Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Új világ – hangulatképek a kulisszák mögül

Ami a nézők számára könnyed, nyáresti szórakozás, az a szereplőknek embert próbáló, kemény munka. A kulisszák mögött követtük Juronics Tamás táncshow-ja, az Új világ Dóm téri premierjét.
Táncosok a színpadon és a kulisszák mögött. Fotó: Segesvári Csaba
Az évadnyitó mindig nagyobb izgalom, még akkor is, ha már kipróbált produkciót újítanak fel.

Egy félidő a pokolban

Leskovics István profi pirotechnikus csapata mindent alaposan előkészített, óramű pontossággal lövelltek ki a tüzek, időnként az egész színpad lángtengerré vált. – Mindent megtettünk, amit lehet, a főpróbán már rendben mentek a dolgok, ezért bízom benne, hogy nem lesz gond – mondta a darab koreográfusa, Juronics Tamás, amikor kijött a vörösen izzó katlanná vált színpadról. A táncosokról is szakadt a víz, volt, akiről a gyorsöltözésnél alig tudták lerángatni a rátapadt jelmezt.

– Az első rész pokol! Rendesen kifáradunk, hihetetlenül kemény munka, főleg nekünk, a tüzeknek – lihegte Finta Gábor. A Szegedi Kortárs Balett táncosa hatalmas ugrásaival most is elkápráztatta a közönséget. – Amíg fiatal az ember, ezt is megcsinálja, később nehezebben mennek majd az ilyen a mutatványok.

Szerencsére nem kell mindenkinek folyamatosan a színpadon lennie, az előrelátóbbak védőitalt készítettek be a kulisszák mögé, amint kijönnek néhány percre, kortyolgatnak az ásványvízből. A torok- és fejhangon áriázó Ágenst citromkarikákkal ízesített ásványvízzel várják. Szívószállal szippant belőle nagyokat mielőtt méretes jelmezében visszamegy a színpadra.

Dóra parókája

– Úgy érzem, minden jobban sikerült most, mint két éve. Érettebb lett a produkció, a mozdulatok is tökéletesedtek, bár úgy kellett újra megtanulni a koreográfiát, mintha teljesen új lett volna. Az elemekkel is könnyebben megküzdöttem, már nem féltem úgy a tűztől, és a víz ellenállását is megszoktam. A második felvonás elején, rettenetesen fáztam, de azután a mozgástól újra felmelegedtem – mesélte a premiert követő állófogadáson az egyik főszereplő, Barta Dóra, akivel az első részben történt egy apró malőr: Juronics Tamás véletlenül letépte a parókáját, így félig „kopaszon" játszott a szünetig.

 
Hideg víz és szárazjég


A szervezettség a táncshow jelmez- és díszlettervezőjének, Molnár Zsuzsának a munkáját is dicséri. Juronics mellett ő a megaprodukció spiritusz rektora. Pataki András balettigazgató, produkciós vezető oldalról fáradtan figyeli az előadást, ő az előkészítéssel már kidolgozta magát: – A makói televízió stábja öt kamerával veszi a premiert, már a főpróbán is forgattak. Különleges nézőpontot lehetővé tevő speciális akváriumból rögzítik a vizes második részt. Ha sikerül a jogdíjakról is megegyeznünk, szeretnénk egy DVD-t kiadni, ami nem csupán referenciafilm lehetne, hanem kereskedelmi forgalomba is kerülhetne.

Sok a veszélyes effektus, ezért mindenki fellélegzik, amikor baj nélkül véget ér az első rész, bezárul a Tűz Birodalma. A piros linóleumot gyorsan felszedik a színpadról, alatta van a vízhatlan kék „medence", amit a tengeri kígyóként tekeredő tűzoltótömlőkkel néhány perc alatt kell megtölteni a közeli tűzcsapokról. Időhiány miatt arra nincs lehetőség, mint a Csárdáskirálynőben, hogy tartálykocsikkal szállítsanak kellemes meleg vizet. Oldalt felállítottak egy nagy medencét, abból is igyekeznek a napközben felmelegedett vizet a színpadra szivattyúzni. Annyit ér az persze, mint halottnak a csók. Tonnányi szárazjeget is hoztak hőszigetelt konténerekben, a füstért felelős munkatársak vastag kesztyűben cipelik a színpadra a gőzölgő jégtömböket.

A szünetnek vége, a közönség a helyén, amikor nagy izgatottság támad: a tűz egy kis darabon megolvasztotta a fóliát, ömlik a víz a zenekari árokba. Az előadás végére mind elfolyna, és akkor fuccs a varázslatnak. Ilyenkor adnak hálát, hogy Szabó Károly színpadmester találékony ember, aki vészhelyzetben sem ismer lehetetlent. Két deszkával pár perc alatt elállja a víz útját. Még jó, hogy a szimfonikusok a színpad hátterében felállított nagy emelvényen játszanak, az árokban elázhattak volna a kényes hangszerek. Gyüdi Sándor igazgató-karnagy a szél miatt aggódott, ezért egy hatalmas csillagkulcsot kért kölcsön. Ez a kotta nehezéke.

Egerben is bemutatják

Az Új világ karrierje a Dóm téri két előadással nem ért véget: augusztus 4-én és 5-én Barta Dóra szülővárosában, Egerben is bemutatják a líceum udvarán.

Fürdőköpeny, centrifuga, finálé


– A szél nagyon kellemetlen, mert így a hideg vizet sokkal nehezebb elviselni. Csurom vizesen egy kis szellő is metszően hidegnek tűnik – panaszolja Markovics Ági. Két éve sokkal hidegebb volt, majd megfagytak a táncosok. Van, aki most is vastag fürdőköpenybe bújik, amint kijöhet néhány percre a színpadról. Jónás Zsuzsanna már a főpróbán alaposan megfázott, nagyokat tüsszent, majd egy gyors orrfújás után vacogva szalad vissza. Az öltöztetők nagy nejlonzsákokba gyömöszölik a vizes jelmezeket. Centrifugálás után Tóth Ági viszi őket haza szárítani, hogy másnap estére újra rendben legyenek.

Fergeteges a finálé, tombol a közönség. A meghajlás is a produkció része, a tapsrendet a társulat háttérembere, Ilyés Róbert vezényli – nemrégiben kapott Imre Zoltán-díjat.

A színfalak mögül végignézve az előadást Arany János sorai jutnak eszembe: „Nem oly szép, mint kívül, ez élet: Erdő, terem, kulisszák, kortinák. Mind léc, papír, vászon, kötél – fonák."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom