Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Treplánék nyitották meg az Alabárdost

Szeged - Szeged legelegánsabb helye volt az Alabárdos étterem az 1967-es nyitáskor. Treplán Antal vezette az üzletet feleségével, Évával egészen 1979-ig. A legendás vendéglátós már nem él: Treplán Antalné idézi fel az emlékezetes korszakot.
– A vendégeket a hallban fogadtuk, a portás addig leültette őket, amíg ki nem jött a főnök vagy a felszolgáló – mesélte Treplán Antalné, aki férjével együtt 1967. július 1-jén megnyitotta a szegedi Alabárdost. – Majd bekísérték őket, a pincér pedig meggyújtotta az asztalukon a gyertyát. A csonkokból „épült fel" az a hatalmas gyertya, amelyik a hallban állt egy malomkő asztalon, és amelyikre bizonyára még emlékeznek a régi szegediek.

Treplán Antalné Éva mesélt a múltról: 24 évesek voltak 1967-ben, amikor megnyithatták az Alabárdost. Férje – aki 2010-ben hunyt el – éppen leszerelt 3 év katonaság után. A HungarHotels akkori igazgatója, Balikó Béla bízta meg a feladattal. Először fölment a fővárosba egy hónapra, Budán volt ugyanis egy Alabárdos étterem: azt tanulmányozta, majd hazatérve féléves előkészület után kitárták a patinás kaput az Oskola utcában. A vendéglőben a főnökön és feleségén kívül még egy felszolgáló, egy pincértanuló, egy szakács, egy kézilány, két mosogató és egy takarító dolgozott. Az étterem este 6-kor nyitott, és addig nem zárt be, ameddig az utolsó vendég el nem ment.

Treplán Antalné egy férjével közös fotóval az Alabárdos étteremben. Több mint egy évtizedig „vitték
Treplán Antalné egy férjével közös fotóval az Alabárdos étteremben. Több mint egy évtizedig „vitték" a vendéglátóhelyet. Fotó: Karnok Csaba

Flambírozott, konyakkal nyakon öntött pecsenyék

Az Alabárdos étterem egyedülálló sajátossága volt, hogy az ételek java a vendég szeme láttára készült el, a flambírozott, konyakkal nyakon öntött pecsenyék befejező műveleteit ugyanis az asztaloknál végezték el. 3-féle húst szúrtak fel egy kardra, a pincér kesztyűben tartotta a nyársat és gyújtotta meg. Mellé előre elkészítve, kis tálkákban zöldborsót, gombát, libamájat, zöldpaprikát, paradicsomot kínáltak, a köret rizs és sült burgonya volt. A legendás kandalló előtt minden héten egyszer flekkensütést rendeztek. Még kürtőskalácsot is kínáltak az Alabárdosban.

– Étkészletnek a levesescsészétől a kávésig petrezselyemmintás Herendit választottunk. Az evőeszköz ezüstözött, monogramos volt, az abrosz kétféle, piros és sárga színű, szintén monogramos damaszt, hozzá való szalvétával. Minden apróságra ügyeltünk, rengeteget dolgoztunk: én rendeltem meg az ételek hozzávalóit, az italokat, intéztem a Patyolatot, de még az is a feladatom volt, hogy mielőtt kiviszik a vendégnek az ételt, ellenőrizzem. Kávét főztem, az italokat adtam ki. Egy kis asztalkán feküdt egy füzet, abba írták be a felszolgálók, mit vittek ki. A vendéget fizetés előtt odahívtuk, megkérdeztük, jól írtuk-e fel a rendelést, ezután kiállítottam a számlát, amit a férjem tányéron, szalvéta között vitt ki. Akkor még nem volt Michelin-csillag: ehelyett úgynevezett védnöki táblát kaptunk – Szegeden egyedül nekünk volt ilyen, kint állt a hallban egy vitrinben.

Egyedül az Alabárdosban lehetett rántott békacombot enni – az olasz és a francia vadászok szerették nagyon. S mivel az asszonyok nem mertek hozzányúlni a békához, rendszeresen Treplánné készítette elő az ételt.

– Szeretettel és lelkiismerettel, családi alapon működtetve – ahogy akkor mondták, gebinben – vittük az Alabárdost, a szegediek itt ünnepeltek minden fontos családi eseményt, születésnapot, diplomaosztót, tartották az esküvőjüket, nálunk vacsoráztak a szabadtéri legendás színészei Latinovits Zoltántól Medveczky Ilonáig. Azért hagytuk abba, mert az állandó éjszakázás megviselt bennünket. Szerettünk volna a családdal, két lányunkkal is több időt együtt tölteni. Én beteg is lettem, 1978-ban jöttem el, a férjem még egy évet maradt. Utána nyugdíjig a Mars téren kereskedtünk, legutoljára divatáruval foglalkoztunk. Négy fiú unokám közül Tamás szeretne vendéglátással, turizmusmal foglalkozni.

Olvasóink írták

  • 10. Agáta 2013. október 18. 16:34
    „Miklós bácsiék a Borozóban a világ legklasszabb miliőjét nyújtották generációknak. A sógorom itt járt egyetemre, Miklós bácsi akkor még a Hungária Zónázóban dolgozott. Lejöttek velünk a Borozóba egyszer, kb. ´72-ben. Az öreg megismerte a sógoromat, pedig akkor már legalább 8 éve nem látta. Az étteremben is tényleg fantasztikus kiszolgálás és menüsor volt (tatárbifsztek is pl.).”
  • 9. nagypappa 2013. október 17. 20:18
    „A Treplán családnál tisztességesebb családot alig ismerek a városban. Büszkén mondhatom, jó barátom volt.
    Emlékezetem szerint 7 évig küzdött a gyilkos kórral.
    Nyugodjék békében.”
  • 8. jozkó 2013. október 17. 17:25
    „Néhány , a hatvanas évek végén összehozott "elegáns" randi emléke kötődik nálam az Alabárdos étteremhez.
    Nagyon kedves emlékeim között őrzöm őket!

    Utána tartósan távol életem Szegedtől - de egyszer egyszer ha ide "vetődtünk" , néhány vendégünket szívesen elvittük oda. Valahogy akkor már nem volt az igazi ...vagy csak eljárt néhány év felettünk és mások lettek az összehasonlítási alapok. Úgy hallottam ismét jó híre van a helynek - kipróbáljuk.
    Üsse kő, kerthelyiség nélkül!
    Én csak a belső terét ismerem - kb úgy emlékszem rá, ahogyan a cikkben leírták!”
  • 7. azigazitrebitsch 2013. október 17. 14:05
    „Bocsi most látom már van cikk róla,csak az már lekerült a nyitóról:-((
    Így az előző hozzászólásom is tárgytalan.”
  • 6. azigazitrebitsch 2013. október 17. 14:03
    „5. Naca 2013.10.17. 10:39
    Már elkezdődött a bontás !!
    http://index.hu/belfold/2013/10/17/az_oroksegvedelem_saras_tocsas_kertehelyiseget_szeretne/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=action_ids%3D189420674574953%252C189304131253274&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%257B%2522189420674574953%2522%253A522002591225890%252C%2522189304131253274%2522%253A639876912713625%257D&action_type_map=%257B%2522189420674574953%2522%253A%2522og.recommends%2522%252C%2522189304131253274%2522%253A%2522og.recommends%2522%257D&action_ref_map=%255B%255D

    Kedves DM,talán ti is kiszaladhatnátok tudósítani eme szégyenteljes műveletről !!”
  • 5. Naca 2013. október 17. 10:39
    „Nagy és lelkiismeretes munkával elértek valamit, nem is kis dolgot. Most valakinek szúrja a szemét. Pedig egy étteremhez hozzátartozik a környezet is. Hajrá, romboljunk! A kedves feljelentő néhány hónap múlva a szemét, az elszaporodott rágcsálók miatt szalad a hatósághoz. Ne legyen így (mármint szemét meg stb.), de ha igen, a feljelentővel takaríttatnék el mindent!!!!”
  • 4. mangó1 2013. október 17. 10:11
    „Sokat jártunk ott......gimis koromban........zsiros kenyér..hagymával és egy pohár bor.......akkor még teknőc levest is lehetett ott kapni....hangulatos kis hely volt......és a kiszolgálás pazar volt...családias...”
  • 3. Horthyszobor 2013. október 17. 09:11
    „Az egyik legjobb hírű étterem volt! Mostanában nem voltam, kipróbáljuk:) A hivatal meg költözzön össze a patkányokkal... Szerintem helyi kisstílű politikai játszma is volt ebben. Vagy a pm evett valamit ami nem ízlett neki vagy valamelyik jobbosnak nem tetszett a heineken:)”
  • 2. rezice 2013. október 17. 09:01
    „Az biztos,hogy korát messze megelőzve,szuper étterem volt.”
  • 1. buhamama 2013. október 17. 08:26
    „Igen mindig egy elit hely volt,én lánykoromba be se mertem menni mert nagyon elegáns vendéglő volt na meg mi zsebünknek az árak magasak voltak, de a mostani vezetők és a fiam séf azóta az első helyre került a vendéglő,990 -frt egy 3 fogásos fő menü.Ami a leves szabad szedésű ,és legalább 5 féléből lehet válogatni. Egy kiváló vendéglő lett.Sajnos egy régi lakó miatt most a szép kert helységet fel kel szedni, pocok fészek lesz az udvar.Még ma is fogadnak a bejáratnál udvariasan , és le ültetnek.Kiváló pincérek szakácsok a vendég kiszolgálására vannak.Jó munkát kívánok és sok vendéget.SZABAD TÉRI ELŐADÁSOK IDEJÉN EGY RE TÖBBEN MENNEK HIRES EMBEREK AZ ÉTTEREMBE, ÉS NAGYON SZÉPEKET ÍRNAK AZ ÉTTEREM KÖNYVÉBE.!!!!!!Szegedi lakos vagyok és ez a véleményem .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják az Alabárdos kerthelyiségét

Bontják az Alabárdos étterem kerthelyiségét. Újra olyan lesz a közel 200 négyzetméteres udvari vendéglátóterasz, mint régen: saras és víztócsás. Mint egy patkányfészek. Tovább olvasom