Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Tovább gyűjthetik a papírt az iskolások

Csongrád megye - Mégis lehet majd jövőre papírt gyűjteni az iskolákban – a kormány törvényt módosít ennek érdekében. Egy-egy alkalommal több tonna újság gyűlik össze az intézményekben – ez lényegében az egyetlen bevételi forrás, amellyel szabadon rendelkeznek.
Törvényt módosít a kormány, hogy mégis lehessen folytatni az iskolai papírgyűjtéseket – írta a Népszabadság. Májusban került nyilvánosságra a hír, miszerint 2015. január 1-jétől a változó uniós előírások nyomán a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. Ezzel több ezer iskola fix bevételi lehetőségét vették volna el, hiszen a legtöbb oktatási intézményben évente egy vagy két alkalommal megrendezték a papírgyűjtést. Az államosítás óta lényegében ez maradt az oktatási intézmények egyetlen forrása, amellyel szabadon gazdálkodhatnak. Nem véletlenül okozott nagy felháborodást a változtatás.

– Tavasszal húszezer kilogrammnyi papír gyűlt össze az iskolában, amit kilogrammonként 12 forintos áron tudtunk eladni mondta el Lázár Zoltán, a Jerney általános iskola igazgatója.

A papírgyűjtés több évtizedes hagyomány az iskolákban. Fotó: Králik Emese
A papírgyűjtés több évtizedes hagyomány az iskolákban.
Fotó: Králik Emese

– Osztályonként átlagosan 20 ezer forint gyűlt ebből össze, amit többnyire tanulmányi kirándulásra fordítottak – tette hozzá Lázár Zoltán.

Volt, ahol nem is saját célra, hanem jótékonyságra használták az így befolyt összeget. A Kisteleki Általános Iskolában 2013 őszén egy daganatos diák családja számára ajánlották fel a 25 tonnányi papír árát – a gyűjtést a szülői munkaközösség kezdeményezte.

A pedagógusok a májusi hír után már szervezkedni kezdtek, keresni kezdték a kiskapukat, hogyan tudnák mégis megrendezni január után is a papírgyűjtéseket. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azonban már korábban így reagált lapunkban egy olvasói kérdésre: „Az új hulladéktörvény kapcsán felröppent híresztelésekkel ellentétben társaságunk nem látja egyértelmű akadályát annak, hogy ezt a fontos, nevelési és környezetvédelmi célzatú hagyományt a jövőben is megtartsuk".

Hasonlóan érvel közleményében a Földművelésügyi Minisztérium is, vagyis nem lesz szükség a szülők, pedagógusok által keresett kiskapukra. „Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van a szemléletformálásban. A kormánynak nem célja, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskolától az ezzel járó bevételt. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendezze a helyzetet. A jogszabály módosítása előkészítés alatt áll" – áll közleményben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdáját keresi egy félszemű maci

A szegedi Szabadság téri játszótéren találták ezt a félszemű, a sok öleléstől már koszos bundájú kismackót. Aki bármit is tud a gazdájáról, kérjük, jelentkezzen! Tovább olvasom