Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Tiltakoznak a sándorfalviak az építményadó ellen

Hatezerötszáz forint helyett több százezres, vagy akár milliós nagyságrendű adó – ez vár idén a sándorfalvi vállalkozókra. A bevezetett építményadó – azt mondják – tönkreteheti a helybeli cégeket. De a lakosok is fel vannak háborodva az új sarc miatt: mintegy 2500 aláírás gyűlt össze.
Százhuszonhárom hitelesített aláírásgyűjtő ívet – nagyjából 2500 aláírást – adott át tegnap Sándorfalva aljegyzőjének Dudás Zoltán. A népi kezdeményezés azért indult el, mert a városban bevezették az építményadót.

– Azzal a követeléssel, hogy töröljék el, vagy hogy az összegét csökkentsék, nem lehet lakossági mozgalmat indítani, így az aláírók azt kérik, hogy a képviselő-testület tárgyalja újra az új adónem mértékét, arányosítsák, és vegyék figyelembe az érintettek fizetőképességét – mondta el az aláírásgyűjtést elindító jobbikos megyei alelnök, aki hangsúlyozta, magánemberként akciózik.

Csak minden második lakos vallott

Török Éva aljegyző az aláírások átvétele után arról tájékoztatott, hogy a tegnapi határidőig a lakosság fele adta be ingatlanadó-bevallását. Mint emlékeztetett, törvény szól arról, hogy ennek elmulasztása miatt 200-tól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki. Hozzátette: az aláírásoktól függetlenül február 14-ére összehívták a képviselő-testületet, ahol a beérkezett bevallásokat értékelve tárgyalnak a témáról – akár az adó mérsékléséről is. Ezt korábban Kakas Béla polgármester is lehetségesnek tartotta. Lapunknak azt mondta: a központi elvonások miatt volt szükség az építményadóra, amelyet igazságosabbnak tart, mintha megemelték volna az eddig kirótt kommunális adót.
  
Az ellenzői szerint az építményadó ellehetetleníti a vállalkozásokat. A négyzetméterenként kivetett 750 forint ugyanis feltételezi, hogy minél nagyobb egy építmény, annál nagyobb a bevétele. – Úgy gondolom, a pár négyzetméteren működő fogorvos nagyságrendekkel több bevételhez jut, mint én az autószerelő műhelyemből – jegyezte meg Dudás Zoltán, aki szerint az iparűzési adóval kellett volna arányosítani a kivetett adót, de legalábbis maximálni kellett volna a mértékét. Így ugyanis van olyan vállalkozás, amelynek milliós nagyságrendben kell fizetnie.
Gémes József eddig a családtagok hat adóbevallása után 39 ezer forintot fizetett évente. A mélyhűtött termékeket forgalmazó cég vezetőjének mostantól félmillió forintot kell fizetnie, vállalkozását több mint 400 ezer forinttal adóztatták meg.

– Más városokban támogatják a vállalkozásokat, itt pedig ellehetetlenítik – fogalmazott a cégvezető, aki már most látja: egy vagy két emberét el kell bocsátani 15 dolgozója közül, hogy ezt ki tudja gazdálkodni. – A kommunális adó igazságosabb volt, hiszen gazdag és szegény is egyformán az ebből épült járdán jár. De hogy bizonyos rétegnek odavágjanak ilyen terhet, többéves munkájukat tönkretéve – nem is értem ezt az egészet.Kósa Lajos az eddigi adó több mint százszorosát fizeti mostantól, közel ezer négyzetméteres műhelycsarnokát ráadásul épp most készül bővíteni. – Amikor beadtuk a pályázatot, még nem tudtuk, hogy ez lesz, súlyos százezreket jelent majd plusz kiadásként, ha elkészül – panaszkodott. Mint mondta, a fémmegmunkáláshoz muszáj ilyen nagy térben dolgozniuk. – Az a baj ezzel az adóval, hogy akkor is be kell fizetni, ha a vállalkozásnak semmi bevétele nincs. Ez borzasztó pszichológiai nyomás, hiszen emiatt tönkre is mehet a cég.

A tegnap átadott aláírásgyűjtő ívekkel a tiltakozóknak egy céljuk van: nyomást gyakorolni a képviselő testületre, hogy 2014-ben már ne legyen ingatlanadó Sándorfalván. Illetve más megyei városban sem. – Az a gyanúnk, hogy ez egy teszt. Ha itt le lehet ezt nyomni a lakosság torkán, máshol is megcsinálják – fogalmazott Dudás Zoltán.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. kormoska 2013. február 03. 22:31
  „Azért dobták be az ingatlanadót mert egy könnyen bevezethető,kis költségvetéssel behajtható,ráadásul önbevalláson alapul!
  A NÖVEKVŐ KORMÁNYZATI-KÖZPONTI ELVONÁSOK miatt szükség van rá,mert különben előbb-utóbb nem lenne polgármesteri hivatal,szemétszállítás,iskolai menza,közvilágítás..., stb.Tudom ez sarkosan hangzik,de hasonló leépülésre számíthatnának a lakók.

  Szándékosan állapítottak meg magas 750ft/m2-es adót a vállalkozásoknak,hogyha óriási tiltakozás lesz legyen miből nagylelkűen engedniük!
  Nem szórakozásból vezették be,hanem gazdasági kényszerből és sajnos pont a Sándorfalvához hasonló kistelepülések kényszerülnek rá először.Egyre több településen fognak hasonló"kisadókat"bevezetni.
  Ne legyen igazam.....”
 • 36. Domonics 2013. február 02. 18:59
  „a közös lépések határozzák meg a következményeket, nem az acsarkodás. Egyéni véleményét, ha az nem simul bele a közakaratba, akkor inkább magamnak tartom meg, kivéve ha irányítani szeretnék. A KÖZÖSSÉGNEK tud csak ereje lenni, az egyénnek csak próbálkozása. Február 14.-én, d.u.2 !! órakor közmeghallgatás. Vajon Valentin -napi kedvesség a korai időpont??”
 • 35. Cápion 2013. február 02. 17:50
  „Kérem ne , kérem ne csinálja . ne rekeszen ki.. Igazából az önnel a probléma ,hogy mindent mindenkinél jobban tud és ezért meg sem hallja a többi ember gondolatát , miért kell egyből kirekesztésről meg efféle dolgokról beszélni. Ez egy olyan cikk ami arról szól ,hogy Sándorfalván a kedves testület hozott egy irreális döntést a lakossággal szemben és ön arról értekezik és idézem " amikor a buszmegállóban az arcom telefújják füsttel, a hanyagul eldobott cigarettacsikk kiégeti a ruhámat és senki sem érti miről beszélek. " de egy akárhogyan is eldobott cigerettacsikk ,hogyan égeti ki a ruháját ? esetleg ráült ?? vagy önre dobták ? meg ,hogy a busz megállóban Önre fúják a füstöt és nem szól érte , mi Ön egy csöndes Őrült aki magába folyt mindent és a hasonló oldalakon éli ki az önben megbúvó agressziót .

  u.i: kérem ne reagáljon arra amit írok mert az az Ön szegénységi bizonyítványa ! mert a gondolatom oda vezet ,hogy bosszantsam Önt semmi más! és kérem a továbbiakban a témával kapcsolatban írjon ne az Önben megbúvó elégedetlenség és düh szóljon magából . További szép napot .. és ígérem ellátom azok a fránya cigeretta-csikkek baját...”
 • 34. gesztenyeg 2013. február 02. 12:17
  „Kedves "Cápion"!

  És lám hozzászólásaim ismét rávilágítottak egy szociológiai problémára, amely ezek szerint társadalmunkat jellemzik. A törvénytisztelő ember a deviáns, a semmirekellő és a társadalomból kirekesztendő... Kedves "Cápion", bár az Ön gondolata nem tudom hová vezet, de csak így tovább.”
 • 33. Cápion 2013. február 02. 11:59
  „Kedves Gesztenye , ezek szerint Ön egy totális rendőr államot szeretne ahol mindenki mindent betart és a szabálysértőket egyből rács-mögé dugják illetve megbüntetik ,hogy a gatya szakadna le róluk. Nem szeretem az ennyire képmutató embereket akik magukat tökéletesen törvénytisztelő és hibátlan és jól nevelt embernek tartják magukat. Higgye el ön sem tökéletes !! Nem kell kioktatni másokat , kérem szálljon magába és gondolkozzon el azon hogyha önt a hozzászólásai miatt többen is támadják akkor nem lehet ,hogy önben van a hiba ? és lám ha valakit zavar a másik ember bizonyos viselkedése , esetleg gondolata , lehet szépen emberi hangon is szólni felkérni ,hogy ne csinálja , ezért kérem hagyja abba az okoskodást ... mert többeket zavar !!!”
 • 32. klj-54 2013. február 01. 20:05
  „Értem én, hogy egyesek utálják Szeged várost.
  De könyörgöm, legalább fogalmazni tanulnának meg!”
 • 31. Domonics 2013. február 01. 17:37
  „http://www.facebook.com/SandorfalviakAzIngatlanadoEllen?ref=hl”
 • 30. gesztenyeg 2013. február 01. 17:10
  „Kedves "Imola 11"!

  Az Ön által hivatkozott szabálytalan értesítés ellenére az adókat meg kell fizetni és jelen esetben az azok megállapításához szükséges bevallást be kell nyújtani. A bevallás benyújtása nem anyagi jellegű kérdés, azt a legszerényebb körülmények között élők is megtehetik. (Hivatkozhatnék itt akár az ebösszeírásra, amelyben tudomásom szerint kötelezettségének szintén a lakosság töredéke tett eleget. Tisztelet azoknak, akik ezt megtették.)

  Az adó mértéke és annak megfizetése más kérdés. Azt egyetlen szóval nem mondtam, hogy a 6500,- Ft-ról a többszörösére történő adóemeléssel egyetértek. Pusztán a szankciók elmaradásával az adónem gyakorlatilag "becsületkasszává" válhat, a jogkövetők terhére. Gondolom ebben egyetértünk.

  Engedje meg továbbá, hogy ne kezeljem hurrá optimizmussal azt, ha az Önkormányzat az építményadóból olyan "csekélységekre" költ, mint a bevallást be nem nyújtók tértivevényes levélben történő felszólítása arra, hogy bevallási kötelezettségüket teljesítsék.

  Az arcomba füstöt fújókat, és a csikket elhajigálókat pedig attól függetlenül, hogy Ön így gondolja nem szólítanám fel, mivel úgy gondolom, hogy erre is vannak szabályok, amelyeket megfelelően kellene érvényesíteni. (Mellesleg van olyan település, ahol ezt meg is teszik.) Tapasztalatom az, hogy amennyiben valakit felnőtté válásáig nem tudtak megnevelni, az már megfelelő szankciók nélkül nem is fog sikerülni.”
 • 29. Imola11 2013. február 01. 16:36
  „Tisztelt "gesztenyeg"!

  Sorait olvasva, bár sajnálom, de nem bírom ki, hogy ne reagáljak! Nos, nézzük csak azokat a jogszabályokat...ha Ön esetlegesen valóban a "magban" tartózkodik/dolgozik és az "elnyomottak" közé tartozik már érthető is lenne hatalmas védelmi beszéde, de kérném Önt mielőtt jogszabályok betartásával illetve betartatásával vagdalózna nézzünk csak kicsit mélyebbre!
  A sándorfalvai vezetőség és a jogszabályok illetve törvények jelenleg köszönő viszonyban sincsenek. Nem szeretnék konkrét tényeket leírni, de csurran csöppen itt egy kis "finomság" ! ... csak egy eset...

  A gépjárműadóval kapcsolatosan "szétszórt" levelek...
  Kedves "gesztenyeg" csak arra kérném Önt nézze meg, ezt az egy témát, járjon utána,hogy hogyan kézbesítették a leveleket a lakosoknak - és hogy a jogszabály mit ír elő a kézbesítéssel kapcsolatban-
  Nézze meg a levélben feltüntetett jogszabályt...menjen picit tovább nézze meg mit írnak még a jogszabályok- mit is KELL tartalmaznia egy foglalási jegyzőkönyvnek...felhívnám figyelmét a kell szóra (hiszen a jogszabály ezt is előírja)...és akkor ezek után meg lehet nézni, hogy valójában mit tartalmaztak ezek a foglalási jegyzőkönyvek!

  Arról nem is beszélve, hogy a bevalláshoz szükséges dokumentumok kitöltése és értelmezése igen sok lakosnak okozott problémát, ami azért volt mert nem történt megfelelő tájékoztatás. A mai napig kérdéses témákat vetett fel az adóbevallás....és az önkormányzati dolgozok egy ugyanazon kérdésre - két teljesen különböző választ adtak a lakosoknak- úgy gondolom ismételten nem a dolgozók hibája, hanem a vezetőség hiányos tájékoztatása volt a gond. "Pénz kell - gyorsan nem érünk rá vacakolni" stílus az alapvető probléma. És a kommunikáció hiánya..és ha már itt tartok....

  ha megfogad egy magamfajta egyszerű, jogszabályokat és törvényeket betartó embertől: Ha zavarja Önt, hogy eldobják az emberek a csikket az utcán vagy hogy Önre fújják a cigaretta füstjét hát szóljon nekik emberi hangon, kérje meg Őket hogy ne tegyék! Emberek vagyunk, szóból értünk ha mindezt emberi hangon és stílusban közlik velünk!
  Gúnyosan kinevetik, mert Ön betartja szabályokat? - ha Ön foglalkozik ezzel, attól csak maga lesz "szegényebb", minden bizonnyal olyan emberek teszik akik nem így élnek!
  Kellemetlen önnek mindez..hiszen Ön befizeti az adót és mindezt mindig időben teszi meg! - Kedves gesztenyeg úgy gondolom sokak nevében mondhatom, hogy irigykedünk Önre, mert Önnek nem okoz gondot az e mértékű adó befizetése.
  További szép napot Önnek!”
 • 28. gesztenyeg 2013. február 01. 15:28
  „Tisztelt "juliskamariska"!

  Elnézést, hogy letegeztem.

  Szó nincs arról, hogy hasznot kívánnék húzni más büntetéséből, de a jelenlegi jogszabályok szerint a bevallást január 15-ig kellett volna megtenni, tehát az Önkormányzat a január 31-i határidő módosítással is "kegyet" gyakorolt.

  Úgy gondolom, hogy a büntetés, amelynek mértéke a cikkben egyébként tévesen szerepel nem a haszon húzása és az ingatlanadó mértéke miatt fontos, hanem azért,mert egyesek kis hazánkban és sajnos kis településünkön is úgy gondolják, hogy a jogszabályok nem vonatkoznak rájuk...és itt nem az idős emberekre gondolok.

  Lassan kellemetlenül érzem magam, amikor a buszmegállóban az arcom telefújják füsttel, a hanyagul eldobott cigarettacsikk kiégeti a ruhámat és senki sem érti miről beszélek. Elég kellemetlen amikor az emberek gúnyosan röhögnek rajtam, mert valamit szabályosan teszek (pl: időben benyújtom a bevallásom és befizetem az adómat, stb.)

  Szerintem fentiek miatt lényeges egy jogszabály betartásának, betartatásának érvényt szerezni, természetesen ha máshogy nem megy megfelelő szankciók útján.

  Egyébként, ha a benyújtott bevallásokból statisztikát készítenének gyanítom, nem a magatehetetlen, illetve idős emberek nem nyújtották be azt.

  Még egyszer elnézést, hogy letegeztem, de sajnos magamból indultam ki és emiatt - mint rendszeres internethasználó - nem gondoltam, hogy akár etikailag, akár a fórum szabályainak nem megfelelő hangsúlyt választottam.

  Egyébként ajánlom figyelmébe a következő link 1. pontját!!!!

  http://www.mlbe.hu/netikett.htm

  Üdvözlettel:

  gesztenyeg”
 • 27. juliskamariska 2013. február 01. 15:09
  „Köszönöm débé! 25.
  Ez az emberséges hozzáállás.
  Gyanítom, hogy egy képviselő kommentel az elnyomott oldalról :-), kívánom, hogy maradjon is a székében!
  ............de ha tévednék: akkor ilyen mentalítású embereknek kellene beleülnie.”
 • 26. X_Y 2013. február 01. 14:59
  „"Hatezerötszáz forint helyett több százezres, vagy akár milliós nagyságrendű adó - ez vár idén a sándorfalvi vállalkozókra."

  Inkább örülnének hogy ennyivel is hozzájárulhatnak a Nemzeti Együttbűnözés Rendszeréhez :)”
 • 25. débé 2013. február 01. 14:28
  „Kedves gesztenyeg 2013.02.01. 12:39!
  Sajnos nagyon sok idős ember nem adta le az adóbevallást.
  Karácsony előtt hozta a "postás" az adóbevalláshoz szükséges papírokat, amiről az egyik legfontosabb dolog maradt le, a dátum, ameddig leadható a bevallás. Ugyan a helyi havi lapban januárban megjelent a 01.31-ei határidő. De ez, azért még sem annyira hivatalos,főleg ha figyelembe vesszük, hogy elég sokan olvasás nélkül kidobják, ezt a közpénzből finanszírozott lapot.
  Egy kis karácsonyi köszöntő polgármesterünktől, az ingatlanadó bevezetése után nyilatkozta: /Kisbíró,2012.december/
  "Ez az év városunk számára is - ahogyan az egész nemzet életében - komoly változásokat hozott. Van, aminek már látjuk eredményét, és vannak döntések, melyek jövőbeni hatásaira, következményeire még várnunk kell.
  Érezhetően nagy a teher mindannyiunk vállán: a gazdasági problémák egyre jobban elérték az egyes családokat, egyéneket is.
  Egyetlen megoldást látok - és ebben őszintén hiszek is: összefogással képesek vagyunk elviselni a nehézségeket. Ha nem hagyjuk leszakadni a magáról gondoskodni nem tudót, ha odaadjuk a számunkra már felesleges
  dolgokat a nélkülözőknek, ha közösen viseljük a közösségünkre nehezedő terheket - valamennyiünknek könnyebbé válik az élete."”
 • 24. juliskamariska 2013. február 01. 14:27
  „21.23.

  1. én készítettem bevallást, hogy mások miért nem nem tudom.
  2. én nem szeretnék mások kárából, még ha azt Ők okozták maguknak...még akkor sem....hasznot húzni
  3. nem vagyok csendben maradó típus, és nem áll módomban anyagilag támogatni embertársaimat...sajnos
  4. azoknak az embereknek akikre nem vonatkoznak szabályok, gondolják Ők, és szabályokat/törvényeket alkotnak, azoknak nagyon nehéz szabályokat betartatni másokkal, mert nem tisztelik Őket, ugyanis nincs miért.
  5. engedelmével: csak barátokkal tegeződöm, és nincs az a fórum ahol ezt megteszem...de azért csak nyugodtan kezeljen le, tegezzen le, utasítson rendre/ helyre, ettől még nem lesz álmatlan éjszakám...de Önnek sem kevesebb fizetnivalója. Ez van. Remélem megfeleltem minden szavára, a legnagyobb tisztelettel.”
 • 23. gesztenyeg 2013. február 01. 14:07
  „Kedves "juliskamariska"!

  Ha nem "emberbaráti" kijelentés a bírság alkalmazása, akkor hogyan szorítanád rá a szabályokat be nem tartókat a szabályok betartására, vagy esetleg csendben maradnál és fizetnél helyettük?”
 • 22. 3ikutas 2013. február 01. 14:04
  „DoboI.
  Annyiban sántít az állításod,hogy Szegeden is ugyan azok a szépészeti fejlesztések történtek többek között mint Sándorfalván, csak azt ezerrel kritizálod mert szoci PM., sándorfalván meg fideszes, az persze úgy jó. Nem kellene kettős mércét alkalmazni, mert így teljesen hiteltelenné válik.”
 • 21. gesztenyeg 2013. február 01. 14:02
  „Kedves "juliskamariska"!

  Azzal szemben aki sz...t a bevallásra nem hiszem, hogy "emberbaráti" kijelentéseket kellene használni.”
 • 20. juliskamariska 2013. február 01. 13:47
  „17. Imola11 Kedves Imola11.

  Beszéljünk csak a munkalehetőségekről, jó hogy említi: hány helyi lakos és hány máshonnan ideutazó dolgozik csak a polgármesteri hivatalban? iskolában? ovódában...stb...stb....stb Hogy is van ez? Nincs ezekre az állásokra szakképzett helyi lakos? Hát dehogynem, sok ilyen ember van itt pl. munka nélkül akár jelenleg is. A hivatalnak lám lám megéri még utazási költséggel együtt is.

  Ez miért is van így? Vezetői önvédelem (na nekem nem vezetőm ez a sikertelen és mindenhol mindenben megbukott ember): fejleszteni kell az érdektelenséget a hivatalokban a "város" életében zajló dolgok iránt, és csak rágjuk a törvényt, rágjuk a papírt....aztán hazamegyünk egy másik faluba/városba.......egy vállrándítással elintézve az aznapi kellemetlenséget....és nincs pletyka, nincs szóbeszéd a hivatali élet visszásságairól.
  Alig átlátszó és rendkívül primitív taktika, mert tessék elhinni: kibújik a szög a zsákból,,,meg kutyából nem lesz szalonna...és még sorolhatnám a remek magyar közmondásokat.
  Egy nagyon dühös ember egyszer megpiszkálja a dombot, összedől a vár,,,,,,és nem lehet tudni ki marad a romok alatt.
  De nem ám! Úgy hogy barátocskáim ott a döntéshozók között: semmi ok a nyugalomra!
  19.komment: nem túl emberbarát kijelentés az, hogy a saját terheket mások büntetésével kell csökkenteni, arról nem is beszélve,hogy ez kivitelezhetetlen.”
 • 19. gesztenyeg 2013. február 01. 12:39
  „Kedves "débé"!

  Hasonlóan hozzám Te is jogkövetően jártál el, és benyújtottad a bevallást...de mi lesz azzal, aki nem?

  Amennyiben az Önkormányzat korrekten járna el akkor azokat akik a bevallást nem nyújtották be megbírságolná. Erre többek között amiatt is szükség lenne, mert a bírságok elmaradásával gyakorlatilag azon emberek érzik magukat baleknak, akik vették a fáradtságot a bevallás benyújtására. Nem beszélve arról, hogy a bírságok összegének hatására azonnal lehetne is mérsékelni az adó mértékét.”
 • 18. tormaz 2013. február 01. 12:12
  „Kedves DoboI.

  Sándorfalva gigászi fejlődése az utóbbi 10 évben a következők voltak:

  1./Általános iskola bővítése
  2./Buszpályaudvar
  3./Önkormányzat előtti területek díszburkolása (óriási tömegigény mutatkozott rá, a város többi területén esős időben nyakig lehet a sárban járni, mivel nincsenek járdák, utak)
  4./Önkormányzati épület energia ellátásának átalakítása.
  5./Bányató vásárlás és strand kialakítás? (ez úgy kellett a városnak, mint egy falatkenyér)
  6./Az erdőben díszburkolatos sétány kialakítás ( ezt a nagyfokú hülyeséget, aki kitalálta és természetesen azokat akik jóváhagyták, a közvagyon, azaz a mi befizetett adónk herdálásáért Bíróság elé kellene állítani. 1 hét alatt a világítás tönkretéve, elhordva. A fák gyökereitől a díszburkolat már több helyen megemelkedett, mi lesz ebből 1-2 év múlva.)
  A emlékezetből ennél több fejlődést nem tudnék felidézni (ámbár biztos van, csak olyan ,,látványos" és "hasznos" volt, hogy nem emlékszem rá.

  Ezen gigászi fejlődésnek köszönhetően 1.600.000.000,- Ft adóságot sikerült a Polgármesternek és a Közgyűlésnek összelapátolni ( ez kb. 10 évnyi ingatlanadó befizetés)!

  Ui: eszembe jutott még egy nagyon fontos: műfüves focipálya, melyet a sándorfalvi gyerekek csak bérleti díj ellenében vehetnek igénybe! (hurrrrá ez is nagyon kellett)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félárván az anyjukat is majdnem elveszítették

Néhány hónap alatt kilátástalanná vált Börcsök Erika és két lánya élete, de barátok és az idős nagymama összefogásával életük legnehezebb időszakán is átlendültek. Tovább olvasom