Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tavaly 19,8, idén viszont már 23,2 méteres rétest nyújtottak

Mórahalom – A II. Dél-Alföldi Rétesfesztivál és Kalácsünnep szervezői kitettek magukért: 23,2 méteres, szórt almás rétest készítettek. A rétesvonattal sütött édesség eladásából származó bevételt jótékony célokra ajánlották fel.
Az evős, ivós fesztiválok előnye, hogy napsütés híján is lehet őket élvezni. Valami hasonlóra gondolhattak a VIII. Homokháti Sokadalomra kilátogatók, hiszen a július eleji 20 fok és az eső lógó lába miatt inkább kora tavaszira, mintsem a nyár közepire hasonlított az időjárás. A háromnapos dínomdánom pénteki nyitásán megmérettettek a rétesutca árusai – készítettek sós, édes, húsos, mákos, de még almás és túrós, valamint meggyes rétest is. Szombaton a kóstoló-vásáron túl 10 csapat különleges édes-sós valamint almás réteseket sütött, egymással versenyezve a dicső címért. A zsűrit Kovács Lázár, Magyarország celebszakácsa vezette.

Rétesrekord Mórahalmon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A tavalyi 19,8 méteres rekordrétes után idén még hosszabbat, 23,2 méterest nyújtottak a győri Arabona nyugdíjasklub és az Antik rétes csapat tagjai. Az eredetileg 22 méteresre tervezett édesség az asztalról is lelógott, így újabb asztalokat beállítva sikerült elérni a rekord méretet. – 12 kiló lisztből meglesz a 20 méter – fogadkozott a kezdetekkor Kovács Lászlóné Ilona, a győriek vezetője. Elárulta, a pihentetés után a közel három méteres tésztát addig nyújtják, amíg hártya vékonyságú nem lesz. Az Ilonka néni vezette csapat betartotta ígéretét, bő fél óra alatt az asztal széléig húzták a rétest. A női sportot – a hat résztvevőből csak Lajos „lógott ki" a sorból – ámulva figyelték a mórahalmiak. – Hatvanféle rétest lehet kóstolni, itt bizony nincs sorban állás. És a rétes sem fogy el – mondta a vasárnap esti Republic koncert előtt Elekes Zoltán, a fesztivál szervezője.

Rétesrekord Mórahalmon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Míg az asszonyok és Lajos a tésztát nyújtották, megpróbáltuk ellesni a technikát. A lisztből és vízből, kevés sóból gyúrt tésztát zsírral addig dolgozták, amíg el nem vált az edénytől. Mindössze 15 perc pihentetés után nekiláttak a kihúzásnak – alig 2–3 centikre felemelve lassan nyújtották az almás rétes alapját. A sütés is különlegességszámba ment, ugyanis egy vonattal pirították készre a 23,2 méteres rétest. A rétesenként 200 forintos kikiáltási árból származó bevételt a Gyermekszívek gyógyulásáért alapítvány javára ajánlották fel.

Olvasóink írták

  • 1. lamatic 2011. július 04. 08:28
    „Grat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti pályázat Szegeden

Szeged - Változatos megyéink az Európai Unióban címmel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium… Tovább olvasom