Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Támogatja az OTP Bank a Szeged-Csanádi Egyházmegye közszolgálati tevékenységét

Csongrád megye – Adakozásra kéri híveit a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A fenntartásában álló, közszolgálatot végző intézményeket támogatja mindenki, aki a kihelyezett gyűjtődobozokba dob adományt vagy számlára utal. Az egy év alatt összegyűlő összeget ráadásul az OTP Bank megduplázza.
– Nem az anyagi helyzetünk látványos fellendülését várom. Ez egy szimbolikus akció, melyben a közösség tehet a társadalomért – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök. – Az egyház közszolgálati működését szeretnénk színvonalasabbá tenni – ehhez járulhatnak hozzá a hívek.

Mint ismeretes, a katolikus egyház egyre nagyobb szerepet vállal különböző intézmények működtetésében. Ezek egy részéhez az állam normatíva megfizetésével járul hozzá, de akadnak olyanok is, melyeket teljes egészében a közösség tart fent. Mivel hatalmas összeget emésztenek fel, így minden fillérre nagy szükség van. Gyűjtés indul tehát az egyházmegyében, melyet a legnagyobb hazai pénzintézet is támogat.

A hívek átutalással vagy a kihelyezett gyűjtőládákba dobott adományokkal is hozzájárulhatnak az intézmények fenntartásához. Az egy év alat összegyűlt összeget pedig az OTP Bank megduplázza. Az erről szóló szerződést tegnap írta alá Windheim József, a bank dél-alföldi régióért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Kiss-Rigó László megyés püspök.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye országosan is kiemelkedő mértékben vállalt fel közszolgálati tevékenységet. Szociális intézményeiben – idősek otthonában és fogyatékkal élők intézetében – öt székhelyen 863 főről gondoskodnak. A gyermek-és ifjúságvédelem területén öt megyére és a fővárosra is kiterjed az egyházmegye hatásköre, háromezer állami gondoskodásban élő fiatal számára próbálnak új utat mutatni és családot adni számukra. Mindemellett 4 megye 84 telephelyén működő közoktatási intézményének működtetését is átvállalta az egyházmegye, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola két karán 360 hallgatót tanítanak és fenntart Gyulán egy labdarúgó akadémiát is, mely az utánpótlás-nevelés mellett szállást és oktatást is ingyenesen biztosít a tehetséges gyermekeknek.

– Mindezt nem elsősorban az egyházmegye, hanem a közösség élteti – fogalmazott Kiss-Rigó László. – Állami források kevés kivétellel nem állnak rendelkezésünkre, csupán az egy százalékos felajánlások és azok az adományok, melyeket híveink eljuttatnak hozzánk. Ebből tartjuk fent ezt a hatalmas intézményhálózatot.

Anyagilag a legnagyobb kihívást a gyermek-és ifjúságvédelmi szakszolgálat jelenti, mely tavaly közel 50 millió forintos hiányt termelt. – A normatíva nem fedezi a költségeket, az otthonok gazdaságtalanul működnek – fogalmazott a püspök. A közoktatás pedig a legnagyobb terület: több milliárd forinttal gazdálkodik az egyházmegye évente. Az iskolák esetében kapnak ugyan állami támogatást, fejlesztésekre, beruházásokra azonban ebből semmi nem jut. Sőt: az étkezést sem fedezi teljes egészében ez az összeg. – Több mint 9500 gyerek jár ezekbe az óvodákba, általános-és középiskolákba. Az ételek minősége sem megfelelő, de a szükségesnél jóval kevesebb lehetőségünk van karitatív étkeztetésre is. Éppen ezért már saját konyha létrehozásán is gondolkodunk, mely azonban szintén hatalmas beruházás.

Az említett részlegeket az egyházmegyén belül külön működtetik, így azok gazdaságilag nem keverednek. Mivel az adományokat azonban nem célzottan, területenként várják, egy év elteltével közösen döntenek majd azok felhasználásáról.


Korábban írtuk:
Támogatja az OTP Bank a Szeged-Csanádi Egyházmegye közszolgálati tevékenységét, az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a csongrádi megyeszékhelyen.

Windheim József, a bank dél-alföldi régióért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, az egyházmegye közszolgálati tevékenysége, illetve karitász szervezetének munkája teljes egészében illeszkedik a pénzintézet stratégiai céljaihoz, társadalmi szerepéhez.

Kiss-Rigó László püspök elmondta, az egyházmegye mint "élő közösség" komoly közszolgálati tevékenységet végez.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. sikan 2013. május 03. 22:58
  „9. Alexus 2013.05.03. 07:03 7.:
  "sikan 2013.05.02. 23:22
  Te a tízparancsolatból hányat szegte(É!)l meg redszeresen ?"

  "Redszeresen" fogalmam sincs, de RENDSZERESEN sem sokat! Engem még tisztességes életre neveltek a szüleim is, meg az iskolában is! De ha mégis követtem el valami "bűnt", azzal nem a templomba rohantam, hogy a pap fülébe súgva nyerjek feloldozást valamilyen kiszabott mormogás fejében. Pláne nem hagytam volna, hogy "ördögűzés" címén jól megizéljenek, mint arra volt nem egy történet (valószínűleg nem alaptalanul írt erről Boccacio sem!). De semmiképp nem álltam volna fel bűnös lélekkel a szószékre hinteni a parasztvakító szöveget, ahogy egyes csuhások teszik!”
 • 27. rózsakert 2013. május 03. 20:41
  „22. pachakuti 2013.05.03. 17:31

  az aprópénz amit írt , a pécsi egyházmegyénél sok száz millás a visszaélés......stb-stb.”
 • 26. rózsakert 2013. május 03. 20:39
  „16. Alexus 2013.05.03. 12:28

  Olvasson már utána, hogy PL: a mussolinitől kapott sok-sok pénzből mit is vettek?????

  segítek - például London belvárosának egy része az övék nem kis bérleti díjakkal stb-stb.”
 • 25. rózsakert 2013. május 03. 20:36
  „19. TUTI 2013.05.03. 13:22

  ez a baj, :TUDOM NAGYON JÓL, HOGY A FEKETÉN MÁR NEHÉZ FOLTOT EJTENI----a lényeg: tisztelem a naívságát !

  20. rika10 2013.05.03. 14:33

  látom már írták...de 100 azaz 100 milla volt AZ ÖN-ÉN ADÓMBÓL!!!”
 • 24. TUTI 2013. május 03. 18:32
  „tucat-tucat! :) :) :)

  Ezek az emberek konkrétan próbalnak segitnei, konkrét embereknek!
  Nem csak bölcselkednek a semmiről, mint te! DE persze ez is jobb annál,
  mintha falat néznéd!

  Te tudsz magyarul! Egészen jól beszélsz még!
  CSak igy tovább!
  HAJRA MAGYAROK!”
 • 23. tucat 2013. május 03. 17:57
  „20. rika10
  Mondhatnám, hogy én is hányok Öntől, de a kör sokkal tágabb: általában attól a mentalitástól érzek csillapíthatatlan émelygést, amely Fél-Ázsiában teljesen általános: zsigerből, csuklóból, erőből ítélkezik mind, akkor is, ha fogalma sincs, miről van szó.
  Egy frászt van kedvem ehhez, de mivel ketten is nyüszítenek az értetlenségtől, megpróbálom leköszönésképpen a lehető legpontosabban lefordítani azokat a szövegeket, amelyeket Önök - Tutival - meg sem próbáltak megérteni, s utána, jólneveltség ide vagy oda, a kínzó hányingert elkerülendő, az esetleges megszólításokra sem reagálok, mert régóta semmi keresnivalóm sincs errefelé, nem is tudom, mi a jó fenében reménykedtem olyanok körében, akiknek az álszenteskedés, az eklampsziás félrebeszélés és az előítéletek határozzák meg az öntudatukat és az életüket, beleértve minden, akár közlekedési mozdulatukat is, amelynek szintén beszédes a statisztikája, de ilyen jogalkotással a háttérben ezen sincs mit csodálkozni. Szóval, fent, mint lent, ez egy ilyen ország, a feje búbjától a lába végéig: remekül ért saját maga módszeres "szívatásához" és kizsigereléséhez. Sok sikert hozzá, ha ez teszi boldoggá Önöket!

  Akkor hát a szövegek:

  2. tucat 2013.05.02. 19:59
  ("All elementary public services...")
  "Minden alapvető közszolgáltatást az államnak kellene biztosítania, és ezeknek normális esetben nem szabadna semmiféle egyéb szervezet jótékonyságától függniük, akkor sem, ha néhányuk segítséget nyújt a szakmai szolgáltatások ellátásában. Ezért világos, hogy ez is sokkal inkább a keresztény lobbi hatalmáról és befolyásáról szól, mint a felelősségről, miközben a szegényedő lakosság egyre kiszolgáltatottabb az egyház irgalmának.
  Elég rövid? Remélem."

  6. tucat 2013.05.02. 22:20
  (A hozzászólásból nyilván semmit sem értő, ezért továbbra is makacsul a jótékonyságot száműző államra példát követelő Tutinak szólt: "I am afraid you have serious difficulties...")
  "Attól tartok, komoly nehézségei vannak annak a megértésével kapcsolatban, hogy mi a különbség a két fogalom között: jótékonyság és állami közszolgáltatás (a jótékonyság önkéntes segítségnyújtás egy civil, vagy egyéb, nem hivatalban lévő szervezet részéről, míg az állami közszolgáltatás kötelező támogatás a polgárok számára, amelyet a törvények garantálnak, és így ezek a társadalom szociális érzékenységének és az intellektuális fejlettségének a mutatói is).
  Hadd javasoljam hát, hogy próbálja ezt újragondolni, ahelyett, hogy kötözködik velem.
  Jó éjt!"

  Megpróbálhattam volna az utóbbi hónapok bejegyzéseit más nyelveken is beírni, de sajnos nem minden karaktert ismernek fel és engedélyeznek a magyar szerverek, ez is jellemző erre az országra. Másfelől, szerintem legalábbis, elfogadhatóan beszélek magyarul, s ha e nyelven nem ment a megértés, csak hányinger lett belőle, akkor kár is a fáradságért, vívják csak tovább a szabadságharcukat a világgal -
  in your hurted-proud and splended isolation.
  Ria! Ria! All above! Only God could save this nation.
  When your king puts on his hat,
  the whole world is scared to death...

  Ég Önökkel!

  (21. csonakos
  A számok is fontosak, de ha csak azokba temetkezik, messze elkerülheti a figyelmét a lényeg. Ne hagyja, hogy így legyen!
  Vigyázzon magára! Legyen éber, küzdjön, de óvja magát is!)”
 • 22. pachakuti 2013. május 03. 17:31
  „Börtönbüntetést kapott a győri egyházmegye könyvelője : 2013, május 3 - 14:04

  A helyi egyházmegye volt főszámvevőjét három, egykori beosztottját, a könyvelőt két év börtönbüntetésre ítélte pénteken első fokon, nem jogerősen a Győri Ítélőtábla.

  Tóth György egykori főszámvevőt társtettesként, folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, míg Herold Lászlónét társtettesként, folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és orgazdaság miatt mondták ki bűnösnek. A volt könyvelő büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható.
  A volt főszámvevőnek emellett 16,7, a könyvelőnek 38,3 millió forintot kell megfizetnie a Győri Egyházmegyének.
  MTI”
 • 21. csonakos 2013. május 03. 15:51
  „20. rika10 2013.05.03. 14:33
  A számokkal csak pontosan! Százmilla volt az amit adott! Most meg hiányzik! Amire adta az meg nem szaporodik és ki tudja hol van az a pénz?”
 • 20. rika10 2013. május 03. 14:33
  „Kiss-Rigó László tavaly 10 milliót adott az Orbán kormánynak. Miért is? Miből is? Kitől is? Na így adakozzatok!!!! Mit avatkozik be a politikába a papság? SIKAN te egy csúcs vagy! Minden sorod igaz és őszinte.
  Ki ez a Tucat? Tucat? Ez olyan, mint az egyszeri ember aki hazajött Amerikából és dicsekedett ő perfekt beszél angolul, mert hogy olvassa a New York "Timest". Na ezért hányok én az ilyen tucat embertől.”
 • 19. TUTI 2013. május 03. 13:22
  „17. rózsakert 2013.05.03. 12:47

  Ha zavar, fogalmam nincs mit irtál. Ha nem zavar, akkor ssincs. :)”
 • 18. macs 2013. május 03. 12:53
  „15. TUTI,
  ez az a bank, melynek vezetője után nyomozás folyt/folyik pénzmosás gyanúja miatt?”
 • 17. rózsakert 2013. május 03. 12:47
  „15. TUTI 2013.05.03. 10:45

  A net erre is jó,nem csak játékra hivatalos gazdasági portálok pontosan tudják, hogy ők-ott mibe és mennyit is fektettek-fektetnek , az igazság ha a köz elé tárulhatna , nagyon meglepődne mindenki ...és itt befejezem.

  AKI KERES TALÁL...EZ A LÉNYEG !”
 • 16. Alexus 2013. május 03. 12:28
  „14. rózsakert 2013.05.03. 09:56

  Van igazsag abban amit mondasz. De kerlek ne feledd a regi muemlek epuleteket amik egyfelol a kulturank es tortenelmunk reszei masfelol turizmus vegett penzts is hoznak.

  Az idealis nyilvan az lenne, ha teljes mertekben a kozosseg tartana el az egyhazat olyan szinten amilyen szinten szeretnek/tudjak/igenylik.”
 • 15. TUTI 2013. május 03. 10:45
  „Vmi arányérzék legalább! :)

  azért egy picit álljunk már meg , tudott, hogy a vatikáni banknak , materiális javakban annyi pénze van, hogy európa adósságát ki tudná fizetni , ezért is nevettem jókat , amikor a volt pápa adakozásra szólított fel!!!!!!!!!!

  Ja, az európai adósságot, a vatikáni bank ki tudja fizetni....ja, ja :) :) :)”
 • 14. rózsakert 2013. május 03. 09:56
  „12. Alexus 2013.05.03. 09:06

  AZ ÉN ADÓMBÓL semmilyen egyházat ne támogassanak sehol, tartsák el önmaguk.”
 • 13. rózsakert 2013. május 03. 09:55
  „12. Alexus 2013.05.03. 09:06

  Pontosan, egyetértünk,de a kettő azért egy picit összefügg.

  a 100 millás felajánlás az alapba legalábbis nem felejtős !AZ IS KÖZPÉNZ-ADÓBÓL VALÓ VOLT !”
 • 12. Alexus 2013. május 03. 09:06
  „11. rózsakert 2013.05.03. 08:34

  Hagyjuk mar a Vatikant a csodaba. Itt a Szeged-Csanadi egyhazmegyerol van szo.

  Aki nem akar adni, az max nem ad.”
 • 11. rózsakert 2013. május 03. 08:34
  „9. Alexus 2013.05.03. 07:03
  7. sikan 2013.05.02. 23:22

  Te a tízparancsolatból hányat szegtel meg redszeresen ?

  azért egy picit álljunk már meg , tudott, hogy a vatikáni banknak , materiális javakban annyi pénze van, hogy európa adósságát ki tudná fizetni , ezért is nevettem jókat , amikor a volt pápa adakozásra szólított fel!!!!!!!!!!

  ugyanazt a bibliát, amelyet emberek alkottak saját érdekeik szerint -ahány egyház-felekezet annyiféle értelmezés ,már ez önmagában is vicces , ha hitelességről beszélünk.

  az internet korában pontosan látni, hogy a vatikáni történet hogyan is alakult, hogy a hatalomért milyen undormány bűncselekmények láncolatát tudták elkövetni , úgy, hogy kéretik ezen intézményről és amait képvisel a helyén értelmezni és minősíteni ,mert attól, hogy az adómányok 20%-t szétosztja a 80%-t lenyúlja---az arányt pontosan nem tudom, de gondolom a naGYobb rész a bürokrácia berkeiben landol....ez egy vélemény, vitatkozni nem fogok a tények--MELYEK MINDENKI SZÁMÁRA LÁTHATÓK ÉS ELÉRHETŐK!!!!---MAGUKÉRT BESZÉLNEK !”
 • 10. deszki 2013. május 03. 08:05
  „Elment a lóvé az államadósság alapba? A piár az piár...
  Majd a Sándo fillérek segítenek”
 • 9. Alexus 2013. május 03. 07:03
  „7. sikan 2013.05.02. 23:22

  Te a tízparancsolatból hányat szegtel meg redszeresen ?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélegeztetik a MASZK-ot

18 millió forintos támogatást ítélt meg a szakmai kuratórium Szeged befogadó színházát, a régi zsinagógát működtető MASZK Egyesületnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázatán. Tovább olvasom