Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Úgy élnek, mint egy nagy család

Ruzsa - Szinte több a program a ruzsai Napsugár Otthonban, mint egy plázában. Az itt élő idős emberek activityznek, együtt dalolnak, tavasszal kertészkednek is.
64 éves a legfiatalabb, 94 a legidősebb lakója a ruzsai Napsugár Otthonnak, ahol gyakran mégis nagyobb a nyüzsgés, mint egy plázában, s amely szinte több programot is kínál az ott élőknek, mint egy szórakoztató központ. Ottjártunkkor kétféle foglalkozást tartottak: az egyik teremben labdajátékokkal ütötték el az időt, a másikban nótáztak az asszonyok. De havonta tartanak születésnapi és névnapi összejöveteleket, karácsonykor, húsvétkor és más jeles napokon az intézmény dolgozói adnak műsort a lakóknak. Minden évben rendeznek farsangot, anyák napi ünnepséget, tavaly jártak a helyi bölcsődében, a mórahalmi strandon, Aradszky László koncertjén – és ez csak ízelítő a szabadidős tevékenységek közül.

– Igyekszünk a lakók kedvében járni – hallottuk az intézmény vezetőjétől, Makra Józsefnétől, akitől megtudtuk: az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet engedélyéhez kötött, hogy ki költözhet az otthonba. 2008 óta csak azok, akik 4 óránál több ápolási időt igényelnek. A Pipacs téri épületben egy-, két-, három- és négyágyas szobában élnek az idős emberek, akiknek körülbelül a fele igényel folyamatos ápolást, a többiek – ahogy itt nevezik őket – aktívak.

Nagy Erzsébet: Olyanok nekem az ápolónők, mintha a gyerekeim lennének. Fotó: Frank Yvette
Nagy Erzsébet: Olyanok nekem az ápolónők, mintha a gyerekeim lennének.
Fotó: Frank Yvette

A foglalkozásokon azonban nem csak ők vehetnek részt. Az intézmény munkatársai minden itt lakónak személyre szabott szabadidős tevékenységet állítanak össze, amellyel testüket és szellemüket is megmozgatják. Így az idős nénik, bácsik közös múltidéző beszélgetésen vehetnek részt, kézműves- szakkört szerveznek nekik, akár activityizhetnek is. Kéthetente az imateremben vasárnapi misét celebrál nekik a helyi plébános.

Térítési díj

A Csongrád Megyei Önkormányzat működteti a Napsugár Otthont, kisteleki székhellyel és a ruzsai, mórahalmi, ásotthalmi telephelyekkel együtt. A teljes körű ellátásért a lakók térítési díjat fizetnek az intézménynek, amelynek összegét a közgyűlés határozza meg, és amelyet a lakók nyugdíjából vonnak le. Akinek nincs nyugdíja, illetve jövedelme, azt is ellátják: havonta költőpénzt biztosít számára a fenntartó.

Akadnak olyanok is, akik úgy lefoglalják magukat, hogy nem is marad idejük a közösségi programokra. A 75 éves Erzsike néni például naphosszat kötöget. – Klárafalván éltem, aztán a lányomékhoz költöztem Szegedre. Egyre rosszabbul ment a járás, ezért úgy döntöttünk, ide költözöm. Itt mindig úgy elrepülnek a napok, hogy szinte észre sem veszem, és újra hétfő van. Nagyon szeretek itt élni. Olyanok nekem az ápolónők, mintha a gyerekeim lennének – mondta Jáger Pálné Nagy Erzsébet.

Hasonló jókat hallottunk az otthonról Ilonka nénitől is, aki férjével együtt költözött be ide 14 évvel ezelőtt. – Újszegeden éltünk kertes házban. Az uramat sokszor műtötték, miatta költöztünk ki ide. Jól döntöttünk. Két gyermekünk, három unokánk, három dédunokánk van, ők is gyakran meglátogatnak bennünket – hallottuk a 83 éves Gortva Mihályné Hajduk Ilonától, aki elmesélte: a földszinten élők tavasszal és nyáron rendre virággal ültetik be a szobájuk előtti kiskertet. Ilonka néni is szereti a változatos programokat, az összetartó közösséget.

– Úgy élünk itt, mint egy nagy család – hallottuk a kedves nénitől.

Élelmezési bizottság

A ruzsai Napsugár Otthon nemcsak a változatos közösségi programok miatt, felszereltségben is felveszi a versenyt a hasonló intézményekkel. Az épületben lift, rámpák, kapaszkodók segítik a közlekedést. A kerekes székesek miatt pedig az otthon akadálymentesítése is megtörtént. A szobák bútorozottak, az új lakók ezért csak kisebb személyes tárgyakat, televíziót hozhatnak magukkal. Minden szinten van teakonyha, így a napi ötszöri étkezés mellett – amit az intézmény biztosít – a lakók maguk is főzhetnek. Élelmezési bizottság is működik, amelynek a tagjai megszavazhatják, hogy milyen ételeket készítsenek nekik a konyhán.

Olvasóink írták

  • 1. Titanilla 2010. január 15. 12:20
    „Nem is tudom mit is szóljak ehhez a cikkhez. Már elhalt egyik rokonom töltött ott jópár évet, bizony más tapasztalataim voltak. Nagyon más! Nanáhogy az ottl ápolt dicséri, próbálná ne igy tenni. Én is idős vagyok, de megfogadtam ilyen helyre soha!! Inlább lefekszem itthon és meghalok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látott már ilyet? Autó a Kárászon!

Szemfüles fotós kollégánk nem mindennapi pillanatot örökített meg Szeged sétálóutcáján: egy autó lavírozott a korzón. Tovább olvasom