Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Tilos lesz a gömbakvárium, a rövid lánc

Szeged - Már beszedték a polcokról, vagy csak növénytelepítésre javasolják a kisállat-kereskedők a gömbakváriumot, miután egy kormányrendelet szabályozza a kedvtelésből tartott állatok tartását. Július 1-jétől a kutyákat sem lehet majd 4 méternél rövidebb láncon tartani.
Máris eleget tettek a hódmezővásárhelyi kisállat-kereskedők annak a nemrégiben megjelent kormányrendeletnek, amely a kedvtelésből tartott állatok tartását és forgalmazását szabályozza. E szerint július 1-jétől tilos lesz gömb alakú akváriumban halat, illetve kör alakú kalitkában gerinces állatot tartani. A helyi kereskedők vagy megszüntették az eddig az aranyhalakhoz ajánlott gömbakváriumok árusítását, vagy csupán növények telepítésére ajánlják.

Hegyi Ferenc vásárhelyi kisállat-kereskedő szerint botorság megtiltani a gömbakvárium használatát. – 40 éve mindenki gömb alakú akváriumban tartja az aranyhalait, s azoknak ez nem okoz semmiféle károsodást. Ugyanúgy úszkálnak benne, mint a szögletesben – mondta a vásárhelyi kisállat-kereskedő, aki azonnal be is mutatta, vizet töltött a legnagyobb gömbakváriumba, majd beleengedett két aranyhalat. Azok éppen úgy viselkedtek, mint előzőleg a négyszögletesben.

Gömbakvárium egy kisállat-kereskedésben. Már csak növénytelepítésre ajánlják. Fotó: Schmidt Andrea
Gömbakvárium egy kisállat-kereskedésben. Már csak növénytelepítésre ajánlják.
Fotó: Schmidt Andrea

A rendelet szerint július 1-jétől a kutyákat sem lehet majd 4 méternél rövidebb láncon, pórázon és 10 négyzetméternél kisebb területen tartani. Bővíz Ottília, a szegedi Tappancs Alapítvány menhelyvezetője szerint azonban egyáltalán nem volna szabad láncra kötni az ebeket. A menhelyvezető úgy látja, hogy ha majd szigorúan ellenőrzik a rendelet betartását, akkor a jelenleginél még több kutyát tesznek majd ki az emberek az utcára.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. flexsnake 2010. március 25. 15:07
  „42. semmi köze a szervkereskedelemnek az állatvédelemhez. Én meg fel vagyok háborodva hogy az emberek fizetést kapnak amíg vannak állatok amik kóborolnak, na ennek is kb ennyi köze van egymáshoz.
  Az aranyhal memóriájára mondták azt hogy pár másodperces egy kísérletben nem hajtotta végre a feladatát, ebből arra következtettek hogy akkor nem is emlékszik.... a hal nem kutya, nem hozza vissza a botot, nem fogod tanítani sem. Ez nem azt jelenti hogy a hal nem okos, vagy hogy nem tud dolgokat megcsinálni. A hal ritkán tesz értelmetlen dolgokat, eszik, párosodik. letompul akváriumban. Azért szokták telerakni a ,,kalitkáját" mindenféle dekorral hogy jól érezze magát. A gömbalakú akváriumban felborul a tájékozódási képessége, a közeli tárgyak tompák és groteszkek lesznek belülről nézve, kínzás számára.”
 • 43. CID 2010. március 24. 22:43
  „41. hozzászólás seawasp 2010.03.24. 09:41

  Ez elég szar duma. A pontyok általában nem kristálytiszta hegyi patakokban élnek, tehát nem a vizuális tapasztalataik alapján utasítják el a horog kukorica kombinációt, a boyli azért sikeres, mert mire az öreg potykák észreveszik a turpisságot, a madzagra felfűzött és lenyelt csali után kötött horog már beakadt. :)
  Ennek persze semmi köze a gömb akváriumhoz.
  Az, hogy a halaknak milyen a memóriájuk, kevesen tudnak érdemben hozzászólni, tapasztalat hiányában. Csányi Vilmos írásait azért érdemes lenne elolvasni. <moderálva”
 • 42. Luckylaci 2010. március 24. 18:41
  „Flexy,Sea,megkövetlek benneteket,nem az okoskodás volt a célom,nem is az ujjamból szoptam ki amit írtam,a neten olvastam valahol.(Sajnos nem tudom hol,mert belinkelném,de nem is fontos)Igazából azt szerettem volna kihozni mindebből,hogy (továbbra is szem előtt tartva az állatok jogait) ameddig a világon gyerekeket adnak el a szerveikért,háborúznak az olajért,szennyezzük,pusztítjuk a földet,az ivóvizet,a levegőt,ameddig a mai magyarországon emberek fagyhatnak meg az utcán ,kisnyugdíjasok kutyapárizsit esznek......addig egyes minisztériumokban,egyes emberek NEM KIS fizetésért ráérnek ilyen fontos rendeleteket alkotni és foglalkozni a hatályba léptetésükről!!!!! Mégegyszer hangsúlyozom,a gondolat jogos,és tennünk kell az állatok jobb körülmények közti tartásáért! De azért emberek,álljunk meg egy gondolatra.....”
 • 41. seawasp 2010. március 24. 09:41
  „40.flexsnake

  ,,Egy réérős tudósokból álló csoport hosszas kísérletekkel bizonyította,hogy a halak emlékezete 2 max 4 másodperc!!"

  Ehhez a horgászati tudásommal annyit tennék, ez így nem igaz! Már azért sem, mert pl. a pontyfogók egyre rafináltabb csalikat dobnak be - pl. vékony szálra kötik a csalit(boyli), ami meg a horoghoz van eszkábálva! -, mert a vén pontyok jól ismerik a hagyományos kukorica-horog képet!
  Ehhez társul pl. a sügérek ,,tudása", ahol az egész csapatot ki lehet fogni - csapatban élnek -, mert a mohóságukat nem tudják halésszel felül értékelni!

  Az nem lehetetlen, az akváriumban életet kezdő kishalak butulása arányos a természetes vizek tudásától, mert az akváriumban nincs sügér, süllő, csuka, és harcsa, ami gondolkodásra késztetné az üveg kalitkában úszkáló "szerencséseket"!
  A halaknál is szerencse dolga, hova dobja le a gólya? :-D”
 • 40. flexsnake 2010. március 24. 08:14
  „35.
  ,,Egy réérős tudósokból álló csoport hosszas kísérletekkel bizonyította,hogy a halak emlékezete 2 max 4 másodperc!!"

  Kár hogy erre rácáfol az az apró tény hogy a halak felismerik társaikat és emlékeznek rájuk, vagyis a pármásodperces marhaság nem állja meg a helyét. Egy pisztráng pontosan tudja merre van az ívóhelye. Akkor is fogja tudni ha a világ másik végén rakod le. A halak nem térképeznek meg nem olvasnak, ahogy a madarak sem.”
 • 39. flexsnake 2010. március 24. 08:10
  „,,40 éve mindenki gömb alakú akváriumban tartja az aranyhalait, s azoknak ez nem okoz semmiféle károsodást."
  VAnnak börtönök is, ha ablaktalan cellába rakják az elítéltet reggel ugyanúgy ott lesz mint az ablakosban.
  A kereskedőnek külön gratulálok hozzá hogy égeti magát. A halak térérzékelése változik a gömbakváriumban, a halak is érző lények, de gondolom semmi kifogása ellene hogy fejébe húzza valaki az akváriumát és víz alatt tartsa. Biztos ugyanúgy fog lélegezni kedves ,,kereskedő".”
 • 38. CID 2010. március 23. 22:42
  „Egyébként, ha valaki nem érti, miért tiltják a gömbakváriumot, az húzzon a fejére egyet és hordja pár napig.
  Fogtündér : remélem csak poénkodtál és nem vagy annyira ......, hogy a kikötést kevered a sétáltatással.”
 • 37. fogtündér 2010. március 23. 21:09
  „Akkor kutya sétéltatás előtt mérjem le a pórázom?Idióták!!!Kik hozták ezeket a hülye rendeleteket?”
 • 36. Grétari 2010. március 23. 19:57
  „Mi emberek is elég rövid pórázon vagyunk fogva,ez bezzeg nem olyan fontos.”
 • 35. Luckylaci 2010. március 23. 17:12
  „Az addig rendben is van,hogy védjük az állatok jogait,ez így is helyes!Hiszen,ha a saját kedvtelésünkre tartjuk őket,biztosítsuk is egyben az életükhöz szükséges alapfeltételeket!De....ez a gömbmizéria,több mint nevetséges. Ha a mozgásukhoz elegendő teret biztosítottuk,akkor mi a probléma?Miért nem mindegy a forma? A hal csöppnyi agya,a gerincvelővel együtt gyakorlatilag olyan vegetatív idegrendszer,amely a mozgást,táplálkozást és fajfentartást hivatott szabályozni.Egy réérős tudósokból álló csoport hosszas kísérletekkel bizonyította,hogy a halak emlékezete 2 max 4 másodperc!!!Aztán nem emlékszik tovább. Akkor honnan tudná,hogy az az akvárium mitől gömb vagy,hogy mi az a depresszió? Vicc az egész,......ismét rajtunk röhög a világ!”
 • 34. lidocain 2010. március 23. 11:30
  „Bármennyire is hülyén hangzik a gömbakvárium a torzitás miatt nem jó a halaknak akik ugyanolyan érző lények mint bármely más élőlény és belepusztul a stresszbe egy idő után,a kutya láncon tartásáról nem is beszélve.
  De tényleg nevetséges ilyen törvényeket hozni egy olyan országban ahol egy 18 évét pár hónap hiján betöltő lény,akit embernek nem lehet nevezni,megussza büntetés nélkül,mivel még túl fiatal hozzá,hogy a tettének súlyát felmérje,hogy a kismacskát meggyilkolni,elevenen megnyúzni,a szemeit kiszurkálni az nem szép dolog.

  És tényleg nem lehet ilyen esetben felhozni sem a gyerekeket,sem a hajléktalanokat,hiszen az állatok,főleg a házi kedvencként tartottak életük végéig függenek az embertől minden tekintetben.”
 • 33. seawasp 2010. március 23. 11:16
  „32. kerik

  Ne félj majd kitalálják, két lakáskulcs kell, és abból az egyik a hivatalnál! Albérlő lehetsz, a saját házadban! :-(”
 • 32. kerik 2010. március 23. 11:08
  „Nekem is van gömb akváriumom is és ebben Betta splendens-t tartok, amit egyébként egy 10*10 cm-es kockákban tartanak a kereskedésben.Úgy gondolom a Bettám jobban érzi magát az én 5 l-es gömbömben, mint a 10*10-es kockában.
  És tényleg!Ki a fene ellenőrzi majd, hogy miben tartom a halakat?:)”
 • 31. seawasp 2010. március 23. 11:03
  „22.olmosnyomdasz 2010.03.22. 19:12

  Nem mese ez kedves Uram, hanem az életből szedett igazság!
  A helikópéter oldali kukucskálása ellen építészetileg kötelező védelem van, mert olyan országban, ahol a trópusi viszonyokhoz mérik a házakat, külön előírás gondozza, az oldalfalak alufóliás szigetélését! Faváz, kívül egy sor kisméretű tégla hosszában - futósor, szakmailag! -, és a farácson belül, meg 10mm-s gipszlap! Ennyi elég, ahol a tél olyan, mint Uramék fele a legmelegebb vénasszonyok nyara nevezetű! :-D

  Arra megkérem Uramat, tegyen maga elő egy négyzetes dobozt, és a doboz tetejét nyissa ki! Most, hajoljon a doboz főlé, és igazolva látja az így látott teljes kilátást, amire kíváncsi lehet az illetékes!
  A ,,ruszkájá" elvtársnál ezek a tartófalak téglából vannak, mert attól is tart, ha fajtársa kukucskál! Az meg elbírja az ólmot! Amibe került neki a mennyezete - $ 4 milla -, azért 10 házat vehetne felénk!

  Aztán, mi lenne az a szóhasználat, amit nem tud elolvasni a moderátor? :-D”
 • 30. mattil 2010. március 23. 10:52
  „Ez a mindenütt bevették már a kereskedőka gömbakváriumot azért hülyeség, mert szinte az összes barkácsáruház tele van ilyesmikkel, sőt egyikben még eksön is van gömbakváriumból ha jól láttam.”
 • 29. velemenynyilvanito 2010. március 23. 09:57
  „megint szivatjak a magyarokat hahaha,minden hol lehet kapni gombakvariumot csak majd magyarorszagon nem.ezt is meg szivtak mint a lazmerot ugyan ugy lehet kapni barhol csak az orszagba nem.mennyire hiszekeny egyugyu magyar es meg meg ra jon a hatalomert valo civakodas,na ezt szivja az orszag jo par eve.erre meg csak az eu parlamnetbe csak rohognek.hagy szivassuk meg jobban oket.”
 • 28. Bond 2010. március 23. 08:05
  „Ne hitegessük magunkat, a kutya láncon tartása is brutális kegyetlenség. Aki nem hiszi, köttesse oda magát 10 évre valakivel. A különbség az lesz, hogy a kutya még 10 év múlva is próbálja szeretni a gazdáját, az odakötött emberről ezt valahogy nehezen tudom elképzelni.

  Könnyű elhitetni magunkkal, hogy a kutya ott a láncon berendezési tárgy, nem érző lény. Néha még a nyakörv is belenő szerencsétlenbe, mert tényleg egy simogatást nem kap évekig. Az ilyeneket tényleg odakötném a helyére, meglátnák hogy milyen hosszú idő tud lenni így egyetlen nap is.”
 • 27. CID 2010. március 22. 22:12
  „Hegyi Ferenc "úrnak" meg felhívnám becses figyelmét, hogy nem tartja mindenki gömbakváriumban az aranyhalait. (már normálisabbjai )”
 • 26. CID 2010. március 22. 22:09
  „A gömb alakú akváriumot még megértem, na de a kör alakú kalitkát, nem tudom melyik sárga cédulás találta ki, és milyen káros élettani hatással van, mondjuk egy papagájra ?”
 • 25. nyomdasz63 2010. március 22. 21:27
  „Javaslom,hogy Júji.1-től legyen cenzúrázva /egyszerűen vágják ki!/a rendőrakadémia sorozat bizonyos epizódjai az aranyhalakra való tekintettel !”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíbic, pálmafa és halak a címerekben

Szeged - Állati jó címerei vannak a Csongrád megyei településeknek: kígyó, bíbic, hal és számtalan… Tovább olvasom