Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Tóték Újszegeden dobozolnak

Kitűnő családi programnak ígérkezik két estén át az egyik legnépszerűbb magyar dráma, a „dobozoló" családot bemutató produkció, a Tóték. Örkény klasszikusának főszerepében Trill Zsoltot láthatják.
Az Újszegedi Port.hu Színpad idei utolsó bemutatója a tavalyi sikerek után idén visszatérő Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában kerül színre. Ebben az évben ugyancsak közönségsikerre számító produkcióval érkezik a színház, hiszen az egyik – külföldön is – legismertebb és legkedveltebb huszadik századi magyar drámával készülnek: Örkény István fanyar humorú Tóték című darabját hozzák, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás évek óta töretlen és kiemelkedő sikerrel fut: 2005-ben elnyerték vele a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljának több díját is.

A háborúban ideggyengévé vált, Tótékat folyamatos dobozolásra kényszerítő Őrnagy szerepében a színházból és mozifilmekből egyaránt közönségkedvenccé vált Trill Zsoltot láthatják, aki ezért az alakításáért megkapta a 2007-es Teátrum-díjat. A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése úgy gondolta, érdemes a városba hozni és a szegedi nézőknek is megmutatni a díjnyertes produkciót.

A rendező elárulta, az előadás színrevitele során törekedett arra, hogy a történetet ne szakítsa ki a II. világháborús közegből, ugyanis kifejezetten annak atmoszféráját idézi fel a korszak hangulatával, dalaival, zenéivel, gesztusaival. A Tóték a II. világháború idején egy kis magyar faluban játszódik.

Trill Zsolt, a Tóték Őrnagya a 2009-es Sólyompecsenye című darabban.
Trill Zsolt, a Tóték Őrnagya a 2009-es Sólyompecsenye című darabban.

Vidnyánszky Attila kiszélesítette az előadást oly módon, hogy az ő rendezésében a klasszikus figurákon kívül nagy jelentőséggel bír a falu folyamatos jelenléte is, amellyel a külvilágot hozza be, ezáltal atmoszférát is teremtve. Örkény művében két színtér áll egymással szemben: a nyugodt falu, valamint a front. A békés kis faluban az ide érkező Őrnagy robbantja fel az idilli békét, azt sugallva, hogy nincs menekvés, a háborúból senki sem maradhat ki.

Örkény István klasszikus művét, a Tótékat két estén át, augusztustus 20-án és 21-én élvezheti a publikum az Újszegedi Port.hu Színpadon.

REÖK Gyerök Kör

Képzőművészeti foglalkozásokat tartanak a REÖK-ben, amelyekre július 8-ától augusztus 19-éig heti rendszerességgel, két alkalommal csütörtökön és pénteken 10 és 13 óra között várják az érdeklődőket, anyagot és eszközt biztosítanak. A foglalkozásokat vezeti Ale Ildikó festőművész, képzőművészeti múzeumpedagógus. Belépő díj: 700 forint/fő, testvérek számára kedvezményesen 500 forint/fő.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. Kudara 2010. augusztus 18. 09:02
    „Kár, hogy nem tudom megnézni, pedig a könyvet imádtam! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karddal hadonászott Szeged belvárosában

Egy 47 éves férfi ordibált és hadonászott egy karddal a Vár utcában kedden este, mert az anyja nem akarta felengedni a lakásba. Tovább olvasom