai óvodában a választások előtt 2-3 nappal, pénzt szedtek a szülőktől az óvoda felújítására, és nem adtak pénztárbizonylatot a befizetett összegről.

  Ez a számviteli törvény súlyos megsértése, hiszen az érvényes jogszabályok szerint a pénz átvételekor, azonnal ki kell állítani a pénztárbizonylatot, nem pedig később, mert az különböző visszaélésekre adhat módot. Ami olvasónknak ugyancsak gyanús, a megbeszélésen jelen volt Tóth Károly, a belváros MSZP-s képviselője, aki azzal sürgette, majdhogynem fenyegette a megjelenteket, ha nem fizetnek azonnal, vagy társadalmi munkával nem járulnak hozzá a felújításhoz - biztosítva ilyképpen a szükséges önerőt -, elesnek a pályázás lehetőségétől.
  A szülő hallotta, a város más óvodáiban is hasonlóan jártak el, ezért sokakban óhatatlanul felmerülhet a gyanú - különösen az elmúlt néhány hónap országos korrupciós botrányainak fényében - hátha nem is ott landolnak ezek a pénzek, ahol az illetékesek ígérték, különösen így választások idején. Az intézmény vezetőjét nem sikerült délelőtt elérnünk, ezért telefonon megkerestük a Szeged Megyei Jogú Város Óvodák Igazgatóságát, és Lóczi Tünde igazgatót kérdeztük az esetről. Elmondta, semmilyen pénzbefizetés nem történt, a pályázati adatlapok kitöltésénél tartanak egyelőre. A pályázatot még nem küldték be, zajlik a dokumentumok hiánypótlása.

  Többszöri próbálkozás után délután sikerült beszélnünk Lippai Zoltánnéval, a Gyertyámos utcai óvoda tagintézmény vezetőjével is, aki elmondta, az önkormányzat által kiírt ,,A mi iskolánk, a mi óvodánk" című pályázatról van szó, amely az intézmények környezetének felújítását célozta meg. Pénzt senkinek sem volt kötelező befizetnie, nem is kértek, a szülői értekezleten felolvasták a pályázati kiírást, és ismertették a beadásához szükséges önerő nagyságát. A megbeszélésen jelen volt Tóth Károly MSZP-s képviselő, aki, mint megtudtuk, maga is nem kevés pénzt ajánlott fel e célra. Sokan semennyit sem fizettek be, önkéntes alapon történt a felajánlás, volt, aki a munkáját kínálta fel. Aki mégis pénzt adott, annak nevét felírták, és átvételi elismervényt kapott. Ha az óvoda pályázata mégsem nyerne, a pénzt visszafizetik a szülőknek, ha igen, akkor az összegyűlt pénz az intézmény alapítványi számlájára kerül, s onnan forgatják be önerőként. Lippainé szerint sokan nem vették át az átvételi elismervényt, pedig az ott van az óvodában, ebből adódhat a félreértés. Nem érti, ha a szülőknek valamilyen gondjuk van, miért nem hozzájuk fordulnak panaszukkal.

  A pályázat szerint a gyerekek után 7 ezer forint jár, tehát a Gyertyámos utcai óvoda kb. 700 ezer forintot nyerhet.
  Akárhogyan is történt, a bennünket felkereső szülő a mai napig nem kapott semmilyen nyugtát, elismervényt, bizonylatot, a pénzt viszont befizette. A bizonylat magánokiratnak számít, tehát aki visszaél a számviteli törvénnyel, például utólag állít ki pénztári bizonylatot, az közokirat-hamisítást is elkövethet.
  <moderálva>”
 • 1. Tóthimi 2010. szeptember 13. 10:04
  „Kiderült, hogy az emberek (szülők) szivesen részt vesznek ilyen kezdeményezésekben.
  Csak remélni tudom, hogy a reagálások nem politikai föcsögésről fognak szólni, hanem legközelebb mások is csatlakoznak a hasonló felhívásokhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége az ideiglenes körforgalomnak

Hétfő este megszünteti a 3-as villamosvonal rekonstrukciójának kivitelezője az ideiglenes körforgalmat a Kálvária sugárút Moszkvai körúti csomópontjában. Tovább olvasom