Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Tizennyolc éve 14,80 forintos kenyerünk volt

Szeged - Nosztalgiázunk. Tizennyolc évvel ezelőtti árakat hasonlítunk össze a mostaniakkal, de nem azért, hogy fájdítsuk a szívünket, hanem hogy kiderüljön, eltávolodtak-e a keresetek az áraktól, s ha igen, mennyire.
Nosztalgiázunk. Tizennyolc évvel ezelőtti árakat hasonlítunk össze a mostaniakkal, de nem azért, hogy fájdítsuk a szívünket, hanem hogy kiderüljön, eltávolodtak-e a keresetek az áraktól, s ha igen, mennyire. Táblázatunkból kiderül, a földgáz csaknem a huszonötszörösére drágult, míg televíziót ugyanannyiért vehetünk, mint a rendszerváltáskor.

Táblázatunkra rátekintve egy alapigazságot rögtön leszögezhetünk: aki értékálló befektetésként heverőben akarta tárolni a pénzét tizennyolc éven keresztül, az rosszul járt. Hiszen ma is szinte hajszálra ugyanannyiért, vagy olcsóbban vehetünk egy újat, mint 1990-ben, a rendszerváltáskor, vagyis körülbelül 10 ezer forintért.

A tojás ma majdnem tízszer annyiba kerül, mint 18 éve.
Fotó: Karnok Csaba

Az országos bruttó átlagkereset a KSH adatai szerint 1990-ben 13 ezer 446 forint volt, ma 180 ezer 300, a nettónk akkor 10 ezer 108, ma 112 ezer forint. Ezek szerint bruttóban körülbelül a tizennégyszeresét keressük átlagban a tizennyolc évvel ezelőtti jövedelmünknek – nettóban csak 11-szeres a szorzó –, de ez önmagában semmit sem jelent. Az a kérdés ugyanis, mire elég a pénz. Az 1990-es jövedelmünkből vehettünk csaknem 2500 tojást, a mai nettónkból pedig több mint négyezret is kaphatnánk. A rendszerváltás évében közel 300 litert tankolhattunk, ma viszont már több mint 400 liter benzint vehetünk a pénzünkből.


Azt mondhatjuk, akár jól is kijöhetünk ebből az összehasonlításból. Átlagban tízszer annyiba kerül ma minden, mint 1990-ben, sőt a szórakoztatóelektronikai cikkek árcédulái a zuhanórepülést tükrözik. Ha viszont ránézünk az energiaárakra, akkor elmegy a jókedvünk. Csaknem huszonötszörös a különbség az akkori és mostani gáz- és áramárak között.

Még egy érdekesség: 1990-ben nem volt 95-ös oktánszámú benzin, mára pedig eltűnt a 92-es. Az akkori 92-es benzin literjéért egyébként 35,30 forintot, a 98-asért 37,30 forintot fizettünk.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. barracuda 2008. február 18. 19:48
  „Már csak azt nem tudom, hogy a netto 112,000-ft-ot mi szerint állapították meg, mert nem az én minimál bérem alapján az tuti!!!!”
 • 35. c-É 2008. február 17. 01:24
  „Kérdezem Én! 18 évvel ezelőtt mivel volt kevesebb vagy több az ország pénze=úgyananyi volt és mindig lesz.Ezért érthetetlennek tartom e röpke 2-évtized alatt hogy igy feltupirozták az árrakat.Miért is?Mondok egy Pl,:annak idején mondjuk 35 ft-ból lehetett venni egy kiló cukrot,ebben benne volt az előkészület,learatatás,feldolgoztatás,eladás.És most mért nem tudjuk midezt ugyan -ennyiből kihozni.Ez egy örökös körforgásson kéne hogy alapuljon,és nem azon hogy minél jobban" leszijuk az emberek energiáit".Nem is tudom minek van a fönti pop-gárda amikor nem is csinálnak semmit,csak azt amit az imént emlitettem.És ezek után mennyjen el az ember még rájuk szavazni,mennyjen akinek két anyja van.Csak,és csak nekik gyarapodik a Svájci bankszámlájukon a pénzük,senki másnak.”
 • 34. ovis 2008. február 16. 15:10
  „Egyetértek, barátaink Münchenben jó állással már tíz éve gyűjtenek lakásra, de esélytelen még hitelből is. Hajlamos a magyar nép arra, hogy mindennek a rossz oldalát nézze, valamint arra is, hogy mindenért mást hibáztasson. Lehet, hogy nem disznót kellene tartani, hanem megnézni, hogy mire volna igény. Sok embert ismerek, aki pl. szívesen vásárolna bio húst, de csak Pesten lehet kapni. Soha nem lehet kapni megfelelő fűszernövényeket. Jártatok már Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban piacon? Még csak nem is hasonlít a magyar piacra. Panaszkodnak a magyar parasztok, hogy nem bírnak megélni, de meg sem próbálnak gondolkodni, esetleg váltani. Lehet, hogy lenne amire nagyobb a kereslet mint a szétszáradt zellergumóra..”
 • 33. Mil 2008. február 13. 08:22
  „Nem igaz az, hogy nyugaton alacsonyabbak az árak. Én voltam Ausztriában, és direkt figyeltem az árakat. Konkrétan ugyanaz az üdítő, ami itthon vettem a konzervgyári diszkontban, az kint egy Spar áruházban asszem kb a duplája volt ft-ban. Igaz, ez beljebb volt, nem a határ közelében. Romániában meg kb. ugyanolyan árak vannak, mint nálunk, miközben a fizu jóval kisebb.
  Tehát igaz, annyira nem panaszkodhatunk, csak egy a gond: hitelből élünk relatíve jól.”
 • 32. nagypappa 2008. február 13. 04:05
  „Az mellet, ha megnézed az említett volt szocialista országokat, mi még sokkal jobban élünk.
  Ami számomra érthetetlen, Németországban, Ausztriában, lényegesen magasabb bérek mellett lényegesen alacsonyabbak az árak.
  Tehát minél keletebbre megyünk annál magasabbak az árak és alacsonyabbak a bérek.”
 • 31. Mil 2008. február 12. 21:49
  „Az ugyan igaz, hogy nagyon sok embernek nem tudnánk munkát adni sehogy sem, de most az a helyzet, hogy egy alacsonyabb képzettségű embernek egy elmaradottabb régióban egyszerűen nem is éri meg munkát vállalni! Legálisan semmiképp. Egyszerűbb ilyen-olyan segélyeken meg alkalmi, és/vagy fekete munkán eltengődni, még jobban is jár, mintha minimálbérért dolgozna. De még egy képzettebb embernek sem éri meg pl. túlórát vállalnia! Nem éri meg, mert akkor nagyobb lesz az adóalapja, ergo többet fog adózni, a nettoja kb. ugyanott lesz, mintha nem vállalt volna pluszmunkát(ez saját tapasztalat).
  Minél tovább görgetjük a szart magunk alőtt, annál nagyobb lesz később.. Gyurcsányék görgetik még, az tuti.”
 • 30. csanyiv 2008. február 12. 21:22
  „Ez utóbbi elég jó meglátás. Ezen keresztülmentek a lengyelek, a szlovákok és a románok is. Igaz, utóbbiak már Ceausescu alatt kinyögték az államadósság törlesztését, de hozzá is szoktak a nélkülözéshez - ott meg a mostani brutális GDP-növekedés fogja megbillenteni az államháztartási egyensúlyt a belső fogyasztás növekedése miatt felpörgő külkereskedelmi mérleg-hiánnyal... Nálunk az rendben van, cserébe 1% az éves növekedés üteme, ami nyilván nem ad új munkát sok embernek.”
 • 29. Mil 2008. február 12. 19:57
  „Az az igazság, ez az ország rossz utat választott. Egyszer szembe kell nézni egy alapos életszínvonalcsökkenéssel, amit eddig hitelekkel kerültünk el. Egyszerűen ez az ára a versenyképességünknek. Ólcsóbbá kell tenni a termelést, ennek pedig az az ára, hogy meg kell nyírbálni a segélyeket, nyugdíjakat. Persze a dolgozók nem járnának rosszabbul.”
 • 28. nagypappa 2008. február 12. 19:43
  „Az átkosban, tartottam 100 db disznót, két év alatt annyit hozott, hogy felépítettem egy családi házat. Igaz kemény munkával.
  Ma száz disznóval koldusbotra kerülnék.

  Akkor jó volt egy Trabant vagy Wartburg, a Lada szinte elérhetetlen álom volt. Vártunk is rá 8-10 évet, türelemmel. Egy autó 70-110 ezer Ft volt.

  Autót hitelre lizingre vásárolni? Ugyan már, nem is hallottunk ilyet!.
  HA nem volt munkahelyem KMK-ért zaklatott a SZERV!

  MA fizettem be a vállalkozás utáni járadékokat, nem fért bele a 300 ezerbe, könyvelés, Tb 85 ezer, üzletbérlet 150 ezer. Nem említettem az üzemanyagot, áramot, gázt.
  Az óriási rezsi miatt a tevékenységünk nagy részét felfüggesztettük.
  Az áramnál, alapdíjat több mint 30 ezer FT-ot fizetünk, áramfelhasználás alig 400-500 KW. Drága áram. Nem mondjuk fel, várjuk a feltámadást.”
 • 27. Tulok 2008. február 12. 18:45
  „Az összehasonlítás sántít!
  18 éve nem volt olyan szomszédom, aki milliárdokat kereres, és néhány tíz milliót bevall, de százból 98 csak álmodik a 180 eFt nettóról, mert még a villanyszámlájára és a fűtésére sem elegendő a minimálbére. Az ellopot milliárdokból lehet átlagot növelni!
  18 éve szinte mindenkinek volt munkája, aki akarta, hogy legyen!
  Rétegenként vizsgálva, lélekszám tekintetében, nem lenne ilyen szép a statisztika jelenleg (kb a 75%-nak)!
  Különben sem leszek boldogabb, ha a jelzáloghitelektől terhelt lakásomban, rozzant TV készülékemen azt nézem, hogy mások hogyan dőzsőlnek, míg én eszem a Tescos legolcsób ételeket, közben a kifizetlen számlákat nézem át, miután hazajöttem a munkaközvetítőből, ahol hatszázadikként a sorban, fél napot ácsorogva befagyott a s...m!”
 • 26. anonym 2008. február 12. 16:58
  „Melyik az a " szomszéd ország /nem ausztria /vlt szoc. ország amely fényévekre jár előttünk ? Ott nincs szegény v. munkanélküli ? Jó is lenne ez a kapitalizmus, csak a szocializmust visszasírjuk ? !”
 • 25. gazda 2008. február 12. 16:40
  „Az a baj ebben a rohadt országban, hogy rabszolgává teszik az embereket!Ugyanis a nagytöbbségnek nem elég a keresete arra,hogy spóroljon.Az eltett pénzéből vegyen egy lakást,segítse a gyerekeit,vegyen egy autót, vagy egy értékesebb dolgot.Beleüldüzik az embert a kölcsönökbe, onnantól kezdve azt tesznek velünk amit akarnak.Arra törekszenek,hogy ne legyen semmi a tulajdonunkba.
  Régen ha valaki dolgozni akart az dolgozhatott bár mennyit!Tudtak férre tenni!Tudtak lépni egyről a kettőre!
  Én speciel rontottam az átlagot!Nekem még munkám sincs:D
  De van diplomám! Hi-hi”
 • 24. alma 2008. február 12. 16:35
  „A saját vagyonával jól gazdálkodó és a nemzete előrehaladását szem előtt tartó kormány nem így néz ki!
  Ha jól működik az ország akkor jól megy az állampolgároknak, akik gyarapodnak, gyereket vállalnak, dolgoznak és költenek.
  Nem vagyon nyersanyagtermelő ország (a szomszédos országok sem azok) ők mégis már fényévekre vannak!
  Ugyan miért! Mert felelős kormányuk van!
  De van mezőgazdaságunk, van turizmusunk, van ipari termelésünk, és sok lehetőség, amit mind elpuskáztak az elmúlt években!
  Ezért kell elmenni szavazni, hogy olyanok kerüljenek oda akik a mi érdekeinket nézik nem a külfödiét akik felvásárolnak mindent és az egekik emelik az árakat.”
 • 23. bespin 2008. február 12. 15:34
  „Sajnos bele kell a politikát kavarni, hiszen a politikusaink a jogalkotóink is nagyrészben.A jogalkotók alkotják az adótörvényeinket is....Az adótörvényeink pedig majdnem a legkizsákmányolóbbak az EU-n belül...
  Alkalmazott vagyok és van egyéni vállalkozásom is , a pénzem ,ha nem is nagy %-ban,de minden évben icipicivel több.
  Egyre több adóféleséget fizetek és egyre kevesebb pénzem marad.Kik, ha nem a politikusok hozzák ezt létre??

  Az olajjal pedig azt kellene tenni, hogy a nyugati országok Kínával együtt ne vegyenek kőolajat+gázt, mondjuk 2 hétig.
  Nem tudom a sejkek és Putyin mit szólnának hozzá? Tudom, hogy ez lehetetlen, de mégis ....”
 • 22. anonym 2008. február 12. 15:18
  „Ebbe nem lehet sok politikát belekavarni .Az energia árak alakulásának legnagyobb meghatározója a " a világ gazdasága, a piac "A kőolaj árának ingadozása , nem politika függvénye .A kitermelő országok ,válságok stb. PL. ha lezárja a kőolajtermelő ország a hazánkba jövő olajcsapokat ,mehetünk az erdőbe söprögetni . Nem vagyunk energiában gazdag ország !”
 • 21. alma 2008. február 12. 14:51
  „Szerintem nem sopánkodni kellene hanem elgondolkozni azon, hogy mit tehet az ember a jövője érdekében.
  Például 4 évente elmegy szavazni és átgondolja, hogy az élete milyen irányban alakulhat, ha hisz a hazugságoknak!
  Sajnos a politika az életünk mindennapjait irányítja, de van lehetőségünk változtatni!
  Menjenek el szavazni, de előtte gondolkodjanak tisztán!”
 • 20. pipi 2008. február 12. 12:19
  „A párom szakmunkás és többet keres,mint én a diplomámmal.De még így is kevés a rezsire (falun élünk),ezért a párom külföldre ment dolgozni,így megfele a kersete az átlag keresetnek.Még így sem élünk jól,sok a lemondás.Azért vállalkozott a külföldi munkára,mert különben esélyünk sem lenne saját házhoz jutnunk.Most annyit tudunk félretenni,hogy az hitelbeugrónak elég lesz.Ez a mai valóság.A szüleimnek 20 évesen már volt saját lakása és annyit dolgozhattak(hivatalosan minden túlórát,minden pótlékot kifizettek nekik),hogy 5 év alatt visszafizették az egész lakás árát.És nem kellett ennyit kapadozni,hogy egyáltalán hielhez juthassanak.Mellette hétvégenként szórakozni jártak ( a Hungiba :)),mi meg a párommal itt vagyunk huszonévesek és 4 éve sehol sem voltunk!”
 • 19. anonym 2008. február 12. 11:55
  „Akkor mennyi is volt a fizetésünk , meg a nyugdíj ? Arányítsuk a maival! Van ami " arányítva" olcsóbb és van ami drágább ! Pl milyen a termés ,hogy tojnak a tyúkok, energia ára stb ...
  Valóban! Lenne fontosabb dolog is amiről tájékoztathatna bennünket az újság !”
 • 18. macika 2008. február 12. 11:38
  „Sajnos igazat kell adnom Utopia. Sajnálom, hogy a 18 év erre volt elég ennek az országnak. Vajon miért mennek el annyian? Aki marad az meg tűrje mindazt amit vele tasznek. Lehet visszaállok szakinak, és még ingyen szoláium és konditerem is jár hozzá. Se felősség , se megélhetési gondok.”
 • 17. utopia 2008. február 12. 11:19
  „Bocsi a szöveg lemaradt.
  Diplomásból túlképzés van (legtöbb szakon), a mindenkinek diplomát akció viszont hiányt teremtett a jó szakmunkásokban. Nagy részük kiment külföldre,(minta diplomásoknál is). Képzésük a béka feneke alatt van, most próbálnak kapkodni, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő szakmunkásokat tudjanak képezni.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenzamegelőzés Csongrád megyében

Szeged - Csongrád megyében is nagyon sokan betegedtek meg az influenza miatt az utóbbi hetekben. Aki az ágyban fekve utánaszámolna, meggyőződhetne róla: a megelőzés jóval olcsóbb. Tovább olvasom