Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Tíz ˝medvekölyköt˝ nevel Robár János

Szeged - A Tápén élő Robár János 12 éve tenyészt komondorokat – legnagyobb kutyája 90 kilós. A hatalmas állatokkal több nemzetközi versenyt is megnyert.
Robár János tápéi otthona kertjében őshonos magyar kutyákat tenyészt. A hatalmas komondorok akkorák, mint a kisebb medvék, és olyan játékosak, mint a gyerekek.

Tíz ˝medvekölyköt˝ nevel Robár János. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Ősi magyar pásztorkutya

A komondor az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta, amelyet a legrégebben tenyésztettek ki, 1454-ben már voltak róla feljegyzések. A második világháborúban a komondorpopuláció ugyanúgy nagy veszteségeket szenvedett el, mint a kuvaszok, az ellenséges katonák egyszerűen agyonlőtték a házőrzőket. Utána viszont megváltozott a tenyésztés iránya: míg korábban az ősi értékek megőrzésére helyezték a hangsúlyt, később az esztétikai megjelenés is fontos lett. A szőrzet egyre inkább szalagossá, zsinórossá vált, eltűnt a krémszínű árnyalat, és nagyobb testűek lettek a komondorok. De ezzel együtt nem tűntek el a fajta ősi jó tulajdonságai, a karakánság, bátorság, hűség és méltóságteljesség.

– A legnagyobb közülük 90 kilogrammos – mondja a férfi, miközben a Zsandár nevű eb a mellkasára ugrik. János nem veszti el egyensúlyát, azt mondja, kutyája pontosan tudja, mit bír még el a gazdi. A férfi 2000-ben kezdett komondortenyésztéssel foglalkozni. Azóta számos hazai és külföldi versenyt megnyert, a serlegek, kupák, érmek alig férnek el a házban. Jelenleg is a jövőre esedékes világkiállításra készül. Legnagyobb büszkesége egy Európa-kiállításon elért első helyezés, még 2008-ból, ahol utóddíjat is kapott. Ilyenkor az egész kutyacsaládot, anyát, apát, gyereket értékeli a zsűri, de csak úgy, ha egy tulajdonban nevelkednek.

Zsandárnak és a 9 másik komondornak a hatalmas kert az otthonuk, a kennelben és itt telnek a hétköznapok. – Ezt másképp nem lehet csinálni, csak szenvedéllyel. Jó adag megszállottság is kell hozzá. Kicsit hasonlít a lótenyésztésre. Anyagilag ugyanis nem éri meg – mosolyog Robár János.

A férfi a tízből négy kutyát szó szerint a haláltól mentett meg. Gazdáik nem törődtek velük, magukra hagyták az ebeket, ő elhozta a portákról az állatokat – Rengeteg a munka velük, a szőrüket sokat kell ápolni, ráadásul elképesztő az étvágyuk – sorolja János.

– A kuvasszal ellentétben a komondor, ha helyesen nevelik, nem akarja a dominanciáját bizonyítani gazdájával szemben. Kimondottan embercentrikus, szeretetét nemcsak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. Ugyanakkor rendkívül megbízható házőrző, több ember kért már tőlünk tanyára is komondort.

Olvasóink írták

 • 15. Queenmargareth 2012. június 13. 14:04
  „Őszintén mondom:Nem kell megijedni egy komondortól. Nagytestű ugyan, de jámbor, de nem is szabad heccelni!”
 • 14. Tűzmadárka 2012. június 13. 06:39
  „Kedves Palmer. A kutyák semmilyen körülmények között, még a ktárt kapu mellett sem tudnak kimenni az utcára, a résnyir nyitotton meg pláne.Egyrészt mert nem fér ki, másrészt, mert az akkor is zárva van. Arrról nem tehetünk, hogy a bozonytalan spicces ember ingerli a kutyákat fajtától függetlenül.”
 • 13. sevenof9 2012. június 13. 03:16
  „Akinek budos a kutyaja,nem erdemli meg. Nekunk ket vizslank van,tehat szorapolasban nem tudjuk felvenni a versenyt,de a magyar fajtak egyre kedveltebbek ideat a nagy tocsan tul is. Nem mellesleg a vizslat itt is elkezdtek univerzalis vadaszkutyakent tekinteni,nemcsak pointerkent. A mienk speciel nyulra vadaszik. Sajnos a nyul sokszor lassabb mint a vizsla:) Amit pedig tobb kutya egyuttes tartasa jelent,az csak az tudja,aki csinalja. Egyszeruen fantasztikus az egyeniseg kifejezodese es a rangletra kialakulasa. Neha tanulhatnank toluk...”
 • 12. Palmer2011 2012. június 12. 23:21
  „Nagyon helyes jószágok, ámde.....Robár úr, esténként nézze már meg legyen szíves, hogy be van-e csukva a kovácsoltvas kapuja az utca felé. Egyszer hazafelé baktattam arra, amikor megláttam, hogy ott vannak a kutyák és a kapu meg nyitva, igaz csak résnyire. Hát a frász kerülgetett még spiccesen is. Előre is köszönöm !”
 • 11. patpat 2012. június 12. 22:03
  „Gratulálok a tenyésztőnek, a magyar fajták sajnos nem elég divatosak, így különösen fontos az ilyen elhivatott emberek munkája. Mi kuvaszt vettünk, épp ilyen "fajtamentő" okból, de szerencsére soha semmilyen agresszív megnyilvánulása nem volt sem a család, sem a látogatóink irányában. Ezt mindenképpen fontosnak tartom hangsúlyozni, mert a kuvaszokról sok negatív tévhit kering, és ez is hozzájárul a cikkben említett II. vh-s, éppen kérlelhetetlen hűségük és bátorságuk miatti példátlan vérveszteség mellett (több ezer kuvaszból néhány tucatra apadt az állomány a háború végére) ahhoz, hogy nagyon megcsappant a számuk. Nálunk 2 kislány játszótársa, mindent eltűr nekik, a hátán lovagolhatnak, minden lépésüket óvó figyelemmel kíséri. Úgyhogy mindenkinek tiszta szívből ajánlom a kuvaszt vagy a komondort, ha kertes háza van, és szeretné magát biztonságban érezni, és szeretne egy hű, melegszívű társat.”
 • 10. Tűzmadárka 2012. június 12. 18:51
  „Köszönjük szépen a gratulációkat! Igyekszünk a tenyészetet fenntartani, a komondor állományt jó minőségű egyedekkel bővíteni.
  Valóban 60 kg körül van a komondor súlya, és a legtöbb felnőtt egyed nálunk is 60-78 kg között mozog.Viszont a marmagassá sem nagyon éri el a 86 cm-rt. Nálunk ilyen is van, Tiszagyöngye Betyár Ciklon.. A 90 kg -os példány is megtekinthető. Ő egy 84 cm marmagasságú 7 éves szuka. Tiszagyöngye Betyár Cibere. Mindketten láthatóak a képeken. Ők nem az átlag komondor, hanem fajtareprezentáns egyedek, amilyenek csak nagyon ritkán születnek. Nekünk szerencsénk volt, és evvel együtt a fajtának is.
  A kutyáknak bizony kutyaszaguk van, a komondornak is komondor szaga. De ha a kutya helye tisztán van tartva, van nagy szabad mozgás tere, és kutyát gondozza az ember, akkor evvel együtt lehet élni. A cikkben foglaltakkal ellentétben nem nehéz a szőrük ápolása, csak rendszeres odafigyelést ígényel, ami nem jelent napi több órát, vagy külön elfoglaltságot. Hozzátartozik a napi életünkhöz.Amikor jön a kutya egy kishízelgésre már az ember automatikusan rendezi is a szőrét, tisztítja a szemét, fülét.
  Az is korrigálásra szorul, hogy sokat esznek. A növekedés kb 1 éves korig minden kutya sokat eszik. Akkor nagyon jó minőségű táplálékra van szüksége minden egyednek. De utána kifejezetten keveset eszik a komondor, sokszor kistestű mozgékony társai ebben felül múlják.”
 • 9. czindi 2012. június 12. 17:07
  „5. ablakok, az emberek is büdösek. ( kérdezd csak meg a kutyákat! ) Ezek szemmel láthatóan tiszták, ápoltak, sok "ember" megirigyelhetné. Valóban van kutyaszag, aki nem szereti, ne szagolja. Csak gratulálok a tenyésztőjének! Egyébként valóban, a kuvasz (és itt általánosságban beszélek!!!) agresszívebb, mint a komondor. A felállás: a puli
  (és társai) voltak a "jelzőkutyák", a kuvaszok a farkasok elleni harcra voltak tartva. A komondorok a "belső" védelmet látták el, közelebb éltek az emberekhez, mint a külterjesebben tartott kuvasz. a kettőjük közti különbség ebből adódik...”
 • 8. tzrtz 2012. június 12. 14:15
  „Nagyon szép kutya, egyszer szeretnék egy ilyet (is), de a 90 kilót nagyon soknak tartom. Mindenhol, ahol néztem, nagytestűnek írják a faját, ami 60 kilóig menő kategória. A komondort ennek megfelelően 50-60 kilósnak írják le. 90 kiló az ennek a másfélszerese, borzalmasan nagy különbség. Még bernáthegyinek is tisztességes volna. Szóval ez elég furcsa. Amúgy gratulálok a kutyákhoz és az eredményekhez.”
 • 7. Queenmargareth 2012. június 12. 13:53
  „5. ablakok 2012.06.12. 12:44 büdősek, mi?:)
  Nem agresszív a kuvasz.
  Nekünk is volt és nyugodt, éber, szeretni való kutyus volt:(
  Szerintem a magyar kutyák nagyon szépek, okosak.”
 • 6. Icelander 2012. június 12. 13:40
  „Jó volt róla olvasni! Egyik nagy kedvenc!!! Sok sikeres évet kívánok hozzájuk! ;-)”
 • 5. ablakok 2012. június 12. 12:44
  „Szenvedéllyel tenyésszék az ilyen nagy kutyákat tanyán, ne faluban. Iszonyatosan büdősek az ilyen nagy kutyák...”
 • 4. bkozma 2012. június 12. 12:39
  „Én is komondor tulaj vagyok, de a cikk utolsó bekezdésében, az nem igaz, hogy a komik, vagy a kuvaszok között agresszivitásban bármelyen különbség lenne. Van jól nevelt és elrontott kutya, ennyi.”
 • 3. hrdflr 2012. június 12. 11:47
  „Komondor: imádom. :)”
 • 2. Lorelei 2012. június 12. 11:05
  „Nagyon aranyosak - és különösen jó volt olvasni, hogy közülük néhány mentett állat!”
 • 1. Queenmargareth 2012. június 12. 08:42
  „:)imádnivalók.
  Egyszer ugrott rám egy ilyen kutyus-fel is döntött, de gyönyörűek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új körforgalom a Szőregi úton

Június 14-én új körforgalom építése kezdődik a Szőregi út és a Thököly utca csomópontjában. Tovább olvasom