Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tanyát mentettek a fiatalok

Bordány - Az összeomlástól mentett meg egy régi bordányi tanyát a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség. Sikeresen pályáztak felújítására, az épületben hamarosan helytörténeti kiállítás nyílik.
A Bordányban működő Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség sikeresen pályázott a nagyközség Mező dűlő 64. szám alatti tanyájának teljes körű felújítására: az épület az összedőlés határán volt, a tető folyamatosan beázott, leszakadozott a mennyezet, kilyukadt a fal, és a kemence is veszélybe került.

– Leader-pályázaton százszázalékos támogatással nyertünk 12 millió forintot a tanya felújítására, ahol egy helytörténeti kiállítást hozunk létre. Kívülről már elkészült, a takarításban és pakolásban külföldi diák önkéntesek is részt vettek, akik csereprogramban töltöttek néhány hetet Bordányban. A tornác és a kemence is régi fényében tündököl, korabeli konyhabútort, fényképeket és néhány apróbb berendezési tárgyat is kaptunk már. Van egy olyan 50-es évekbeli fénykép, ami pont ezen a tanyán készült, és egy lánykikérés pillanatát örökíti meg – mondta Juhász Anikó, az ifjúsági szövetség elnöke.

A fiatalok a bordányi Vadgesztenye ifjúsági szálláshellyel működnek majd együtt: a Bordányba látogató turistáknak a régi tanya meglátogatása lehet az egyik programjuk. Az épület mellett egy korabeli konyhakertet terveznek létrehozni, és az akkori állattenyésztés bemutatásának sem látják akadályát. A tanyát a tervek szerint szeptemberben nyitják meg az érdeklődők előtt.

Halad a régi tanya felújítása, helytörténeti kiállításnak ad majd helyet. Fotó: DM
Halad a régi tanya felújítása, helytörténeti kiállításnak ad majd helyet. Fotó: DM

A fiatalok a tanya további berendezéséhez a településen lakók segítségét kérik: bútorokat, használati tárgyakat keresnek. A falvédőktől az evőeszközökön át a szódásüvegig minden tárgy érdekes lehet. Jól jöhet egy régi talicska, faláda is, hiszen a tanyához zöldségespince is tartozik. Korabeli fotókat is várnak, amelyeket digitalizálás után visszaadnak. A tárgyakon feltüntetik, melyik családnak köszönheti a falu a kiállítási darabot. A felajánlásokat a faluházban várják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette a földre az RTL mikrofonját Balog Szegeden

A reklámadót kiötlő kormányzat és az RTL Klub háborújának újabb csatáját láthattuk? Ha igen, akkor a miniszter elvitte a show-t. Tovább olvasom