Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tízszer többet fizet, aki szippantat

Szeged - Februártól 120 helyett 1200 forintos köbméterenkénti környezetvédelmi díjat fizetnek azok a háztulajdonosok, akik nem csatlakoztak az utcájukban kiépült szennyvízelvezető rendszerre.
2004 óta azok az ingatlantulajdonosok, akik nem kötöttek rá az utcájukban kiépült szennyvízcsatornára, talajterhelési díjat fizetnek. Februártól a köbméterenkénti 120 forintos környezetvédelmi adó tízszeresére, 1200 forintra nőtt.

Aki a meglévő csatorna helyett emésztőt használ, 120 helyett 1200 forint talajterhelési díjat kell fizetnie a szennyvíz köbmétere után. A szerző felvétele
Aki a meglévő csatorna helyett emésztőt használ, 120 helyett 1200 forint talajterhelési díjat kell fizetnie a szennyvíz köbmétere után. A szerző felvétele


Az elmúlt évtizedekben a terebélyesedő szegedi csatornahálózat ellenére sok ingatlantulajdonos döntött úgy: inkább emésztőben gyűjti, majd elszállíttatja szennyvizét, a drágának talált bekötés és csatornadíj helyett talajterhelési díjat fizet. Információnk szerint Baktó egy részén, de Petőfitelep vagy éppen az alsóvárosi Hattyas, illetve a Palánkai utcában is találhatunk emésztőgödrös házakat. Szegeden közel 300, főként idősek lakta ingatlant érint a díjemelés.

Bekötésről egyeztetnek

Az esetleges könnyítési megoldásokról, lehetőségekről folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal – tudtuk meg a Szegedi Vízmű Zrt.-től. Hozzátették: az érintett lakossági fogyasztóknak meghatározott feltételek esetén az önkormányzat a bekötési díjnak akár felét is elengedheti. – A Szegedi Vízmű Zrt. úgy véli, hogy környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve mindenképpen hasznos és szükséges lépés ösztönözni a fogyasztókat a csatornarendszerre való rákötésre. A  díjemelés lehetne mértékletesebb, ugyanakkor úgy  valószínűleg kevésbé  érné el a célját – közölték, kiegészítve: lehetőségeikhez mérten igyekeznek megkönnyíteni az ügyintézést.

– Nem hallottam a tízszeres díjról – szörnyülködött egy Palánkai utcai asszony, amikor ajtót nyitott. Elmondta, a gyermekeié a ház, majd ők eldöntik, hogy a megemelkedett díjat fizetik, vagy rákötnek a ház előtt futó csatornára. Az utcában élő Kiss Géza hozzátette, a 80-as évek második felében aki tehette, csatornáztatott.

Sokaknak megfizethetetlen a tervezési, kiépítési költség. Alsóvároson, a Hattyas utcában él Kiss Zoltán. – 2006-ban terveztük a rákötést, az akkor kialkudott 200 ezer forintos díjat viszont sokalltuk. Havonta 5–6 köbméter vizet fogyasztunk, ennek tükrében évente legfeljebb 40 ezer forinttal nő a kiadásunk – mondta gyors fejszámolás után az alsóvárosi férfi. Hozzátette: érhetetlen számára, hogy az egy méterre lévő utcai bekötés kiépítésén mi kerül több százezer forintba. – Félévente szippantatunk, amiért 10–20 ezer forintot fizetünk. Egyelőre nincs pénzünk, hogy csatlakozzunk a hálózatra – summázta Kiss Zoltán.

– A környezetterhelési díjat évente egyszer, adóként kell megfizetni. A díjemelés először a 2013-as bevallásban érvényesül, ami jövő év március 31-én lesz esedékes – közölte Végh Ferenc, az Adóiroda vezetője. Hozzátette: a vízműtől kapott információk alapján az adóiroda ellenőrzi a bevallások tartalmát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. purgator 2012. március 03. 10:25
  „Senkiben sem merült fel a gondolat, hogy a cirkusz lényege a franciáknak elkótyavetyélt víz és csatornahálózat ürügyén besrófolható minél több fizetségre megy? Ébresztő! Előtte hogy működött elviselhető költségekkel?”
 • 21. badó 2012. március 01. 11:43
  „már megbocsáss, de túl van komplikálva ez a szennyvízkérdés. mindenki szippant így- úgy ( tartályautóba vagy saját földjén kiengedi ). nem létkérdés ez , csak a globalizáció vívmánya. ma meg az emberek a létükért küzdenek. ha a csatorna bevezetésére nincs pénzük, akkor az emelt összegű vízdíjat ( 10 szeres !!!!! ) hogy tudnák kifizetni. egyértelmű, hogy előbb - utóbb ki fogják kapcsolni a vizet náluk. nyomdasz63- nak igaza van. meg kell találni mindenkinek a saját alternatív megoldását.”
 • 20. jq 2012. március 01. 09:50
  „Badó!

  Valóban nem biztos, hogy szennyez, de ha soha senki nem vizsgálta (mondjuk egy engedélyezési eljárás során) akkor nem is tudjuk meg. Ha pl. vízmű védőterületén csinálja, akkor te se örülnél neki. Hallottam olyan laktanyáról, ahol kitalálták, hogy majd disznót tartanak, éa azzal javítják az ellátmányt. Pechükre olyan helyen csinálták, ahol a trágylé igen gyorsan leért a kútjuk vizébe, így aztán volt nagy sorbanállás a budin, hogy finoman fejezzem ki magam

  A földedre vitethetsz szennyvizet, szennyvíziszapot, csak engedély kell hozzá. Akinek van ilyen gondja, szerintem örömmel vinné a földedre, fizetné az engedélyezést is. Érdeklődj a szennyvíztisztítóknál, hátha ráharapnak”
 • 19. klj-54 2012. február 29. 19:06
  „@7. szunyi
  Elvi kérdés (És persze jogi, PTK!), hogy az fizessen aki fogyaszt.
  Ha én bejelentkezem lakcímkártyával és személyivel, banki számlaszámmal akkor ne a kifogást keressék, hanem fogadjonak el fizetőnek!
  Kifogásnak bármit lehet felhozni azt is amiket te elő rángattál!
  Személyes jelenlétet pedig tévedésből se várjon el egyik cég sem vidéki lányaimtól.”
 • 18. nyomdasz63 2012. február 29. 18:52
  „Konkrétan érdekelve vagyok az ügyben. Anno Édesapámat nem tudták "megvezetni",nem köttetett rá a csatornára. Mivel három éve,hogy "elment"-én vagyok a tulaj. Talajterhelési adót fizettem,az aknát egy gyerekkori cimbora szippantotta-feketén.
  Nyitott szemmel járok,így számítottam erre a lépésre. A múlt héten hasonló cikk volt,akkor Kecskemétről, a Bácsvízről.
  A(általában szélsőséges)véleményemet a szolgáltató(k)most nem közölném...inkább a konkrét gondolatokat a megoldásra.
  -Beállok a "sorba",jó pénzért beköttetem...és fizetem a horror összeget.
  -Hivatalosan,számlával szippantatok,annyit,amennyi a bejövő éves fogyasztásom,és nem kell semennyit fizetnem.
  -Lemondom a szolgáltatást,kijelentkezem hivatalosan az ingatlanból,és...
  ***megegyezek a kert alatt a szomszéddal,tőle veszek vizet,besegítek a csatornadíjába.
  ***a bekötési díjból(bőven futi)feketén fúratok 55m-re,+házi vízmű+bevizsgálás+szűrőrendszer.
  A köbméterenkénti 1200 ft-ot biztos nem fogom fizetni!”
 • 17. Zuzmák 2012. február 29. 18:36
  „Én nagyon szivesen csatlakoznék a csatornára ha lenne kiépitve hálozat,mivel ez nem megoldott az utcában marad a szippantás kéthavonta 12000 ért...ez sem olcsóbb...”
 • 16. tótkomlósi 2012. február 29. 15:54
  „11. papika56 2012.02.29. 13:24

  Majd fognak kötelezni a bekötésre, mint nálunk is, 260 ezerért, meg a bekötési díjért!
  És nem tehetsz ellene semmit, mert kényszer belépő leszel, ha megvan a többség! Tehát, ha tetszik, ha nem fizetsz! Van miből? Kit érdekel, kell és kész.”
 • 15. Mike3 2012. február 29. 14:04
  „aszongyák egy szabálytalan méretű emésztő megoldja ezeket a gondokat :)”
 • 14. kumisz 2012. február 29. 13:47
  „Nem kell annyit zabálni és akkor a végtermék is kevesebb:DD Kormányunk már megint az egészségünket védi.”
 • 13. badó 2012. február 29. 13:32
  „"illegálisan szikkasztja a szennyvizet." - attól hogy törvénytelen, még nem biztos, hogy szennyez is. évszázadok óta működött, csakhát van nekünk sok ÁNTSZ- es alkalmazottunk, aki rájött, hogy " mérgezzük " a talajt. én meg drága pénzem veszem a marhatrágyát a szántómra.”
 • 12. badó 2012. február 29. 13:27
  „Én meg fúratnék egy kutat 40 ezerért, ráköttetném a ház vízvezetékrendszerét, aztán mehetnének a csatornájukkal...ez nyílt terror.”
 • 11. papika56 2012. február 29. 13:24
  „Nagyon jó a csatorna --HA kitudod fizetni ! Mert pl. Szegeden : alapdíj: 451.-, vízdíj: 5325.- SZENNYVÍZ :11520.- vízterhelési díj :73 .- EZ összesen : 17 369.- / 2 hó ??????????????
  Makón nincs csatorna még , én nem is szeretnék ! kb. bekötés :250 000.- + majd ilyen vízdíjjak !!!!
  nekem van 3 db derítőm, mindd mellett 1--1 tuja , ami elszívja a vizet, 2 évente szippantatok 3600.- / alkalom , számla nélkül !!! mert még sohasem kaptam !
  Köszönöm NEM kérek a csatornából !!!!”
 • 10. jq 2012. február 29. 12:35
  „Kedves tótkomlósi!

  Azért, mert a szennyvizet már nem lehet csak úgy szerteszéjjel locsolgatni, ásott kútba belevezetni a szomszédok nagy örömére, vagy egyéb tréfás (és járványveszélyes) módon megszabadulni tőle”
 • 9. jq 2012. február 29. 12:32
  „Kiss Zoltánnak 30-36 m3-es aknája van (5-6 m3 havonta x 6 hónap)? Ha nem, akkor illegálisan szikkasztja a szennyvizet. Nyilatkozás előtt nem árt gondolkodni, mert még baj lehet belőle...”
 • 8. tótkomlósi 2012. február 29. 12:28
  „Én csak azt nem értem, hogy miért kötelező rákötni?????

  Ha nekem nincs bekötve a villany, a gáz meg a telefon, akkor is fizetnem kell, meg köteleznek a bekötésére?”
 • 7. szunyi 2012. február 29. 11:50
  „klj54

  Miért nem köt szerződést a lányod, te meg fizetsz?
  Tudod az öcsém sogórának a lányának a szomszédjának van egy kocsija.
  Megvennéd tölem?
  Vagy a szolgáltató menjen be az anykönyvi hivatalba, kérdezze le az adatokat, hogy te tényleg az apa vagy, és nem tagadtak ki és nem vagy illegális házfoglaló?
  Tudod ha bárki bemehetne, hogy én megrendelem a szolgáltatásukat, igaz nem én vagyok a tulaj (pl. 3 helyről áramot) akkor te mint tulaj fizethetnél az összesnek! Vagy pedig buknák a pert, mert nem a tulajjal szerződtek hanem egy csalóval.”
 • 6. eljensokaszeged 2012. február 29. 10:34
  „ja, ha van számlája... olyanból sok van :)”
 • 5. heró 2012. február 29. 10:23
  „1. nyomdasz63!
  Ez így már érthetőbb! Elengedhetetlen lenne a pontos fogalmazás, mielőtt egy-két ember szívrohamot kap!!!”
 • 4. klj-54 2012. február 29. 10:04
  „Naszóval ez egy oka annak, hogy valaki kutat fúrjon, fúrasson.
  Annak ugyanis senki nem fogja mérni a fogyasztását.
  Nem kellene ennyire éhesnek lenni az államnak és valóban csak a valós költségeket, de nem a luxus kiadásokat kellene csak a víz árába beépíteni.
  Lenne még javaslatom.
  Sok a kinnlévősége a vízműnek és a távhőnek, melynek ők is az okai!
  Mire gondolok?
  Lakásom elvi okokból (lakás maffia) eleve a lányaim nevére lett íratva.
  De emiatt sem a szegedi vízmű sem a távhő nem köt velem szerződést a fogyasztásról!
  Én fizetnék de NEM LEHET!
  Megoldom, van bank amin keresztül utalok.
  De tessék már mondani, ha nem kötnek velem szerződést akkor miért sírják tele a sajtót, hogy kinnlévőségük van?
  Mire föl hazudoznak?
  Saját maguk navigálták saját magukat abba a helyzetbe!

  Nem mellesleg a villanynál is meg kellett küzdenem, és csak egy per felemlegetése vezette őket a normális útra.
  Egyszerűen nem értem a szolgáltatókat.
  Nem akarnak azzal szerződni és tőle pénzt elfogadni aki valójában fogyaszt!
  Jogszabályi háttér számomra inadekvát válasz, mert ez az állapot annyi ideje fennáll már, hogy vélelmezem a szolgálgatók tévedésből sem kezdeményeztek jogszabály változtatást!
  Mert az MUNKA amit ugye nem ismernek!”
 • 3. Narumon 2012. február 29. 09:50
  „Én már eleve azt nem értem milyen jogon fizettetnek bármit is egy "önellátó" ház esetén. Nálunk lassan minden kötelező, és a birka emberek nem veszik észre, hogy ezek mind mind újabb adók.
  Ma éppen KÖTELEZŐ kamarai tagság után fizetnivaló is van.
  Csak akkor mi a francért csodálkozik mindenki, hogy minden vállalkozó elmenekül az országból, és nincs munkahely, csökkennek az adófizetések. Ekkor emelnek megint egy kicsit, erre még több vállalkozó menekül el, még kevesebb munkahely, még kevesebb adó! Barmok-e akik fent ülnek? A kérdés természetesen költői....”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz és villany - járási szinten

Kötelezze törvény az áram- és gázszolgáltatót arra, hogy minden járási székhelyen tartson fönn ügyfélszolgálati irodát, függetlenül a bekötött fogyasztók számától. Tovább olvasom