Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Übü király a REÖK-ben

Szeged - A POSZT versenyprogramjába is bekerült az Übü király, amely a Maladype Színház harmadik vendégjátéka a REÖK-ben. Az előadás több tucat újságpapírkötegből teremti meg a zsarnoki királyságot, ahol papírcelebek testesítik meg az udvartartást.
Az ország legkiválóbb előadásainak szűk válogatásában szerepel a Maladype Színház harmadik REÖK-beli vendégjátéka, az Alfred Jarry abszurd drámájából színpadra vitt Übü király. A POSZT-ra válogató Fáy Miklós kritikus szerint az Übü minimális eszközökkel és nagyon erős színészi játékkal, a Maladype-tól eddig is megszokott, kitűnő csapatjátékot produkálva nyűgözi le a nézőket. A világirodalom egyik leggroteszkebb figurájáról, az ocsmány, zsarnok és cselszövő uralkodóról szóló darabot április 19-én, hétfőn 19 órakor a szegedi közönség is megnézheti.

Az Übünek már a születése sem hétköznapi, hiszen a társulatvezető, Balázs Zoltán a közönség számára nyílt próbafolyamat során rendezte meg az előadást. A darab díszletét és jelmezeit a csapat egyik alapító tagja, Fátyol Kamilla tervezte: több tucat újságpapírkötegen ugrálnak a szereplők, vagy éppen műfogsort ragasztanak maguknak, legyilkolt nemeseket készítenek a papírból, akiket a bulvár- vagy politikai rovatok celebképei testesítenek meg.

Jelenet a Maladype Színház Übü király-produkciójából.
Jelenet a Maladype Színház Übü király-produkciójából.

Jarry főműve – amely a XX. századi drámairodalom egyik legmeghatározóbb alkotása lett – eredetileg egy tanárát kifigurázó diákbohózat. A Maladype ebben a szellemben vitte színre az előadást: hurkapálcával, ragasztóval és ollóval játszanak, különböző csínyeket eszelve ki egymás és a közönség ellen. A kapzsi, gyilkos, gyermekien amorális Übü papa egy valószerűtlen, képzeletbeli Lengyelország királya, aki nem hajlandó kimozdulni az újságpapírhalom közepén keletkezett veremből.

A jegyeket érdemes előre megváltani, hiszen az érdeklődés eddig is olyan kiemelkedő volt a Maladype-előadások iránt, hogy többen lemaradtak a szegedi színházi évad kuriózumáról, hiába növelték a szervezők a befogadóképességet. Elővételben kedvezménnyel, 1200 forintért, az előadás napján 1500 forintért lehet megvásárolni a belépőket a REÖK jegyirodáján.

Beluánia szörnyeteg lakói

Látszólag szörnyetegekről, valójában azonban saját félelmeinkről szól a Szegedi Focus Műhely új előadása, a Beluánia, amelyet április 16-án, 20 órakor mutatnak be a REÖK-ben. Benkő Imola rendezése a változástól, az érzelmi kihasználtságtól, az egzisztenciális bizonytalanságtól való rettegésünket állítja pellengérre.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lagzis Erzsa a Boci, boci, tarkából

Décsy Györgyinek, a szegedi színház örökös tagjának olyan szép hangja volt, hogy megálltak a járókelők az ablaka alatt, ha gyakorolt. Tovább olvasom